Hovädzie ragú na hríboch smrekových, červenom víne a šípkovom lekvári fotorecept
Foto: pusta
Ak robím na iné jedlo úhľadné rezne z hovädzieho mäsa, vždy si odložím odkrojky z neho a potom neskôr pripravím z toho niečo dobrého Zobraziť celý popisAk robím na iné jedlo úhľadné rezne z hovädzieho mäsa, vždy si odložím odkrojky z neho a potom neskôr pripravím z toho niečo dobrého na šťave, ako napríklad toto výborné hovädzie ragú.
porcie
príprava
na 70 - 80 °C
Suroviny
600 g |
|
1 ks (veľká) |
|
3 - 5 strúčikov podľa veľkosti |
|
100 g |
|
podľa potreby |
|
125 ml z pasírovaných paradajok |
|
250 ml |
|
2 ks |
|
1 ks koreň |
|
1 veľká hrsť |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
pdľa chuti |
|
5 - 6 guľôčok |
|
3 guľôky |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Najprv som si nachystala všetko, čo potrebujem. Očistila som bielu cibuľu a cesnak.Biela cibuľa je výraznejšia a má štipľavejšiu chuť ako žltá, veľmi vhodná práve do tohoto ragú, používa sa pre tieto vlastnosti i do plniek a je výborná na pečenie. Mladé cibuľky sa nakladajú do octového nálevu a považujú sa za pochúťku.
-
2
Pripravila som si odkrojky z hovädzieho zadného, ktoré mám v dostatočnom množstve vždy odložené, ide o veľmi kvalitnú časť hovädzieho mäsa,
-
3
Sušené hríby smrekové som namočila do teplej vody na 30 minút.
-
4
Pokrájala som cesnak na plátky a domácu údenú slaninu na prúžky.
-
5
Očistenú mrkvu a petržlen som pokrájala na hrubšie väčšie kúsky.
-
6
Pripravila som si šťavu z pasírovaných paradajok a...
-
7
...červené kvalitné suché víno Cabernet Sauvignon, môžete použiť aj iné kvalitné suché červené víno.
-
8
V hrnci som nechala rozpustiť domácu bravčovú masť a...
-
9
...nechala som na nej skaramelizovať zeleninu, ktorú som vybrala na tanier.
-
10
Opiekla som na masti mäsko do hneda, až sa vytvorila na ňom pekná kôrčička na povrchu, tiež som ho vybrala na tanier.
-
11
Do výpeku som pridala domácu údenú slaninku, krátko som ju orestovala a ...
-
12
pridala som pokrájanú bielu cibuľu, ked bola orestovaná do sklovita, pridala som plátky cesnaku a nechala som ich rozvoňať,...
-
13
...priliala som paradajkovú šťavu, za stáleho miešania som ju krátko orestovala aj s čerstvo mletým čiernym korením, ktoré orestovaním bude mať výraznejšiu chuť a...
-
14
...pridala som sladkú mletú červenú papriku, požívam kvalitnú červenú mletú papriku Kalocsai, ktorá krásne farbí a má úžasnú zamatovú chuť.
-
15
Papriku som nechala za stáleho miešania úplne rozpustiť, podliala som ju horúcim domácim hovädzím vývarom a nechala vydusiť až na tuk, postup som ešte 3x opakovala, podobne ako pri perkeltoch, čím sa cibuľa rozpadne, prirodzene zahustí pokrm a dodá vynikajúcu chuť.
-
16
Pridala som opečené mäsko, priliala som toľko hovädzieho vývaru, aby jeho hladina dosahovala do výšky mäsa, mierne som po ochutnaní osolila, lebo vývar a slanina sú slané dosť,...
-
17
...pridala som hríby smrekové aj so šťavou, v ktorej boli namočené, celé čierne korenie, celé borevky,...
-
18
..priliala som červené víno,...
-
19
...prikryla pokrievkou a prikryté som pomaly dusila na strednom plameni z občasného podlievania, vždy malým množstvom horúceho domáceho vývaru do výšky mäsa, kým mäsko nezmäklo - asi 120 minút. Pozor, mäsko nesmie byť rozvarené!
-
20
Asi 15 minút pred dokončením som pridala skaramelizovanú zeleninku, nesmie sa rozvariť, má zostať troška na skus - al dente.
-
21
Na záver som ešte vmiešala šípkový lekvár, nechala som len prehriať a ragú bolo hotové.
-
22
Podávala som na zemiakovej kaši, toto hovädzie ragú je nádherne voňavé vynikajúcej chuti po hríboch smrekových, domácej údenej slaninke, skaramelizovanej zeleninke, má chuť kvalitného červeného vínka, šípkového lekváru, korenín a ostatných použitých ingrediencií - odporúčam vyskúšať aj vám. Je síce trošku pracné, náročné na čas, ale tá námaha sa vám bohate odmení je dôkazom toho, že aj z odrezkov kvalitného mäsa sa dá pripraviť skvelé jedlo :-) Dobrú chuť prajem!
