Foto: elekra
Mala som strašnú chuť na niečo sladké......
porcií
príprava
na 200-175 °C
Postup
-
1
Hrušky očistíme , prekrojíme na štvrtinky a pokvapkáme šťavou z citróna, aby nezhnedli. Na panvici si rozpustíme maslo, dáme naň nachystané hrušky a pomaly podusíme.
-
2
Pridáme kryštálový cukor a pomaly dusíme, až sa vytvorí karamel. Pridáme za hrsť hrozienok a postrúhanú citrónovú kôru z jedného citróna.
-
3
Medzitým si z lístkového cesta vyvaľkáme kruh trochu väčší ako máme formu na pečenie. Orestované hrušky preložíme do formy, posypeme trstinovým cukrom
-
4
a prikryjeme vyvaľkaným cestom tak, aby bola celá forma uzavretá.
-
5
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a poprepichujeme vidličkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 175 - 200°C asi na 15 až 20 minút .
-
6
Pečieme do ružova. Upečený koláč necháme 5-10 minút postáť.
-
7
Potom vyklopíme na podnos
-
8
a podávame. Manželova porcia
-
9
a moja porcia ešte posypaná práškovým cukrom.
Koláč od tety Glasovej:
Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta, 1 veľký hruškový kompót alebo čerstvé hrušky, 4 dkg hladkej múky,10dkg práš. cukor alebo
krištalový,1 vanilk. cukor, 2 žĺtky,2 dcl šlahačky, orechy alebo
mandle na posypanie, chuť do pečenia.
Postup: Lístkové cesto rozvaľkame do okruhlej formy na pečenie, okraje trochu vyzdvihneme, cesto popicháme vidličkou. Zo šľahačky múky a cukru uvaríme krém, do vlažného krému primiešame žĺtky. Na cesto pokrájame hrušky, zalejeme krémom, posypeme orechami. Pečieme asi pri teplote 180 asi 20-30 min a po vychladnutí jeme.