príprava
na 200 °C
Suroviny
300 g |
|
300 g |
|
štipka |
|
2 PL |
|
300 ml |
|
2 ks |
|
125 g |
|
30 g |
|
|
|
Posýpka: | |
2 hrste |
|
trochu |
|
malá hrsť |
|
|
|
Na potretie koláča: | |
kúsok |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do mierne teplého mlieka zamiešame cukor a rozdrobíme droždie. Prikryjeme a necháme vykysnúť. Do misy nasypeme múku, osolíme, pridáme vajcia, rozpustené maslo a kvások. Vypracujeme cesto a necháme ho nakysnúť. Ak je riedke, pridáme trochu múky. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 diely.
- 2
Každý dáme na plech vyložený papierom na pečenie a rukami roztlačíme po celom plechu. Poukladáme naň na plátky nakrájané hrušky, posypeme ho posýpkou a necháme na plechu ešte chvíľu kysnúť. Upečieme vo vyhriatej rúre doružova (200 stupňov Celzia , 15 – 20 minút).
- 3
Ihneď po vytiahnutí pokvapkáme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom. Posýpka: do misky dáme múku, cukor a asi 3 PL masla. Rukami spracujeme. Keď je posýpka suchá, pridáme maslo, keď je príliš mastná, prisypeme múku. Nakoniec do nej zapracujeme orechy.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.