Hovädzie na hríbikoch s tarhoňou

mardo - fotkamardo, 23. januára 2012
Hovädzie na hríbikoch s tarhoňou
Foto: mardo

Moje obľúbené jedlo. Vari sa tri až štyri hodiny a mam vela času na iné veci a ta vona po celom byte! Mmmmm. Deti Zobraziť celý popisMoje obľúbené jedlo. Vari sa tri až štyri hodiny a mam vela času na iné veci a ta vona po celom byte! Mmmmm. Deti ho majú radi tiež a je výživné a zdravé. Kombinacie, z cim ho môžte servírovať je neskutočne vela. Tak poďme na to.

5
porcií
20 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 ks, čerstvá
1
150 ml
1 l na podliatie
4 ks
2 hrste
1 lyzica preosiata.




Postup

  1. 1

    Budeme potrebovať hovädzie, ja dávam nakrájané stejkové kusy. Tu to tak predávajú. Na základ do hrnca použijeme olivovy olej, nakrájanú mrkvu a stonkový zeler, potom červené víno, vývar sol, čierne korenie, paradajky, petržlenovu vnat, sušené huby, maslo a trosku muky.

    Hovädzie na hríbikoch s tarhoňou - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme restovat mrkvu a zeler na olivovom oleji, ked bude mrkva pekne opečena pridáme mäso, okoreníme a osolíme. Orestujeme ho pekne do hneda, ked sa par kúskov pripáli to vôbec nevadí. Ďalším krokom v našom tvorení symfónie chuti bude červené víno. Pekne nim opijeme masko a počkáme až sa vyparí alkohol. A tu prichádzajú na rad paradajky. Oparíme ich vo vode, tak sa budu dat dobre očistiť od šupky, nakrájame ich a pridáme do hrnca. Teraz uz len zredukujeme oheň, na minimum, nech nám to pekne buble a podlievame našim vývarom. Počas dvoj hodinového dusenia mame cas pripraviť si tarhoňu. Tradične, na oleji opiecť, po opečení do hneda zaliat vodou a variť cca desať minút. Je to rýchlo.

    Hovädzie na hríbikoch s tarhoňou - obrázok 2
  3. 3

    Masko sa nám pekne dusí a vonia. Po dvoch hodinách pridáme k masku hríby aj s vodou v ktorej boli namočené. Ja používam sušené z našich hor, dubáčike a kozáčike, ako by boli povedali u nás doma. V miske ich pekne zalejeme horúcou vodou, vody tak akurát, nie vela a nechávam ich odležať hodinku.

    Hovädzie na hríbikoch s tarhoňou - obrázok 3
  4. 4

    Všetko pekne varíme este cca hodinku, hodinku a pol, podla maska a hríbov. Ku koncu si z masla urobíme guľôčky alebo kocky ktoré jemne obalíme v muke a pridáme k masu. Maslo nám to vsetko jemne spoji. A mame hotové! Uz len naservírovať na tanier, želám Vám dobru chuť!

