Hruškový koláč

medovnicek - fotkamedovnicek, 4. marca 2013

Recept na tento koláč som objavila na www.zorka.estranky.cz. Trocha som ho upravila.

180 C minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1,5 hrnčeka
1 hrnček
2 ks
1 ks
100 ml
2 ČL
Plnka:
3/4 kg
1,5 ks
1 ČL
3 PL
10 ks
1 ks
1 ks
1 ks
100 ml
Smotanová hmota:
400 g
200 g
1 ks
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Malý hruškový kompót rozmixujeme a primiešame všetky ostatné suroviny. V pôvodnom recepte nebol udaný olej, ale ja som ho pridala a cesto sa vydarilo. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na 180 C upečieme - pečie sa cca 20 minút.

  2. 2

    3/4 kg hrušiek olúpeme a nakrájame na kúsky. Dáme do hrnca, pridáme šťavu z 1,5 citróna, práškový cukor, klinčeky, celú škoricu a povaríme, ale len tak, aby hrušky neboli veľmi rozvarené.

  3. 3

    Hrušky zlejeme, šťavu odložíme a asi 2/3 uvarených hrušiek pokladieme na upečený vychladnutý korpus.

  4. 4

    Zvyšné hrušky vrátime do odloženej šťavy a rozmixujeme - vznikne nám cca 500 ml hmoty (ak takéto množstvo nemáme, tak do tohto množstva doplníme vodou), znova privedieme k varu a pridáme 1 vanilkový cukor a 1 vanilkový puding rozmiešaný v 100 ml vody.

  5. 5

    Ešte teplé nalejeme na hrušky. Necháme vychladnúť.

  6. 6

    Šľahačkovú smotanu Rama Cremefine, alebo práškovú šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a 1 PL práškového cukru. Tvaroh a smotanu dobre vymiešame a pridáme vyšľahanú šľahačku. Rovnomerne rozotrieme na na koláč a necháme dôkladne vychladnúť.

  7. 7

    Potom už len ozdobíme a krájame na rezy.

    Hruškový koláč - obrázok 7

Diskusia k receptu

tiginko
tento sa mi páči, môže chutiť zaujímavo. A tie abstraktné hruštičky sú super :-)
dorisa
máš ho krásny,,,ukladám si ho,mám doma hruškové p&ré a hrušky zavárané..niečo vymyslim
mesiar50
100 bodovy kolacik.Vyzera velmi lahodne iste je
chutny.Naozaj zaujimavy recept oplati sa mi ho ulozit
Dakujem
douglas
Jejda! Toto až uvidí môj manžel, ktorý hrušky miluje...budem mu musieť koláč upiecť. Vyzerá veľmi-veľmi pekne! :).
medovnicek
@izabella929 @douglas @mesiar50 @dorisa veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
@tiginko veľmi pekne ďakujem a tie abstraktné hruštičky - no to bol taký pokus, kúpila som si totižto na www.pravacokolada.sk citrónovú polevu a tak som ju chcela vyskúšať, je výborná, krásne vonia po citrónoch a je aj veľmi chutná
ancicka
Krásne vyzerá koláčik a ešte aj hruštičky na ozdobu,fajn.kk
medovnicek
@margaretka28 mne ju nosí neter, alebo syn z Moravy z Hodonína, je na rastlinnej báze a dlho udrží na koláčoch tvar, aj som písala do Ramy, že prečo sa tu nedá kúpiť a odpoveď znela, že na Slovensku o ňu nebol záujem
@angast ďakujem:):):)
evanaaa
@medovn íček, koláč z hrušiek je iste dobrý, aj keď som taký nejedla ale už som rozmýšľala, v Lídli kupujem výborné hrušky (Conference), z tých by bol dobrý. A tú šľahačku majú aj v Rakúsku , keď pôjdem, kúpim si ju tam. U nás som videla podobnú litrovú, lenže liter sa nespotrebuje naraz, neviem, prečo nie je aj v menších množstvách.
medovnicek
@evanaaa vďaka za tip na hrušky - nepoznám ich, keď pôjdem najbližšie do Lídla, tak sa po nich popozerám, rastlinné šľahačky sa dajú kúpiť aj v obchodoch s bio potravinami
havino
nejedla som na tento spôsob hruškový, láka ma, ukladám, veľmi lákavo vyzerá
qaroh
Ja robím tento koláčik od kamarátky:
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.
1x lilyre
medovnicek
@qaroh vďaka za recept, veľmi sa m páči, hneď si ho ukladám a určite vyskúšam, partner totižto hrušky a všetko z nich miluje:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia