Foto: lencsejani
Hovädzie pliecko patrí medzi hovädzie mäso zadné, aj keď o tom väčšina ľudí možno nevie. Kúpil som krásny kus vhodný na dusenie,mal som chuť Zobraziť celý popisHovädzie pliecko patrí medzi hovädzie mäso zadné, aj keď o tom väčšina ľudí možno nevie. Kúpil som krásny kus vhodný na dusenie,mal som chuť na zeleninovo-smotanovú šťavu.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pliecko som umyl, osušil a vyfotil:-)
-
2
Na horúcej masti som ho rýchlo opiekol zo všetkých strán a uložil bokom
-
3
Na výpeku som opražil cibuľu, mrkvu a petržlen pokrájané na menšie kocky spolu s očisteným cesnakom, pridal som bobkový list a celé nové korenie.
-
4
Vložil som späť mäso a zalial to celé vriacou vodou 2 dcl, teraz som mäso aj osolil. Robil som to v tlakovom hrnci, čas prípravy sa tak skrátil na polovicu.
-
5
Presne za hodinu som mal pliecko mäkké, hotové.
-
6
Vybral som ho zo šťavy, taktiež koreniny. Zeleninu som rozmixoval tyčovým mixérom, prilial som smotanu 33% , dochutil pár kvapkami citrónovej šťavy a hotovo.
-
7
Mäso som pokrájal na plátky s hrúbkou asi 1 cm, vyšlo mi 9 ks. Kolagénové vlákna sa udusili úplne do mäkka, na dotyk sa lepili, vtedy je to správne, mäso sa až rozplýva na jazyku.
-
8
Medzičasom sa uvarili aj halušky, takže sme mohli obedovať. Prajem aj Vám príjemnú a dobrú chuť!
*****
" Z kuchárskeho hľadiska rozlišujeme predné a zadné hovädzie mäso. Pri tomto spôsobe delenia počítame k prednému mäsu zo zadnej štvrtiny celý bok a glejovky. K zadnému mäsu počítame z prednej štvrtiny plece a vysokú roštenku." zdroj: www.kurier.wz.cz/Vykostovanie/Hovadzie%20maso.htm...