    Hovädzie na hríbikoch s tarhoňou - obrázok 4

Diskusia k receptu

frezia68
To by mi určite chutilo...odhadujem Ťa na Gemerčana ? Robím podobne,lebo aj tarhoňa,aj hovädzie máme radi,len tie hríbiky mi chýbajú :-(
mamatata2
Super recept, s tarhoňou nemá chybu, tak ako aj dubáčike a kozáčike.. krása.
liama
A kde si v Dubline zohnal tarhonu? Nosis zndomu ako ja kvasenu kapustu?
izabella929
toto u n ás obľúbené jedlo.-) ale robievam s knedlou, alebo s ryžou...vyskúšam aj takto.-)
evusik
dobré jedlo, dobrý popis prípravy, dobré fotky.... :-)))
cistinka
Aj moje je to obľúbené...hlavne tarhoňa :-) Máš pri receptoch super fotky...
mardo
Ďakujem, všetkým. Pochádzam z Brezna, ale väčšinu receptov som ponachadzal po svete a v antikvariatoch. Každopádne, moc má tešia vaše príspevky, budem sa snažiť aj naďalej. Dakujem
mardo
A tarhonu som zohnal v slovenskom shope. Majú jej dost. Si tiez v Dubline?
tykadielko
Mardo...vítame ťa medzi nami...veľmi dobre propagovaná mňamka, popis - fotečky...super ....určite vyskúšam :-)
violetacamorova
Krásny recept, takto podobne dusené hovädzie mäso v Škótsku, kde momentálne bývam volajú stew, ešte som ho nerobila len jedla a len so šampiňónami, bez tej zeleninky, tiež sme mali blízko česko-slovenský obchod, ale už ho zrušili, takže tarhoňu nezoženiem, ale tuším ešte mám jeden balík. Nech sa ti darí!!!
mardo
@violetacamorova
no ano, tu to robia tiez, len ked som videl tie prasky co do toho davaju, dakujem. pokusim sa zohnat tradicny recept. a ten vyskusat. nech sa dari aj vam hore, v Skotsku!
mardo
@frezia68
mozes susene nahradit cerstvymi, tym nic nepokazis. a pochadzam z brezna. preco si ma na gemercana hned? ;-)
renulienka
...no Mardo, ty skodoradostniiiik...vidim, ze to tu mas vsetko pod palcom a odsledovaneeee...;-)))))...ved raz pride ta chvila, ked si toto papanicko urobim presne tak, ako si ho urobil ty a viem, ze bude super, ale aj teraz po malych upravach moze byt, akurat ze tarhonka na obed so zeleninkou a na veceru masko so zeleninkou...ale krasne davas...aj super receptiky, aj krasne nafotene...radost pozerat...a mozno najdes u seba aj recept vhodny pre delenu stravu a potesis ma nim...;-))))
mardo
@Renulienka
No vies, musím byt pripravený. :-) ďakujem, budem musieť niečo pozrieť, niečo uz v hlave pre teba mám.
dorisa
Mäsko na hríbikoch robievam, tarhoňu tiež, hríby mám aj sušené, aj mrazené, tak viem, o čom píšeš a fotíš. Krásny recept, vitaj na vareche. Mužov je tu málo, tak si už aj chýbal:))))
damisa
vitaj medzi nami a dal si mi inšpiráciu na dnešný obed, postavím mäsko a kým sa udusí idem sa venovať lopate pretože nám stále sneží a potešie je nielen v kuchyni ale aj vonku
mardo
@Dorisa ,
No vidím, že je nás tu malo, hádam len profici čo som tak zbezne videl. :-)
mardo
@Dorisa
No dúfam že Vám bude chutit, určite mi napis. A ďakujem.
evas13
Priam rozprávkové jedlo, ktorému sa nedá odolať.
renulienka
...no si zlaty, ze aj na nas toho casu dietujucich myslis...jooooj, uz sa tesim...len ked na tolke komentariky musis reagovat, ci bude cas na nove recepty...doriska dobre napisala, muzov je tu malo, ved vidis, ako ta tu vsetci viiiiitajuuuu...;-))))))))
frezia68
@mardo :hríbike,kozáčike.....milé slová,narodila so sa na Gemeri,aj keď nevyrastala tam,takže také ľahké :-)))
mardo
@renulienka
len to cloveka nesmierne tesi. ten zaujem! no nic. trosku sa Vam povenujem! :-)
rolfynka
vyborne jedlo urcite a bez cibule som este nevarila mesko na stave je to ozaj bez tej cibule
mardo
ano, cibulu nepouzivam v tomto pripade.
arasidka
Mardo,
báars dobré jedlo. Len ma tak zamrazilo, keď som pozrela na čas tepelnej prípravy.Že jaká doba? Že ja - káááá? Vraj 360 minút! To jediné mi tam nesedí. No ale - sa vraví, keď chlop varí, na hodiny nekuká, bo chlop varí väčšinou vtedy, keď má chuť na varenie. A keď sa mu nechce, stačí aj uvarená klobáska s horčicou? :))))
Mardo - ja som teda staráááá gazdzina, uš sem sa teho navarila kopcom, ja by som to urýchlila, ja by som tie hríbiky pricapila skôr, nech to para tlačí, aby som tam neušporila aspoň hodinu.A sa hovorí, že keď hovädzina do dvoch hodín nezmäkne, nezmäkne ani potom, buď je "mladá", alebo "stará". Alebo - v tom horšom prípade, kravička mosela už od malička chodiť do Sokola cvičiť, keď má také tuhé svaly :))))
No ale, všetka česť - varí chlap, a vás je tu pomenej , tak si to nerozmyslíi a var - a píš , my budeme čítať - určite. A ako je tam u vás? snehu dosti, alebo len také člapotanie ako u nás doma?
mataliptak
mnaaam toto musí byť vynikajúce ...... určite to tento týžden ešte vyskúšam , páči sa mi tento receptík ... hovädzie milujem a takto pripravené musí byť suprové .... takže ukladám a skúšam :-)
mardo
@arasidka
