Hruškový koláč

Autor receptu: medovnicek

Recept na tento koláč som objavila na www.zorka.estranky.cz. Trocha som ho upravila.

180 C minút
tepelná úprava

Postup

  1. Malý hruškový kompót rozmixujeme a primiešame všetky ostatné suroviny. V pôvodnom recepte nebol udaný olej, ale ja som ho pridala a cesto sa vydarilo. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na 180 C upečieme - pečie sa cca 20 minút.
  2. 3/4 kg hrušiek olúpeme a nakrájame na kúsky. Dáme do hrnca, pridáme šťavu z 1,5 citróna, práškový cukor, klinčeky, celú škoricu a povaríme, ale len tak, aby hrušky neboli veľmi rozvarené.
  3. Hrušky zlejeme, šťavu odložíme a asi 2/3 uvarených hrušiek pokladieme na upečený vychladnutý korpus.
  4. Zvyšné hrušky vrátime do odloženej šťavy a rozmixujeme - vznikne nám cca 500 ml hmoty (ak takéto množstvo nemáme, tak do tohto množstva doplníme vodou), znova privedieme k varu a pridáme 1 vanilkový cukor a 1 vanilkový puding rozmiešaný v 100 ml vody.
  5. Ešte teplé nalejeme na hrušky. Necháme vychladnúť.
  6. Šľahačkovú smotanu Rama Cremefine, alebo práškovú šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a 1 PL práškového cukru. Tvaroh a smotanu dobre vymiešame a pridáme vyšľahanú šľahačku. Rovnomerne rozotrieme na na koláč a necháme dôkladne vychladnúť.
  7. Potom už len ozdobíme a krájame na rezy.