Hrnčekové jogurtové žemle s celozrnnou múkou

janikbj - fotkajanikbj, 31. januára 2014
Hrnčekové jogurtové žemle s celozrnnou múkou
Foto: janikbj

Vynikajúce jemné žemle. Kto má rád biele pečivo, použije len polohrubú múku, predtým som robila len tak a boli výborné :-) Používam hrnček s Zobraziť celý popisVynikajúce jemné žemle. Kto má rád biele pečivo, použije len polohrubú múku, predtým som robila len tak a boli výborné :-) Používam hrnček s objemom asi 2,5 dl. Z tejto dávky mi vyšlo 8 stredne veľkých žemlí.

15 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

3-4 hrnčeky
1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1 PL
2 PL
1,5 ČL
3 PL
 na potretie




Postup

  1. 1

    V miske si zmiešame 3 hrnčeky polohrubej a hrnček celozrnnej múky, droždie, soľ. Môžete si pomer celozrnnej a bielej múky upraviť, ako chcete. Vo vlažnej vode rozmiešame med, pridáme aj s jogurtom a olejom do múky a vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby postupne pridajte viac múky, keďže každá prijme iné množstvo tekutiny. Ja som pridala asi pol hrnčeka. Cesto nemá byť veľmi tuhé, skôr polotuhé a pružné.

  2. 2

    Vymiesené cesto necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu alebo kým nezdvojnásobi objem. Vykysnuté cesto dáme na dosku, jemne prepracujeme do tvaru valca a odkrajujeme kúsky, z ktorých formujeme žemle. Cesto je jemnučké a trošku ťažšie sa s ním pracuje. Aby sa mi neroztekali, stočila som ich do slimáka a potom vytvarovala do okrúhla. Na plechu s fóliou na pečenie necháme podkysnúť 10-20 min. Pečieme v rúre vyhriatej na 180-200 stupňov, každý podľa svojej rúry, asi 30 min.,kým nie sú žemle dohneda upečené a pri poklopkaní na spodnú stranu neznejú duto. Upečené potrieme roztopeným maslom a na mriežke necháme prikryté utierkou vychladnúť. Vďaka jogurtu v ceste sú vláčne a mäkké aj na druhý deň.

    Hrnčekové jogurtové žemle s celozrnnou múkou - obrázok 2

Diskusia k receptu

zdezda
supis, krasneeee, ukladam si, aj ukuchtim si ich podla teba
zdezda
az tak sa mi pacia, ze som ich poslala aj mojim kamoskam, snad sa nenahnevas
marianne
Robievam prevazne z hladkej spaldy,z polohrubej som este neskusala,nie su kolacovite? za pokus rozhodne stoja,pekne su..
babkamt
Nadýchané hrnčekové , ukladám do kk. Dala som ti 5 *
janikbj
ďakujem dievčence :-)
@marianne , áno, sú trochu iné ako z chlebového alebo z cesta z hladkej múky. čisto biele sú jemnulinké, s celozrnnou múkou trochu hutnejšie a ťažšie a možno aj ako si to nazvala tak trošku koláčovité,ale veľmi chutné. keď by si sa rozhodla vyskúšať, verím, že budú chutiť aj u vás :-)
janikbj
ďakujem veľmi pekne :-) ešte podotýkam, že v takomto prevedení, s celozrnnou múkou sú naozaj ale naozaj sýte. mám čo robiť, aby som jednu zvládla na raňajky :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia