Hroznový džem

Tibor Samaranský
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 3. septembra 2014 8:00
Ďalšie recepty z Časopisu Varecha »

Hroznový džemFoto: Ľuboš Pilc
30 min
príprava
10 min
na 85-90 °C

Suroviny

Tip:
Kúpte si 1. knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Hrozno zbavíme nečistôt a opláchneme pod tečúcou vodou, bobule oddelíme od strapcov. Potom ich vložíme do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni privedieme do varu. Hrozno musí prejsť varom, aby malo čo najviac chuti a peknú farbu zo šupky.

  2. 2

    Uvarené hrozno odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom. Takto pripravenú zmes prepasírujeme cez jemné sitko a zasypeme cukrom. Necháme odstáť aspoň 20 minút, kým sa cukor roztopí. Po 20 minútach začneme zmes znovu zohrievať na miernom ohni a za stáleho miešania ju redukujeme na požadovanú hustotu.

  3. 3

    Hustotu vyskúšame tak, že na tanier počas varenia kvapneme lyžicou trochu zmesi a zistíme, aká bude po vychladnutí hustá. Hotový džem nalievame do pohárov, očistíme ich okraje, pouzatvárame viečkami a sterilizujeme 10 minút pri teplote 85–90 °C.

Recept je zaradený do tagov:


TOPlist