Foto: babkamt
Už asi týždeň som mala chuť na huspeninu. V obchode som si kúpila huspeninový balíček. No ja som chcela mať dobrú huspeninu, tak som Zobraziť celý popisUž asi týždeň som mala chuť na huspeninu. V obchode som si kúpila huspeninový balíček. No ja som chcela mať dobrú huspeninu, tak som prikúpila u mäsiara kože a dva svinské chvosty. Takže je v nej aj mäso. Dnes som si ju dala na raňajky.
tepelná úprava
Postup
-
1
Všetko som dobre umyla, z koží som sa snažila stiahnuť zvyšnú slaninu, aby bolo na nej čo najmenej tuku. V hotovom balíku na huspeninu bola jedna nožička, kúsok kolienka , kože. Ja som si ešte prikúpila 600 g kože a dva chvosty. Z jedného som odrezala mäso, na druhom som ho ponechala. Mäso som vložila do väčšieho tlakového hrnca, pridala som 2,5 litra studenej vody. Očistila som si jednu mrkvu, jeden peteržlen, plátok zeleru. Z jednej strednej cibuli som dala dole vrchnú šupku, spodnú čistú som nechala. Pridala som aj 4 strúčiky cesnaku. Huspeninu som varila 1,5 hodiny.
- 2
Potom som polievku precedila cez sitko. Dala som ju do jedného malého pekáča, kde som pridala len obraté mäso - to je pre mňa. Muž má rád aj s kožkou, tak som mu dala okrem mäsa aj kožku. Studenú som ju dala do chladničky. Do rána krásne stuhla.Toto som varila v sobotu. Dnes som si z nej pochutnávala na raňajky. Nakrájala som si mladú cibuľku, ktorú som trochu osolila a dala na ňu trochu octu. Možno vám narobím chute a uvaríte si ju aj vy.
- 2
;)
tvoj recept je skvelý, veľmi sa ti vydarila.
*****
máš pravdu, balíčky nestoja za to, tiež kupujem kompletne, čo treba u mesiara.
@pusta každá máme svoj overený recept. Som rada, že ju robíš podobne ako ja. Aj ty sa ju chystáš v blízkej dobe uvariť. Ďakujem za pochvalu.
@denyany už som sa poučila, že je lepšie kúpiť suroviny priamo u mäsiara. Celkom som zabudla na to, že v K.......e v Senci je aj výborný mäsiar. Až pri odchode z predajne som sa u nich zastavila. Ty máš určite páky, ako manžela rozkývať, aby navaril huspeninu aj pre vás:-)
@oline čka verím, že by si manžel pochutil. Ďakujem za pochvalu.
A pre svokru aj zeleninu a varené vajce musím :)
@elalea ďakujem za pochvalu, vážim si to.
afataga, raz sa mi podarilo navariť viac, ako som potrebovala, tak som ju rozdelila do malých umelohmotných kelímkov po porciách a dala do mraziaka. Potom, keď sme dostali na huspeninku chuť, tak som len kelímky vybrala, dala do hrnca aby to prevrelo a potom keď zatuhla, tak bola výborná.
@terinka1367 viem, že sa huspenina robila pri zabíjačke. Väčšinou sa zabíjalo v zime, takže nebol problém použiť čerstvé mäso. Viem o tom, že niekto pridáva aj kúsok údeného. Ďakujem za pochvalu.
@alex37 tiež ju máme radi s cibuľou. Ja do huspeniny nepridávam nič. No každý si k nej pridá čo má rád. Mne vyhovuje len taká samotná.
@jatea vyskúšaj, určite budeš spokojná. Ušetríš čas aj energie. Ja si svoj život v kuchyni neviem predstaviť bez tlakového hrnca. Hovoríš, že si z nej aj zamrazila, keď sa ti podarilo uvariť viac. Ak dobre rozumiem, znovu si ju zohriala a nechala stuhnúť. A bola dobrá. Dobre vedieť. Vždy sa v komentároch dozviem niečo nové. Ďakujem, že si sa s nami podelila o svoju skúsenosť.
@jozefj už som sa stretla s tým, že u nás sa povie huspenina, inde že sa volá STUDENO. Ďakujem za pochvalu.
@aroooo môj ju zje, ale nemusí ju mať. Ale aspoň vnučka si na nej pochutná, tiež ju má rada. Ja som mala na ňu veľkú chuť.
Dnes som prišiel z práce domov a spráskal dve misky /+cibuľa, ocot, voda, chlieb/ :)
Skvely napad :-)