-
23
toto je hríb smrekový, ktorý je v ragú :-)
PS: Zas ti to neako na prd foti...
Marcel, toto sú fotky ešte predtým, než som vyčistila objektív Alpou, ako si mi poradil a ešte ich zopár bude, mám predtým nafotených viac receptov, tak prosím o trpezlivosť :DDD
už fotí od predvčera dobre.
som rada, že sa ti ragú samotné páči :-)
dakujem.
menej kvalitné víno môže výborné jedlo iba pokaziť.
zvyšok kvalitného vína Cabernet Sauvignon som podávala k tomu výbornému ragú :-)
som rada, že sa ti tento môj recept páči,
dakujem.
možno zaujme aj iných. Nech Ti to ešte dlho varí...
niektoré sú nazbierané, iné darované, získané výmenou od varecháčov a priateľov a mám aj kupované. dubáky si vždy zabezpečím na jeseň :-)
teší ma, že som ťa navnadila a ideš niečo podobné stvori5 :-)
len si fakt daj záležať na kvalitnom, hoci aj drahom víne, ver mi, že neoľutuješ a bude aj chutiť :-) tak veľa vína tam zase neide, alkohol sa vyvarí a zostane úžasná chuť, na ktorej tak záleží :-)
potom poprosím, keby si dala vedieť výsledok.
dakujem ti :-)
/ironia/
tá šťavička z tohoto ragú je najlepšia z celého :-) je úžasne chutná a s tou zemiakovou kašou teda ide.
ten link som si už pozrela, zase som múdrejšia o niečo :-) je to super pomôcka.
dakujem za milý koment,užitočný link i pekné želanie.
túto a iné rozprávky zozbieral spisovateľ Pavol Dobšinský a vydal v knihe Slovenské ľudové rozprávky.
@megdesign presne tak, prídem do vinotéky a poviem, čo idem variť, aj v našej dedinke v obmedzenom sortimente nájdeme dajaké vhodné, ale áno, mám výhodu, že je to domovská vinotéka Karpatskej Perly - takže dá sa (kto chce, hľadá cesty, kto nechce, hľadá výhovorky :-)) z Merašíc do Bojničiek na skok :-)
Megdesign,bol by si prekvapeny,ale to vino urcene na varenie nie je lacne vino ,nie je to cuco,len nema Tolko% alkoholu a zrejme ako vsetko v USA je kazda znacka pripravena alebo ochutena na aky sposob je urcena.
www.facebook.com/photo.php?fbid=239774529547166&set=...
červenaky, muchotrávky, kremenáč osikový, janíky=kozák žltooranžový, rýdziky, masliaky, dubáky, hlivu ustricovitú, podpňovky, shitake, vatovec obrovský, trúdnik, baraniu hlavu, a to som začala hríbom smrekovým :-)
dakujem.
obavy z alkoholu nie sú opodstatnené, takéto jedlá s vínom môžu spokojne aj deti, u nás doma určite :-)
a huby môžeme v akejkovek úprave tiež a s mäsom - to je úžasné.
dakujem.
dakujem za uloženie do kk a za uznanie.
všetky vyššie spomenuté huby sú veľmi , avšak s inou preferenciou použitia :-)
nuž, toľko diskusie o hubách, len žalostne málo k receptu samotnému :-(
dakujem ti za faktickú pripomienku :-)
"Barania hlava" je ľudový názov aj pre napr. kučierku veľkú a vatovec obrovský.
Moju rodinu do svojej huby pls neber. Vdaka
"Podľa tejto diskusie by som niektorým ľuďom na základe ich znalostí o hubách odporúčal aby žiadne huby radšej nezbierali, mohli by otráviť seba, prípadne celú rodinu..."
Evidentne si narazal na mna, lebo ty /trubka/ nevies, ze ludovo sa aj vatovcovi nadava barania hlava a spominal si tam daco o rodine ;)
s tým vínom je to absolútna pravda.
poteší ma, ak ragú vyskúšaš.
dakujem za krásny koment priamo k receptu samotnému :-)
dolu klobúk a všetky palce hore (y) pred takým hubárskym úlovkom, veru len chváliť ťa môžem za to !!!
prepáč, ale tým kupovaným, určeným na varenie ja neverím, verím sebe a nášmu vlastnému výberu :-)
nikomu nevnucujem svoj vkus, môj priateľ je známy šéfkuchár, ktorý mi v prípade potreby vždy dobre poradí.
myslím, že to už zbytočne len všetko umelo naťahuješ, hádam už stačilo o tom všetkom, nikto ťa nekritizoval za tvoje preferencie, ja určite nie.
dakujem ti za pochopenie.
napokon to máš správne aj na obale v bode 23 postupu, ktorý som odfotila a tie hríby smrekové z neho aj použila.
dakujem za pochvalu jedla i faktickú pripomienku.