Hruškový kysnutý koláč

redakcia - fotkaredakcia, 12. februára 2010
40 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
300 g
 štipka
2 PL
300 ml
2 ks
125 g
30 g
Posýpka:
2 hrste
 trochu
 malá hrsť
Na potretie koláča:
 kúsok
1 PL




Postup

  1. 1

    Do mierne teplého mlieka zamiešame cukor a rozdrobíme droždie. Prikryjeme a necháme vykysnúť. Do misy nasypeme múku, osolíme, pridáme vajcia, rozpustené maslo a kvások. Vypracujeme cesto a necháme ho nakysnúť. Ak je riedke, pridáme trochu múky. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 diely.

  2. 2

    Každý dáme na plech vyložený papierom na pečenie a rukami roztlačíme po celom plechu. Poukladáme naň na plátky nakrájané hrušky, posypeme ho posýpkou a necháme na plechu ešte chvíľu kysnúť. Upečieme vo vyhriatej rúre doružova (200 stupňov Celzia , 15 – 20 minút).

  3. 3

    Ihneď po vytiahnutí pokvapkáme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom. Posýpka: do misky dáme múku, cukor a asi 3 PL masla. Rukami spracujeme. Keď je posýpka suchá, pridáme maslo, keď je príliš mastná, prisypeme múku. Nakoniec do nej zapracujeme orechy.

Diskusia k receptu

Vymazať
qaroh
Ja robím tento koláčik od kamarátky:
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia