Hovädzie plece na smotane (fotorecept)

Autor receptu: lencsejani

Hovädzie pliecko patrí medzi hovädzie mäso zadné, aj keď o tom väčšina ľudí možno nevie. Kúpil som krásny kus vhodný na dusenie,mal som chuť na zeleninovo-smotanovú šťavu.

6
porcií
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pliecko som umyl, osušil a vyfotil:-)
  2. Na horúcej masti som ho rýchlo opiekol zo všetkých strán a uložil bokom
  3. Na výpeku som opražil cibuľu, mrkvu a petržlen pokrájané na menšie kocky spolu s očisteným cesnakom, pridal som bobkový list a celé nové korenie.
  4. Vložil som späť mäso a zalial to celé vriacou vodou 2 dcl, teraz som mäso aj osolil. Robil som to v tlakovom hrnci, čas prípravy sa tak skrátil na polovicu.
  5. Presne za hodinu som mal pliecko mäkké, hotové.
  6. Vybral som ho zo šťavy, taktiež koreniny. Zeleninu som rozmixoval tyčovým mixérom, prilial som smotanu 33% , dochutil pár kvapkami citrónovej šťavy a hotovo.
  7. Mäso som pokrájal na plátky s hrúbkou asi 1 cm, vyšlo mi 9 ks. Kolagénové vlákna sa udusili úplne do mäkka, na dotyk sa lepili, vtedy je to správne, mäso sa až rozplýva na jazyku.
  8. Medzičasom sa uvarili aj halušky, takže sme mohli obedovať. Prajem aj Vám príjemnú a dobrú chuť!