Hruškový koláč
Hruškové pité (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Najjednoduchší koláčik so sezónnym ovocím :-) Je čas sladučkých hrušiek, ktoré sú na pité ako stvorené a s pridaním škorice, docielite dokonca chuť priam nerozoznateľnú od jabĺk!
Postup
- Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia a do polovice už rozpustené maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 20 minút postáť.
- Medzitým si očistíme a na menšie kúsky pokrájame toľko hrušiek, aby sme ich dostali cca 1,5 kg. Ďalej potrebujeme vanilkový puding, aby zahustil počas pečenia tú šťavu čo hrušky pustia. Cukor a škoricu si môžete dať podľa chuti, ja som dala ako my ľúbime :-) Čo sa týka plnky, zamiešajte ju až tesne pred plnením, inak vám zbytočne do misky pustí vela šťavy od cukru. Ja som zamiešala tesne predtým než som začala vaľkať cesto.
- Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom na pečenie, upravíme mu okraje a cesto popicháme vidličkou.
- Na cesto rovnomerne nanesieme hrušky a prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali na veľkosť plechu. Potrieme vrch rozšľahaným vajcom a popicháme vidličkou.
- Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút? Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
- Pité musí poriadne vychladnúť, aby tá plnka celkom stuhla. Ako vidno, plnka je v koláči naozaj bohato :-) Ja ľúbim pité vyššie a vždy veľa plnky v ňom :-)
- Pité je krehučké a úžasne šťavnaté!!! Najsamlepšie je ale až o niekoľko hodín, alebo na druhý deň, keď už postálo ;-)
Prajem dobrú chuť !
- Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube