Hrachové karí fotorecept

methi - fotkamethi, 5. augusta 2013
Hrachové karí (fotorecept)
Foto: methi

Suroviny

200 ml
1 ks
1/4 ČL
1/4 ČL
1 ks
1/3 ČL
1/2 ČL
2 ČL
 veľká hrsť
1 plochá ČL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Sušený hrach si na noc namočíme, ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka.

    Hrachové karí (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a strúhaný zazvor a strúhaný cesnak a restujeme, kým cibuľa nie je mäkká a vôňa surového zázvoru sa nestratí.

    Hrachové karí (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme kurkumu, mletý koriander a nakrájanú paradajku a opekáme, kým sa paradajka nerozpadáva. Necháme vychladnúť.

    Hrachové karí (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým cibuľovo-paradajková zmes chládne zohrejeme si inú, čistú panvicu. Pridáme biely mak a kokos a na slabom ohni opekáme, kým sa kokos nevysuší a mak zmení farbu na slabo hnedú. Aj túto zmes necháme vychladnúť.

    Hrachové karí (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom obe zmesi dáme do mixéra, pridáme 250ml vody, v ktorej sa varil hrach a vymixujeme na hustú omáčku. Túto omáčku vrátime naspäť do hrnca, v ktorom sme restovali cibuľu a paradajky.

    Hrachové karí (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme uvarený hrach, 200ml vody, v ktorej sa hrach varil a soľ. Premiešame a omáčku privedieme do varu.

    Hrachové karí (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme garam masala, premiešame...

    Hrachové karí (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... na slabom ohni, prikryté varíme 10 minút. Ak by karí príliš zhustlo môžeme pridať troška vývaru z hrachu, ak vám ešte zostal. Ak nie, pridajte troška vody.

    Hrachové karí (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame s dusenou ryžou.

Diskusia k receptu

ajay
Miska, tento recept mam velmi rada.
zdezda
ako mozem nahradit biely mak, ci tam aj nemusi byt ?
methi
@zdezda miesto maku pridaj mlete orechy, napr. mandle. Mak opekanim dostava orieskovu prichut.
drahyjon
Milá Methi,
vďaka za Tvoje pre mňa veľmi zaujímavé recepty. Bohužiaľ som si ale z nich možno ani jeden neuložil. Vieš prečo? Lebo zvyčajne obsahujú mne úplne neznáme ingrediencie (napr. tu "garam masala". Bol by pre Teba problém vždy uviesť, čím sa dajú na Slovensku nahradiť pre Teba síce bežné, ale tu pre mnohých neznáme ingrediencie ? Ďakujem pekne.
methi
@drahyjon mnohe suroviny sa nahradit nemaju, pretoze potom uz to bude chutit inak. Improvizovat sa da samozrejme, ale vznikne ina chut. Garam masala je zmes korenia a myslim, ze sa da v obchodoch na Slovensku kupit. Neviem konkretne v ktorych, ale vsimla som si, ze ju pouziva pomerne dost ludi aj tu na Vareche. Mozno ti poradia, kde konkretne sa da zohnat. Ostatne suroviny bio obchody alebo specializovane obchody s exotickymi potravinami, pripadne e-shopy. A ak rad experimentujes garam masala si mozes skusit vyrobit aj doma.
alexdidi
@drahyjon , ak by si garam masala nahradil niečim iným, tak už by to nebol pôvodný recept, ale toto korenie je predsa už ľahko dostupné aj u nás (napr. Zdravá výživa).

@methi , výborný recept, ako vždy....
lusinkab
Kari mam velmi rada,pri jeho vareni si cim dalej uvedomujem,ze sa da v podstate urobit zo vsetkeho a za lacno :-) nabuduce strukovinove bude podla teba
elysa
aj mne sa toto kari páči, mám veľmi rada strukoviny... garam masala kupujem v predajni zo zdravou výživou, sem-tam u nás v Kauflande dámy z Česka predávajú zmesi korenín, vtedy vždy niečo zaujímavé prikúpim....
elysa
@methi dnes som si na tomto kari pochutnala aj ja, biely mak nemám, nahradila som ho tým, čo som našla doma- sezamom, veru mi chutilo, ja mám strukoviny veľmi rada...
methi
Som rada, ze chutilo @elysa :) Nabuduce mozes miesto bieleho maku pridat trocha pomletych mandli alebo kesu orechov. Biely mak dodava orieskovu chut.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia