Foto: amelie
Dnes ráno som na trhu kúpila kopu krásnej rebarbory. Dá sa z nej urobiť všeličo... Napríklad toto:
na 180 °C
Postup
-
1
Cesto je klasické pate sablée: v mise zmiešame preosiatu múku s cukrom a štipkou soli. Pridáme vajíčka a maslo zmäknuté pri izbovej teplote. Urobíme mrveničku a potom cesto spracúvame, kým nie je kompaktné a hladké. Zabalíme ho do fólie a dáme najmenej na 2 hodiny do chladničky. Najlepšie je urobiť ho večer a nechať chladiť cez noc. Z odležaného cesta spravíme dva valčeky. Jeden vrátime do chladničky a druhý pokrájame na šesť častí. Budeme z nich uťapkávať "placky" (toto cesto sa na valček zvykne lepiť).
-
2
Tarteletkovú formu s plackami dáme do chladničky a pustíme sa do rebarbory
-
3
Dobre ju ošúpeme, aby nezostali nijaké fúzy. Časť rebarbory - asi dve stonky - pokrájame nadrobno a zasypeme v menšej mise cukrom. Nasleduje ťažšia časť: urobiť z rebarborových stoniek veľa tenučkých dlhých pásikov
-
4
Aj pásiky dobre posypeme cukrom, Necháme zo dve hodiny odstáť pri izbovej teplote, občas premiešame, aby sa cukor rozpustil - pásiky veľmi opatrne...
-
5
Keď je rebarbora dobre osladená, predhrejeme si rúru na 180°C, vyberieme formu s tarteletkami z chladničky, prostriedok každého koláčika popicháme vidličkou a dáme do rúry na 12 - 15 minút. Iba na tak dlho, kým cesto nezozlatne.
-
6
Potom doprostred každej predpečenej tarteletky dáme 1-2 lyžice rebarbory pokrájanej nadrobno - aj s cukrovou šťavou
-
7
a navrch poukladáme tenučké pásiky skrútené do špirály tak, aby vyplnili celú priehlbinku koláča.
-
8
A upečieme. Necháme vychladnúť na mriežke. Ak nám zostane čas a sily na druhú polovicu cesta, vyrobíme ďalšie tarteletky. Ale robiť ich z polovičnej dávky sa neoplatí...
Diskusia k receptu