Hruškový kysnutý koláč

Autor receptu: redakcia

40 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do mierne teplého mlieka zamiešame cukor a rozdrobíme droždie. Prikryjeme a necháme vykysnúť. Do misy nasypeme múku, osolíme, pridáme vajcia, rozpustené maslo a kvások. Vypracujeme cesto a necháme ho nakysnúť. Ak je riedke, pridáme trochu múky. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 diely.
  2. Každý dáme na plech vyložený papierom na pečenie a rukami roztlačíme po celom plechu. Poukladáme naň na plátky nakrájané hrušky, posypeme ho posýpkou a necháme na plechu ešte chvíľu kysnúť. Upečieme vo vyhriatej rúre doružova (200 stupňov Celzia , 15 – 20 minút).
  3. Ihneď po vytiahnutí pokvapkáme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom. Posýpka: do misky dáme múku, cukor a asi 3 PL masla. Rukami spracujeme. Keď je posýpka suchá, pridáme maslo, keď je príliš mastná, prisypeme múku. Nakoniec do nej zapracujeme orechy.