ech a ked gazdina povie ze je dobre tak je dobre. Marena ale reportaz. Preto gazdina, hned Vam povim, lebo na najmensom plyne varim pekne pomaly, nech sa mi chute jemne zmiesavaju. A nech sa gazdina neondzu a nech vyskusaju, ale istotne im bude chutit.
snehu tu nemame nist, len tu prsi a desat nad nulou. no a var v takom..... hehe
Velmi potesujuci komentar! ze dakuju baci z Brezna gazdina a nach sa dobre vodi!
viera1
@mardo ,mám mať výčitky,keď toto jedlo uvarím aj s tarhoňou za 45 minút ? Bolo by zaujímavé ochutnať tvoje a moje jedlo. Tlakový hrniec nepoužívaš ? Lebo vieš,ja popri varení musím stihnúť ešte kopu iných vecí .Recepty sú fajn a budem sa tešiť na ďalšie (nemusia byť ani originálne ) a najmä ak sa dá podľa nich uvariť aj začínajúcim kuchárom.Ďakujem.
mojack
No neviem ako ostatne varechačky ale mne na hlavnej fotke vidieť iba časť taniera a zelený listok položený na troche mäsa. Pozadie veľky hrniec a stojan z nožikmi.
marcy
finta s masielkom sa mi ľúbi,pomalým dusením sosík býva lepší :-)) restovanie zeleniny netreba podceniť,mňam ....
arasidka
a ja nedbám, bárs by sa vodilo...:)))
Sa nemboj, vyskúšam ,aj tarhoňu mám, aj dzedko má vo vinotéke nejaké to fľaškové, že by bolo čim podliať aj nejaký ten "nácisk" neuškodí za pohárik. A môj dzedko sa možno aj varechy chytí, veď to je jeho najväčší koníček a jako ho já hačapíra fúzatého poznám, aj voľačo pridá do hrnca, ako experimentátor sa vždy ujal na jedničku. A hríbikov ešte dosť, na Vianoce sme ich nestihli všetky zlikvidovať.
mardo
@Viera1
Juj ale 45 minút, vravíš. Používam steakove maso a veruze po troch hodinách ešte nie je. Varim na najmensom ohni a u mna je prvoradá kvalita, nechám všetkému cas, nech sa to krásne spojí. Tlakovy hrniec nepouzivam, varenie si vychutnavam a praveze mám veľa času na všetko ostatne. Ale za 45 minút by to Maso bolo tvrdé. Musí sa krásne rozplynut na jazyku. Nebicko v papulke. :-)
mardo
@arasidka
No len mi daj potom vediet gazdina že jak sa Vám lubilo. Uvidis, chut bude iná.
janger
Tu vonu citim az tu :-). V Holandsku tiez casto robime hovadzie dusene.... A tiez ho veru dusim dlho, na slabom ohni.
frkacule
U nas tiez velmi oblubeny recept :- ). Az vahate, ci je normalne to maso tak dlho varit, tak poviem vam, ze ak raz budete hovadzie robit tak dlho a ochutnate, tak uz nikdy viacej nebudete davat sporak na vyssi stupen teploty a budete to robit uplne pianko. Ja som to raz tak spravila z donutenia, ze som musela odist prec, tak som to riskla bud alebo. Vratila som sa len tak tak, podliala vyvarom a pokracovala dalej. A poviem vam, ze prve to ohodnotila moja mala :,, Mamina, vzdy to robis super, ale dnes je to uplne uzasne... co si dala do toho ine? Na zaver len jedna moja rada k tomu receptu: hriby namacam do mlieka a dam to tam aj s tym mliekom.
irenaw
veľká dobrota, robím veľmi podobný recept ale bez hríbov a múky. pečiem to v rúre na 120°C tiež niekoľko hodín. a teraz som si chute narobila, tuším viem čo v sobotu navarím :)
mardo
@janger
ono to masko to potrebuje dlho varit. krasne zmakne. nebicko v papulke
mardo
@frkacule
neviem co by s tym urobilo mlieko, je tam zelenina a chut je trosku kysla. raz to vyskusam urcite. len si to nevim predstavit co to s tym urobi. dakujem.
gorbura
ja uz len dodam, ze v irl sa s hovazdinou vari uplne genialne, kedze tu chuti inak ako doma,,,,je tak krasne odlezana,hmmmmm....a Mardo tu spojil moju oblubenu "kravacinu" a postrach skolskych jedalni do jedneho bohovskeho papanicka...uz mu len zaklopat na dvere...este sa opytam- co k tomu na pripitok maestro?
mardo
No ohladom vina ze brachom, predsa len. a sa mi zda ze milanske bude nahradene tarhonou... Ci?
evas13
Dnes som pripravila hovädzie podľa teba a bolo vynikajúce. Manžel povedal, že by si dal ešte raz, ale nemôže sa prejedať, bude mať na zajtra. Všetky body som dodržala, len v tom poslednom som nedala maslové guličky v múke. Husté to bolo dosť a mäsíčko mäkučké eňo-ňuňo.
matata1
@mardo máš pravdu, s hoviadkom sa treba maznať, hrajkať ako s dieťaťom (či so ženou), len tak zo seba vydá to najlepšie. Robiť ju v tlakáči je iste rýchle, ale nie je to to pravé orechové.
mardo
@matata1
plne suhlasim! S tlakacom nemam skusenosti, ako vsade vravim, rucna praca je rucna praca.
frkacule
ved toho mlieka, co namacam hriby nie je zasa az tak vela, ani nie su cele zatopene, ja ich stale boraciam, aby to mlieko vsetko vysali a ak zostane naspodu tak to tam dam aj s nim...
...a inak mas tu vsetky rcp. fantasticke, normalne sa vzdy tesim, ze co sem dohodis :-))
twetie
Ahojte vsetci...ak ste v Anglicku alebo Irsku... doporucim - Tarhona sa tu vola GIANT COUSCOUS :) a predavaju ju zvacsa v Zidovskych obchodoch alebo aj vo supermarketoch. Ja ju vzdy kupujem a milujem to! Uplne ako nasa Tarhona :) a receptik je uplne super!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia