Hrachové karí (fotorecept)

Autor receptu: methi

Postup

  1. Sušený hrach si na noc namočíme, ráno vodu scedíme a vymeníme za novú. Uvaríme ho v tlakovom hrnci domäkka.
  2. V panvici zohrejeme olej, pridáme cibuľu a strúhaný zazvor a strúhaný cesnak a restujeme, kým cibuľa nie je mäkká a vôňa surového zázvoru sa nestratí.
  3. Pridáme kurkumu, mletý koriander a nakrájanú paradajku a opekáme, kým sa paradajka nerozpadáva. Necháme vychladnúť.
  4. Kým cibuľovo-paradajková zmes chládne zohrejeme si inú, čistú panvicu. Pridáme biely mak a kokos a na slabom ohni opekáme, kým sa kokos nevysuší a mak zmení farbu na slabo hnedú. Aj túto zmes necháme vychladnúť.
  5. Potom obe zmesi dáme do mixéra, pridáme 250ml vody, v ktorej sa varil hrach a vymixujeme na hustú omáčku. Túto omáčku vrátime naspäť do hrnca, v ktorom sme restovali cibuľu a paradajky.
  6. Pridáme uvarený hrach, 200ml vody, v ktorej sa hrach varil a soľ. Premiešame a omáčku privedieme do varu.
  7. Pridáme garam masala, premiešame...
  8. ... na slabom ohni, prikryté varíme 10 minút. Ak by karí príliš zhustlo môžeme pridať troška vývaru z hrachu, ak vám ešte zostal. Ak nie, pridajte troška vody.
  9. Podávame s dusenou ryžou.