Hráškovo-pórková krémová polievka

timara - fotkatimara, 5. apríla 2013
Hráškovo-pórková krémová polievka
Foto: timara

Jarná, svieža, zelená polievka. Naozaj delikátna chuť.

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks
1 ks
100 g
600 ml
300 ml




Postup

  1. 1

    Pór nakrájame na jemno a dáme ho do hrnca s rozpusteným maslom. Cibuľu nakrájame najemno a pridáme do hrnca s pórkom. Trochu podlejeme vývarom alebo vodou. Hrniec prikryjeme a za občasného miešania podusíme.

  2. 2

    Keď cibuľa s pórkom zmäknú, prisypeme hrášok a hneď zalejeme vývarom, len do takej výšky, aby bol hrášok sotva potopený. Osolíme, okoreníme a čo najrýchlejšie privedieme k varu. Hrášok povaríme len chvíľočku, aby si zachoval sviežu zelenú farbu. Polievku ochutíme troškou muškátoveho oriešku.

  3. 3

    Vlejeme do mixéra alebo rozmixujeme ponorným mixérom. Aby mala polievka jemnú a sviežu chuť, polievku prepasírujeme cez jemný cedník. Do polievky vlejeme smotanu a polievku už len prehrejeme - už nenechávame zovrieť!

  4. 4

    Polievku podľa potreby ešte dochutíme ak je príliš hustá, zriedime ešte vývarom. Polievka by mala mať sviežu zelenú farbu a jemnú chuť. Podávame s chlebovými krutónmi.

Diskusia k receptu

radost
tá zelená na tanieri bielom len tak žiari!!...bodaj by to už bola farba jarnej trávy!!!...:-)))
takúto polievku rada zjem...akurát-nemixujem..jednoducho-všetko "vcelku"...môžem aj naberačku veľkú...:-)
sisok
Mne sa velmi paci, ze si ju pomixovala a precedila...velmi moderny pristup a vyzera to uzasne na tanieri...taketo jedlo sa je uz ocami! :)
timara
radost - skús aj túto variantu rozmixovanú a precedenú, dostaneš úplne jemnučkú chuť. Skúšala som aj len pomixovať a necediť, ale nebola to taká dokonalá chuť. Je s tým viac roboty, ale stojí to za to.
angast
Nádherné farby a určite aj chuť. Vyskúšam.
elixir
Dnes sme Tvoju polievku mali ako rýchli obedík. Nepasírovala som a dala som o jeden pór naviac, lebo som mala trošku menej hrášku.
Krutóny som spravila opražené na masle aj s troškou celej rasce, k polievke to pekne pasovalo.





Vďaka, už je v KK. :)
timara
elixir - dlhšie som tu nebola, tak reagujem až teraz. Som rada, že recept bol inšpiráciou pre tvoj rýchly a chutný obed. Ja som ju ochutnala aj neprepasírovanú aj prepasírovanú a tá sa mi zdala jemnejšia, takže ja pasírujem :)
katka78
@timara , ďakujem za recept na ďalšiu skvelú polievku od teba! Začala som pasírovať, ale v polovici som si to rozmyslela a nechala ju takú naturálnu. Sladkú chuť hrášku sa mi žiadalo vyvážiť niečim jemne kyslým, z krutónov mi zostal kúsok žemle, nakrájala som ju na menšie kúsky a pretrela kyslo-smotankovou nátierkou. Ale to len taký môj úlet, polovičke stačili krutóny :-)


timara
po dlhom čase som mrkla na Varechu a konečne prišla na prihlasovacie heslo, tak môžem aj odpísať :) @katka78 som rada, že si navarila a že chutilo. Ja som ju tiež robila medzi sviatkami, je to už taká klasika medzi polievkami u nás lebo mrazený hrášok mám vždy . . .môžeš aj pred mixovaním zopár hráškov vyložiť a potom na záver už ich len primiešať do polievky. . . aj to pekne vyzerá aj chutí :)
Tak všetkým len to dobré do roku 2015 a nech nám to varí . . . :))
andrea1kl
Poradite mi prosim niekto, ako ulozit recept medzi svoje, cize asi do KK? Strasne ma to hneva ze mi to nefunguje :(. Stlacim si ked som prihlasena hore to srdiecko, hodi ma to do zoznamu KK, ale tam nic nie je, iba mi ukaze moznosti zmeny nastavenia, zoradenia, triedenia. Uz som skusila aj to potvrdit, ze mi staci chronologicky. Aj tak nic...
redakcia
@Andrea1kl (21.10.2017 13:28)

Vdacne Vam poradime: Ked kliknete hore na to srdiecko, dostanete sa uz priamo do Vasej KK. Na to, aby ste si recept do kucharskej knihy ulozili, musite kliknut v zahlavi receptu na Uloz do KK:


redakcia
@Andrea1kl (21.10.2017 13:28)

V pripade, ze by ste potrebovali akukolvek asistenciu na Varecha.sk, radi Vam pomozeme, ak nam napisete e-mail na redakcia@varecha.sk
bianka2013
Mňamka, úžasná polievočka, a tá sladká chuť hrášku je tam naozaj báječná, póru som pridala viac, takže je celková chuť dosť výraznejšia, ale kto má rád pór, nie je to na škodu. Super ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia