Huspenina fotorecept

jerica - fotkajerica, 23. decembra 2010
Huspenina (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Viem že je veľa receptov na huspeninu , len ja pridávam na pripomenutie "čas zabíjačiek" a s tým spojené výrobky ako jaterničky , žobrácka kaša (tú zbožňujem ) vytápanie slaninky , ovarovica , atď.. No a raz do roka a to v tomto čase robievam huspeninku . Viem že niekto má v recepte zeleninu , len u nás sa robievala bez zeleniny , tak robím aj ja.

20
porcií
45 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
3 ks
1 kg
2 pásy
prísady :
3 ks
1,5 hlavky, so šupkou
2-4  ks
 pár zrniečok
 podľa chuti
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    pripravené suroviny , oholené očistené koleno , paprčky , kože , cibuľa , cesnak prísady : nové korenie, čierne korenie , čili paprička , bobkový list , baraní roh

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    mäso dám do sita, ktoré je v hrnci na to určené ,

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pripravené mäso dám do hrnca s vodou , nesolím , keď vidím, že voda začína sa zohrievať k bodu varu , prvú vodu celú vylejem , UMYJEM HRNIEC , mäso dobre PREPLÁCHNEM , robím to už roky , nestalo sa , že by mi huspenina nestuhla,

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    mäso čisté od kalu , pridáme cibuľu , cesnak koreniny , papričku , osolíme podľa chuti , mám skladacie sito , cibuľu , cesnak , prísady , vložila do hrnca

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    mäso aj s prísadami zalejem vodou len pokiaľ siaha mäso , nie viac!! počkám do bodu varu , dám na najmiernejší plameň ,

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    prikryjem tlakovou pokrievkou , nechám variť cc . dve hodiny, ale na minimum plameňa, po dvoch hodinách som tlakovú pokrievku vymenila za normálnu pokrievku a varila ešte hodinu a pol na slabulinkom plameni , minimum bublania

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    huspeninový vývar uvarený , vyberieme sklápacie sitko s cibuľou a cesnakom , papričkou

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    vyberieme mäsko ,

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vývar ostane presne na všetky misky ,

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    všetko mäsko rozdelím do pripravených misiek tak aby v každej miske bolo chudé aj trasúca kožka , ostali len kosti pre Leona

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    zalievam vývarom cez sytko

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    posypem jemne červenou mletou paprikou

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    moje kryštálové dielo dokonané !

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    čakajúce na vychladnutie

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    takú mám rada , raz do roka :-)

