Hruškové pité fotorecept
Foto: cesminaz
Najjednoduchší koláčik so sezónnym ovocím :-) Je čas sladučkých hrušiek, ktoré sú na pité ako stvorené a s pridaním škorice, docielite dokonca chuť priam Zobraziť celý popisNajjednoduchší koláčik so sezónnym ovocím :-) Je čas sladučkých hrušiek, ktoré sú na pité ako stvorené a s pridaním škorice, docielite dokonca chuť priam nerozoznateľnú od jabĺk!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/09/hruskove-pite.html?m=1
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
200 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
1 bal. (15 g) |
|
1/2 KL |
|
Plnka: | |
1,5 kg zrelé očistené |
|
1 bal. |
|
2 dl |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia a do polovice už rozpustené maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 20 minút postáť.
-
2
Medzitým si očistíme a na menšie kúsky pokrájame toľko hrušiek, aby sme ich dostali cca 1,5 kg. Ďalej potrebujeme vanilkový puding, aby zahustil počas pečenia tú šťavu čo hrušky pustia. Cukor a škoricu si môžete dať podľa chuti, ja som dala ako my ľúbime :-) Čo sa týka plnky, zamiešajte ju až tesne pred plnením, inak vám zbytočne do misky pustí vela šťavy od cukru. Ja som zamiešala tesne predtým než som začala vaľkať cesto.
-
3
Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom na pečenie, upravíme mu okraje a cesto popicháme vidličkou.
-
4
Na cesto rovnomerne nanesieme hrušky a prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali na veľkosť plechu. Potrieme vrch rozšľahaným vajcom a popicháme vidličkou.
-
5
Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút? Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
-
6
Pité musí poriadne vychladnúť, aby tá plnka celkom stuhla. Ako vidno, plnka je v koláči naozaj bohato :-) Ja ľúbim pité vyššie a vždy veľa plnky v ňom :-)
-
7
Pité je krehučké a úžasne šťavnaté!!! Najsamlepšie je ale až o niekoľko hodín, alebo na druhý deň, keď už postálo ;-) Prajem dobrú chuť !
-
8
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
? som rada že chutí.