Hroznový džem

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
10 minút
na 85-90 °C

Postup

  1. Hrozno zbavíme nečistôt a opláchneme pod tečúcou vodou, bobule oddelíme od strapcov. Potom ich vložíme do hrnca a za stáleho miešania na miernom ohni privedieme do varu. Hrozno musí prejsť varom, aby malo čo najviac chuti a peknú farbu zo šupky.
  2. Uvarené hrozno odstavíme a rozmixujeme ponorným mixérom. Takto pripravenú zmes prepasírujeme cez jemné sitko a zasypeme cukrom. Necháme odstáť aspoň 20 minút, kým sa cukor roztopí. Po 20 minútach začneme zmes znovu zohrievať na miernom ohni a za stáleho miešania ju redukujeme na požadovanú hustotu.
  3. Hustotu vyskúšame tak, že na tanier počas varenia kvapneme lyžicou trochu zmesi a zistíme, aká bude po vychladnutí hustá. Hotový džem nalievame do pohárov, očistíme ich okraje, pouzatvárame viečkami a sterilizujeme 10 minút pri teplote 85–90 °C.