Husacie prsia s pečenými jablkami

Autor receptu: pusta

Tento recept mám zo Slovenského Grobu už viac rokov, trošku som ho upravila na mestské podmienky a nepečiem celú hus, len husacie prsia aj s kosťou a pridala som jablká. Servírujem s marinovanou červenou kapustou a knedľou. Výhodou je, že sa môže pripraviť kedykoľvek aj mimo husacej sezony z husacích prs, kúpených v obchode.

6
porcií
60 minút
príprava
240 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Husacie prsia v celku aj s kosťou umyjeme, osušíme, vložíme do pekáča, kožu šikmo narežeme po mäso, riadne nasollíme aj v kožných zárezoch, soľ vmasírujeme do kože i zárezov a záhybov. Pekáč prikryjeme alobalom, vložíme na 48 hodín do chladničky, aby soľ prenikla všade.
  2. Husacie prsia umyjeme mliekom, aby sme ju zbavili nadbytočnej soli a vrátime ju do pekáča, prsiami nadol. Pridáme masť, podlejeme vodou. Jablká zbavíme stopky, jadrincov, pokrájame na 1/4-iny, šupku ponecháme a vložíme do hrudného koša husi. Prikryté vložíme do studenej trúby a teplotu trúby nastavíme na 160 stupňov. Pečieme pomaly 2 hodiny za prelievania vypečenou šťavou. Po tejto dobe otočíme kožou nahor a kožu počas pečenia potierame sladkou smotanou, aby získala peknú zlato-hnedú farbu.Pečieme dfalšie 2 hodiny. 5 minút pred koncom pečenia pekáč odkryjeme, vyberieme jablká, teplotu zvýšime na 200 stupňov a dopečieme, aby kožička bola pekne chrumkavá Upečené prsia vyberieme, necháme odpočinúť a naporcujeme. Servírujeme s pečenými jablkami, marinovanou červenou kapustou a knedľou
  3. Táto pomaly pečená hus - husacie prsia sa vyznačujú mäkkučkým mäsíčkom, ktoré je šťavnaté, odpadáva od kosti a do hneda upečenou chrumkavou kožičkou. Jedlo krásne rozvoniava, kosť ponechávam k vôli lepšej chuti mäsa.Chuť mäsa zvýrazňujú aj jablká, s ktorými sa piekla.60