Hrnčekové jogurtové žemle s celozrnnou múkou

Autor receptu: janikbj

Vynikajúce jemné žemle. Kto má rád biele pečivo, použije len polohrubú múku, predtým som robila len tak a boli výborné :-) Používam hrnček s objemom asi 2,5 dl. Z tejto dávky mi vyšlo 8 stredne veľkých žemlí.

15 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si zmiešame 3 hrnčeky polohrubej a hrnček celozrnnej múky, droždie, soľ. Môžete si pomer celozrnnej a bielej múky upraviť, ako chcete. Vo vlažnej vode rozmiešame med, pridáme aj s jogurtom a olejom do múky a vypracujeme vláčne cesto. Podľa potreby postupne pridajte viac múky, keďže každá prijme iné množstvo tekutiny. Ja som pridala asi pol hrnčeka. Cesto nemá byť veľmi tuhé, skôr polotuhé a pružné.
  2. Vymiesené cesto necháme na teplom mieste vykysnúť asi hodinu alebo kým nezdvojnásobi objem. Vykysnuté cesto dáme na dosku, jemne prepracujeme do tvaru valca a odkrajujeme kúsky, z ktorých formujeme žemle. Cesto je jemnučké a trošku ťažšie sa s ním pracuje. Aby sa mi neroztekali, stočila som ich do slimáka a potom vytvarovala do okrúhla. Na plechu s fóliou na pečenie necháme podkysnúť 10-20 min. Pečieme v rúre vyhriatej na 180-200 stupňov, každý podľa svojej rúry, asi 30 min.,kým nie sú žemle dohneda upečené a pri poklopkaní na spodnú stranu neznejú duto. Upečené potrieme roztopeným maslom a na mriežke necháme prikryté utierkou vychladnúť. Vďaka jogurtu v ceste sú vláčne a mäkké aj na druhý deň.