Foto: sisok
Každý pozná klasické bolonské lasagne, tie som doma skúšala, kamaráti ich tiež radi robievajú, ale nejako im môj drahý nevie prísť na chuť. A Zobraziť celý popisKaždý pozná klasické bolonské lasagne, tie som doma skúšala, kamaráti ich tiež radi robievajú, ale nejako im môj drahý nevie prísť na chuť. A tak skúšam rôzne verzie. Kedže jeseň je už za dverami a hubová sezóna je už tu, dnes si pripravíme tento jesenný pokrm. Ja robievam vlastné cesto na lasagne, ale samozrejme môžete použiť kúpene plátky lasagní.
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cestoviny: | |
300 g |
|
3 ks |
|
1/2 ČL |
|
Na zvyšok: | |
400 g alebo šampiňóny |
|
150 g alebo menej mastná slanina |
|
80 g |
|
2 ks |
|
35 g |
|
35 g |
|
30 ČL |
|
30 ČL |
|
|
|
|
|
|
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Ako prvé si pripravíme cesto na lasagne. Ak však máte lasagne z obchodu, tento krok môžete preskočiť. Cesto: múku premiešame so soľou a vysypeme na pracovú dosku. V strede vytvoríme kráterik a do neho nalejeme vajíčka. Na 100g múky vždy 1 vajíčko, to je základ :) Okraje múčneho krátera postupne primiešame do vajíčok a cesto spracujeme cca 10min, až kým nie je elastické. Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme do potravinovej fólie a vložíme na 1hod do chladničky.
- 2
Hlivy očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Šalotky nakrájame nadrobno. Do panvice vlejeme 2PL olivového oleja a hlivy na ňom 5minút opečieme. Po 5minútach prihodíme šalotky, premiešame a spolu 2minúty podusíme. Osolíme a okoreníme. Hubovú zmes preložíme do misky. V tej istej panvici zrychla opečieme nadrobno nakrájanú slaninku. Keď je slaninka podľa vášho gusta, primiešame ju ku hlivovo-šalotkovej zmesi.
- 3
Keď si cesto poriadne odpočinulo v chládku, vyvaľkáme ho za pomoci mašinky :) Cesto na lasagne by malo byť vyvaľkané na stupeň 6. Vyvaľkané plátky lasagní necháme bokom, nech sa trošku presušia.
- 4
Na lasagne budeme ako vždy potrebovať bešamel. Maslo necháme rozpustiť v hrnci, pridáme k nemu múku, dobre premiešame a necháme spolu opražiť. Keď je múka dozlatista opečená, do hrnca prilejeme bujón a mlieko. Za častého miešania necháme bešamel prevariť, až kým nezhustne do tej správnej textúry. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom.
- 5
Lasagne budeme skladať do zapekacej misy nasledovne: 1. vrstva - troška bešamelu 2. vrstva - jedna vrstva lasagní 3. vrstva - 1/2 hubovej zmesy a 1/2 slaninky 4. vrstva - 1/3 bešamelu 5. vrstva - 1/3 strúhaného parmezánu 6. vrstva - lasagne 7. vrstva - druhá polovica hubovej zmesy a zvyšok slaninky alebo šunky 8. vrstva - 1/3 bešamelu 9. vrstva - 1/3 parmezánu 10. vrstva - lasagne 11. vrstva - posledná 1/3 bešamelu, ktorú posypeme zvyškom parmezánu
- 6
Takto pripravené lasagne vložíme do predhriatej rúry na 180°C približne 25-30minút. Ja som na záver posypala novou cibuľkou ne trošku sviežosti. Degustujeme za horúca. Dobrú chuť! :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu