Husacie prsia s pečenými jablkami

pusta - fotkapusta, 26. februára 2011
Husacie prsia s pečenými jablkami
Foto: pusta

Tento recept mám zo Slovenského Grobu už viac rokov, trošku som ho upravila na mestské podmienky a nepečiem celú hus, len husacie prsia aj Zobraziť celý popisTento recept mám zo Slovenského Grobu už viac rokov, trošku som ho upravila na mestské podmienky a nepečiem celú hus, len husacie prsia aj s kosťou a pridala som jablká. Servírujem s marinovanou červenou kapustou a knedľou. Výhodou je, že sa môže pripraviť kedykoľvek aj mimo husacej sezony z husacích prs, kúpených v obchode.

6
porcií
60 minút
príprava
240 minút
na 160 °C

Suroviny

1 ks, s kožou a kosťou v celku z mladej husy
3 PL
1 a 1/2 ks
p. p.
50 ml
p.p
250 ml




Postup

  1. 1

    Husacie prsia v celku aj s kosťou umyjeme, osušíme, vložíme do pekáča, kožu šikmo narežeme po mäso, riadne nasollíme aj v kožných zárezoch, soľ vmasírujeme do kože i zárezov a záhybov. Pekáč prikryjeme alobalom, vložíme na 48 hodín do chladničky, aby soľ prenikla všade.

  2. 2

    Husacie prsia umyjeme mliekom, aby sme ju zbavili nadbytočnej soli a vrátime ju do pekáča, prsiami nadol. Pridáme masť, podlejeme vodou. Jablká zbavíme stopky, jadrincov, pokrájame na 1/4-iny, šupku ponecháme a vložíme do hrudného koša husi. Prikryté vložíme do studenej trúby a teplotu trúby nastavíme na 160 stupňov. Pečieme pomaly 2 hodiny za prelievania vypečenou šťavou. Po tejto dobe otočíme kožou nahor a kožu počas pečenia potierame sladkou smotanou, aby získala peknú zlato-hnedú farbu.Pečieme dfalšie 2 hodiny. 5 minút pred koncom pečenia pekáč odkryjeme, vyberieme jablká, teplotu zvýšime na 200 stupňov a dopečieme, aby kožička bola pekne chrumkavá Upečené prsia vyberieme, necháme odpočinúť a naporcujeme. Servírujeme s pečenými jablkami, marinovanou červenou kapustou a knedľou

  3. 3

    Táto pomaly pečená hus - husacie prsia sa vyznačujú mäkkučkým mäsíčkom, ktoré je šťavnaté, odpadáva od kosti a do hneda upečenou chrumkavou kožičkou. Jedlo krásne rozvoniava, kosť ponechávam k vôli lepšej chuti mäsa.Chuť mäsa zvýrazňujú aj jablká, s ktorými sa piekla.60

Diskusia k receptu

pusta
bzuky, kiež by ma vôňa tejto dobroty dráždila teraz na živo, ale aj spomienka je chutná...
dajanca
hneď by som si pochutnala.... nepridáš aj recept na marinovanú červenú kapustu? Nech je to už dokonalé... :-)
dajanca
ospravedlňujem sa.... našla som ten recept.... vďaka :-)
alexdidi
Myslím, že v texte sa Ti to mieša, raz pečieš prsia, raz celú hus...nie je to jedno, veď 1ks husacích pŕs nepotrebuje na pečenie toľko času ako niekoľko kilogramová hus....lepšie by bolo pridávať recepty, ktoré uvaríš, upečieš........
bzuky
Pusta spomienky nám nikto nezoberie a to je na tom to krásne
pusta
alexdidi, v texte nič nepletiem, treba si len pozorne prečítať celý rp, odpoved na to nájdeš už v suorvinách hned na začiatku. teolotu si tiež nepochopila, pečie sa 4h/90 st. - táto technologia sa volá pomalé pečenie a má svoj účel, ktorý je v texte rozpísaný - treba len čítať. A kde si vzala tú odvahu tvrdiť, že svoje rp nevarím alebo nepečiem? mám to zdokumentované a veľmi presne, viem to veľmi ľahko dokázať, dokonca aj to, že rp je môj vlastný - vieš aj ty tak exaktne potvrdiť to svoje? nestojím o to, aby si sa mi ospravedlnila...
pusta
marienka, jablká môžeš vložiť do hrudného koša vtedy, ked sú husacie prsia v celku aj s kosťou, uložené prsiami nadol, vtedy hrudný kôš - presnejšie jeho predná časť je nahor. Tým, že sú kuracie prsia v celku a nie sú vykostené, zostáva aj predná časť hrudného koša. ak som to nevysvetlila dostatočne, daj mi vedieť, skúsim to znovu
pusta
opravujem nie kuracie ale husacie prsia
pusta
alexdidi, teplota má byť 160 stupňov, nie 90
alexdidi
Nechcela som sa Ti ospravedliť, nevidím dôvod....v bode 2. citujem : ...aby sme ju zbavili nadbytočnej soli a vrátime ju do pekáča, prsiami nadol......vložíme do hrudného koša husi.....čo iné mi z toho vychádzalo, ako to, že chvíľu sa píše o husi a chvíľu o husacích prsiach....a, že ide o pomalé pečenie pri 160stC?....tie svoje viem potvrdiť tak exaktne, ako aj potvrdzuje fotodokumentácia....
pusta
nuž alexdidi, pokiaľ tam nebue aj fotodokumentácia, bude to len slovíčkárenie, ale systém mi ju nevzal, údajne pre ich veľkosť, ako sa dahú vložiť jablká do hrudného koša, som popísala v odpovedi pre marienku, len keby si mi ty zradila, ako si prišla k záveru, že to nie je môj recept? dokonca je to môj vlastný recept, zverejnený aj inde a s úspechom...áno ide o pomalé pečenie pri teplote 160 stupňov,používam ho nielen v tomto recepte, ale v tomto som ho použila poprvýkrát a iba tu som ho aj rozviedla, hoci som nemusela. kľudne napíš, čo o pomalom pečení vieš ty a ja to prijmem, ak to bude ono....len ty by si mohla byť ozaj pozornejšia, ak čítaš text, čítaj ho celý - od začiatku do konca.
pusta
alexdidi, okrem toho nikde nepíšem, že by som husacie prsia vykostila alebo neponechala v celku, čo je hádam podstatné.
belinka
@alexdidi (27.2.2011 06:16)

keby si citala pozornejsie, pise, ze NEPEĆIE CELÚ HUS, ALE IBA HUSACIE PRSIA,
s pozdravom Belinka
radox1
@belinka (7.4.2020 19:26)
Husacie prsia umyjeme mliekom, aby sme ju zbavili nadbytočnej soli a vrátime ju do pekáča, prsiami nadol. Pridáme masť, podlejeme vodou. Jablká zbavíme stopky, jadrincov, pokrájame na 1/4-iny, šupku ponecháme a vložíme do hrudného koša husi............
k kazdom pripade su vysusene ako sahara.
radox1
@belinka (7.4.2020 19:26)

Husacie prsia umyjeme mliekom, aby sme ju zbavili nadbytočnej soli a vrátime ju do pekáča, prsiami nadol. Pridáme masť, podlejeme vodou. Jablká zbavíme stopky, jadrincov, pokrájame na 1/4-iny, šupku ponecháme a vložíme do hrudného koša husi.