Jablkový koláč
Jablkový koláč

Hrnčekový jablkový koláč

jurka - bez fotkyjurka, 13. augusta 2024

Rýchly koláč do okrúhlej formy, ktorý vznikol omylom mojou sklerózou a roztržitosťou. Omyl si získal veľké nadšenie, tak to vidím na rodinný recept :)

12
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
2 ks
1/2 hrnčeka
1 PL
1/2 téglika
1 hrnček
1/2 ČL
1/4 ČL
Jablková plnka:
4-5 ks (ideálne padavky)
1 hrsť
1 ČL
1 hrsť
1 PL
1,5 ČL (Solamyl)
Posýpka bez múky:
1/3 ks
1 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Rúru dám vyhriať na 180 °C. Okrúhlu formu vysteliem papierom na pečenie. Jablká umyjem, rozštvrtím, vykrojím stred a poškodené časti. Nastrúham na hrubom strúhadle. Pridám slnečnicové semiačka, škoricu, hrozienka, podľa chuti cukor (nie veľa), škrob. Premiešam. Odložím nabok.

  2. 2

    Bielky vyšľahám so soľou dotuha. Žĺtky s cukrom do svetlej peny, pridám olej, kyslú smotanu - dobre rozmiešam. Pridám múku s práškom do pečiva - rozmiešam. K cestu vyklopím sneh z bielkov a metličkami odspodu vmiešam do cesta. Cesto vylejem do formy a zarovnám. Na cesto navrstvím jablkovú plnku.

  3. 3

    Maslo, cukor a škoricu rozmiešam a zmesou posypem jablká. Vložím do rúry na 45 minút.

  4. 4

    Koláč nakrájam vychladený. Pekne drží tvar, krásne vonia, je šťavnatý.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia