Hruškový koláč
Hruškový koláč

Hruškové pité fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. septembra 2021
Hruškové pité (fotorecept)
Foto: cesminaz

Najjednoduchší koláčik so sezónnym ovocím :-) Je čas sladučkých hrušiek, ktoré sú na pité ako stvorené a s pridaním škorice, docielite dokonca chuť priam Zobraziť celý popisNajjednoduchší koláčik so sezónnym ovocím :-) Je čas sladučkých hrušiek, ktoré sú na pité ako stvorené a s pridaním škorice, docielite dokonca chuť priam nerozoznateľnú od jabĺk!
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/09/hruskove-pite.html?m=1

35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
250 g
2 ks
1 bal. (15 g)
1/2 KL
Plnka:
1,5 kg zrelé očistené
1 bal.
2 dl
1 PL
1 bal.
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia a do polovice už rozpustené maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 20 minút postáť.

    Hruškové pité (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si očistíme a na menšie kúsky pokrájame toľko hrušiek, aby sme ich dostali cca 1,5 kg. Ďalej potrebujeme vanilkový puding, aby zahustil počas pečenia tú šťavu čo hrušky pustia. Cukor a škoricu si môžete dať podľa chuti, ja som dala ako my ľúbime :-) Čo sa týka plnky, zamiešajte ju až tesne pred plnením, inak vám zbytočne do misky pustí vela šťavy od cukru. Ja som zamiešala tesne predtým než som začala vaľkať cesto.

    Hruškové pité (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom na pečenie, upravíme mu okraje a cesto popicháme vidličkou.

    Hruškové pité (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto rovnomerne nanesieme hrušky a prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali na veľkosť plechu. Potrieme vrch rozšľahaným vajcom a popicháme vidličkou.

    Hruškové pité (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút? Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

    Hruškové pité (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pité musí poriadne vychladnúť, aby tá plnka celkom stuhla. Ako vidno, plnka je v koláči naozaj bohato :-) Ja ľúbim pité vyššie a vždy veľa plnky v ňom :-)

    Hruškové pité (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pité je krehučké a úžasne šťavnaté!!! Najsamlepšie je ale až o niekoľko hodín, alebo na druhý deň, keď už postálo ;-) Prajem dobrú chuť !

    Hruškové pité (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, detailní postup, krásná fota a povedené pité! Mně by moc chutnalo. Krásný den, milá Cesmínko! Díky za sdílení. Hrušky miluju, máte krásnou úrodu.
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Velmi chutne a delikatne. Dakujem za další velmi dobry recept.
axixi
Ďakujem za super recept. Veľmi nám chutilo a budem robit pravidelne, no asi dám do plnky len polovicu cukru a do cesta len štipku soli. Snáď sa mi niekedy tiež podarilí takto šikove preložiť cesto.