    Huspenina (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

35 komentárov k receptu
môj muž robil zrovna predvčerom huspeninu, zabudla som fotiť... ale inak robíme rovnako..... ľúbia sa mi tie tvoje košíky....
Joj,strašne ľúbim studeninu a ani nepamätám,kedy som ju na posledy robila.Vážne pri pohľade na foto mi tečú slinky.Po Vianociach si ju určite urobím.
huspeninu som robila minulý týždeň ,tiež zlievam prvú vodu, ale my máme radi keď sa varí aj zo zeleninou. Je to o tom, ako sii naučená.
Tiež som robila huspeninu minulý týždeň, veľmi ju máme radi. Dávam však zeleninu /ako kto má rád/. Na rozdiel od Teba maso nakrájam na menšie kúsky, kože dávam len trochu, roztlačím vidličkou takže ju ani nie je poriadne vidieť. Hotovú huspeninu dávam na pekáč, každý si odkrojí koľko chce, misky nepoužívam. Jóoooj, ale by som si dala!
Moja maminka robievala tiez huspeninu bez zeleniny. Ja som ju este nikdy nerobila, mam rada, ale neviem ci najdem odvahu. Perfektne spracovany recept.
Moja maminka robievala tiez huspeninu bez zeleniny. Ja som ju este nikdy nerobila, mam rada, ale neviem ci najdem odvahu. Perfektne spracovany recept.
Janka, zelam TI prijemny a hlavne zdravy Novy rok, nech sa ti dari vsade a vo vsetkom aspon tak dobre ako tu- kde sa prezentujes s tvojou sikovnostou a chutnou kuchynou!
@janger to sitko mám ešte z dôb za socíku perfektného obchodu DOMÁCE POTREBY , som zaťažená na pomôcky , katalóg technického zamerania ma viac osloví ako katalóg z handrami . Sitko používam aj keď varím slepačiu alebo hovädziu polievku , keď je vložené v hrnci zo zeleninou je sklapnuté a po uvarení len nadvihneš a sitko sa rozloží. Mäaso je tiež v takom site , ale pevnom ako je na obrázku , bola to súčasť k riadom .
Ďakujem za zverejnenie aj "môjho" receptu na pravú huspeninu.
Tie recepty so zeleninou sú len vychladnutá nedeľná bravčová polievka.
bobor , namiesto zeleniny môzeš dat aj zel.bujon a dá to dobru chut aj bes tej zeleniny lebo snou to vedšinou skysne.Ja tu moju mavam hustú ako tlačienku.
@bobor1 huspeninu sme robievali ešte som bola decko, robila ju babka, mamka,robím ju aj ja tak ako ma naučila aj babka a mamka , nedávali sme zeleninu ani bujón, pre mňa to nie je chuť huspeniny ale chuť polievky, radšej si pridám mleté čierna korenie na misku.
28.2.2011 20.35
čítal som o tej huspenine ,len ja dvakrát nezačínam to varenie, ale uznávam je to dobrý nápad. Vážená partička chcem aj ja prispieť malou radou. Asi 20 min. pred dovarením dám 4 PL octu, krásne sa huspeninka vyčistí. Ja už keď som ponalieval vrelú huspeninku do misiek a tanierou, tak aby po stuhnutí nezostala na vrchu bielá masnota,zabalím do utierky alebo handričky večší kus ľadu, pobehám po povrchu v miskách, masnota hneď stuhne a nalepí sa na handričku.
@tlustoch je to dobrý nápad s tým ľadom,len huspeninu som nemala mastnú keď aj trochu je tam omastku misku prevrátim na tanier a je po omastku,tú prvú vodu zlievam len keď je pred zovretím,pooplachujem mäso,umyjem hrniec vložím naspäť mäso a pridám ostané prísady (suroviny),varím ako je v recepte,polievkovú zeleninu nedávam.
skúsim s tym vyliatím:) - tiež nerobievam so zeleninou, vńemáme to veľmi radi...ale zjeme. A s octom, cibuľkou a chlebíkom...! mňam:)
skúsim s tym vyliatím:) - tiež nerobievam so zeleninou, nemáme to veľmi radi...ale zjeme. A s octom, cibuľkou a chlebíkom...! mňam:)
ďakujem za krásny receptík...super pomôcky máš. Ja som včera varila dá sa povedať že prvý krát v živote(a to som stará gazdiná), je krásna číra, dúfam že bude aj dobrá...ale snáď áno, išla som presne podľa postupu
Hrdá na číru huspeninu som bola dovtedy, kým mi manžel neprezradil -po rokoch-, že jemu chutí viac mierne mútna, číra sa mu zdá akoby bolo uvarené mäso zaliate "kupenským" aspikom. Ale keď sa varí pomaly, nezakrytá, nezmútnie. Pred ukončením varu dodám octu podľa chuti. Po uvarení dám naspodok misiek, pekáča, tanierov, atď. nasekaný cesnak, pokrájané mäso a zalejem vývarom cez sitko. Po povrchu posypem červenou paprikou a čiernym korením.
Joj @raduza : ak prvú vodu vyleješ, tak čo vyleješ: predsa to najlepšie. Kalná nebude ak budeš huspeninu variť na miernom ohni, dlho, ťahavo.

@jerica ako obyčajne super recept hodný 5 hviezdičiek. A hento socialistické sitko odo mňa vydrankali mladí, mala som ho tiež veľmi obľúbené.
Presne takúto huspeninu mám rada, bez koreňovej zeleniny, tá mi chutí v polievkach, ešte pridávam kus údeného, čo je po ruke buď kolienko, alebo paprčku, k tomu cibuľu s octom a chrumkavý chlieb, skvelý recept!



1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Super, super. Toto je na moju strunu. Recept šuchnem dolu na lištu a začínam variť. Je to ako voľakedy od maminky. Jerica, ešte že Ťa tu mám. Tvoje recepty ma nikdy nesklamali.

Pridaj komentár k receptu: