Hroznový džem
šéfkuchár reštaurácie Vinum Galéria Bozen v Pezinku, 3. septembra 2014
Foto: Ľuboš Pilc
príprava
na 85-90 °C
Postup
-
1
Hrozno zbavíme nečistôt a opláchneme pod tečúcou vodou, bobule oddelíme od strapcov. Potom ich vložíme do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni privedieme do varu. Hrozno musí prejsť varom, aby malo čo najviac chuti a peknú farbu zo šupky.
- 2
Uvarené hrozno odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom. Takto pripravenú zmes prepasírujeme cez jemné sitko a zasypeme cukrom. Necháme odstáť aspoň 20 minút, kým sa cukor roztopí. Po 20 minútach začneme zmes znovu zohrievať na miernom ohni a za stáleho miešania ju redukujeme na požadovanú hustotu.
- 3
Hustotu vyskúšame tak, že na tanier počas varenia kvapneme lyžicou trochu zmesi a zistíme, aká bude po vychladnutí hustá. Hotový džem nalievame do pohárov, očistíme ich okraje, pouzatvárame viečkami a sterilizujeme 10 minút pri teplote 85–90 °C.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Používam aj iný druh hrozna ako je na obrázku, také drobné bobule kyslastejšie :)