Foto: mardo
Moje obľúbené jedlo. Vari sa tri až štyri hodiny a mam vela času na iné veci a ta vona po celom byte! Mmmmm. Deti Zobraziť celý popisMoje obľúbené jedlo. Vari sa tri až štyri hodiny a mam vela času na iné veci a ta vona po celom byte! Mmmmm. Deti ho majú radi tiež a je výživné a zdravé. Kombinacie, z cim ho môžte servírovať je neskutočne vela. Tak poďme na to.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Budeme potrebovať hovädzie, ja dávam nakrájané stejkové kusy. Tu to tak predávajú. Na základ do hrnca použijeme olivovy olej, nakrájanú mrkvu a stonkový zeler, potom červené víno, vývar sol, čierne korenie, paradajky, petržlenovu vnat, sušené huby, maslo a trosku muky.
-
2
Do hrnca dáme restovat mrkvu a zeler na olivovom oleji, ked bude mrkva pekne opečena pridáme mäso, okoreníme a osolíme. Orestujeme ho pekne do hneda, ked sa par kúskov pripáli to vôbec nevadí. Ďalším krokom v našom tvorení symfónie chuti bude červené víno. Pekne nim opijeme masko a počkáme až sa vyparí alkohol. A tu prichádzajú na rad paradajky. Oparíme ich vo vode, tak sa budu dat dobre očistiť od šupky, nakrájame ich a pridáme do hrnca. Teraz uz len zredukujeme oheň, na minimum, nech nám to pekne buble a podlievame našim vývarom. Počas dvoj hodinového dusenia mame cas pripraviť si tarhoňu. Tradične, na oleji opiecť, po opečení do hneda zaliat vodou a variť cca desať minút. Je to rýchlo.
-
3
Masko sa nám pekne dusí a vonia. Po dvoch hodinách pridáme k masku hríby aj s vodou v ktorej boli namočené. Ja používam sušené z našich hor, dubáčike a kozáčike, ako by boli povedali u nás doma. V miske ich pekne zalejeme horúcou vodou, vody tak akurát, nie vela a nechávam ich odležať hodinku.
-
4
Všetko pekne varíme este cca hodinku, hodinku a pol, podla maska a hríbov. Ku koncu si z masla urobíme guľôčky alebo kocky ktoré jemne obalíme v muke a pridáme k masu. Maslo nám to vsetko jemne spoji. A mame hotové! Uz len naservírovať na tanier, želám Vám dobru chuť!
no ano, tu to robia tiez, len ked som videl tie prasky co do toho davaju, dakujem. pokusim sa zohnat tradicny recept. a ten vyskusat. nech sa dari aj vam hore, v Skotsku!
dakujem, necakal som az tak vela reakcii, moc ma to potesilo.
dakujem
dakujem
no, len neviem ako teraz s tou delenou stravou.;-))))
dakujem za komentare, potesilo moc!
mozes susene nahradit cerstvymi, tym nic nepokazis. a pochadzam z brezna. preco si ma na gemercana hned? ;-)
No vies, musím byt pripravený. :-) ďakujem, budem musieť niečo pozrieť, niečo uz v hlave pre teba mám.
No vidím, že je nás tu malo, hádam len profici čo som tak zbezne videl. :-)
No dúfam že Vám bude chutit, určite mi napis. A ďakujem.
len to cloveka nesmierne tesi. ten zaujem! no nic. trosku sa Vam povenujem! :-)
báars dobré jedlo. Len ma tak zamrazilo, keď som pozrela na čas tepelnej prípravy.Že jaká doba? Že ja - káááá? Vraj 360 minút! To jediné mi tam nesedí. No ale - sa vraví, keď chlop varí, na hodiny nekuká, bo chlop varí väčšinou vtedy, keď má chuť na varenie. A keď sa mu nechce, stačí aj uvarená klobáska s horčicou? :))))
Mardo - ja som teda staráááá gazdzina, uš sem sa teho navarila kopcom, ja by som to urýchlila, ja by som tie hríbiky pricapila skôr, nech to para tlačí, aby som tam neušporila aspoň hodinu.A sa hovorí, že keď hovädzina do dvoch hodín nezmäkne, nezmäkne ani potom, buď je "mladá", alebo "stará". Alebo - v tom horšom prípade, kravička mosela už od malička chodiť do Sokola cvičiť, keď má také tuhé svaly :))))
No ale, všetka česť - varí chlap, a vás je tu pomenej , tak si to nerozmyslíi a var - a píš , my budeme čítať - určite. A ako je tam u vás? snehu dosti, alebo len také člapotanie ako u nás doma?
ech a ked gazdina povie ze je dobre tak je dobre. Marena ale reportaz. Preto gazdina, hned Vam povim, lebo na najmensom plyne varim pekne pomaly, nech sa mi chute jemne zmiesavaju. A nech sa gazdina neondzu a nech vyskusaju, ale istotne im bude chutit.
snehu tu nemame nist, len tu prsi a desat nad nulou. no a var v takom..... hehe
Velmi potesujuci komentar! ze dakuju baci z Brezna gazdina a nach sa dobre vodi!
dakujem a ked vyskusas, urcite mi daj vediet ci chutilo
Sa nemboj, vyskúšam ,aj tarhoňu mám, aj dzedko má vo vinotéke nejaké to fľaškové, že by bolo čim podliať aj nejaký ten "nácisk" neuškodí za pohárik. A môj dzedko sa možno aj varechy chytí, veď to je jeho najväčší koníček a jako ho já hačapíra fúzatého poznám, aj voľačo pridá do hrnca, ako experimentátor sa vždy ujal na jedničku. A hríbikov ešte dosť, na Vianoce sme ich nestihli všetky zlikvidovať.
Juj ale 45 minút, vravíš. Používam steakove maso a veruze po troch hodinách ešte nie je. Varim na najmensom ohni a u mna je prvoradá kvalita, nechám všetkému cas, nech sa to krásne spojí. Tlakovy hrniec nepouzivam, varenie si vychutnavam a praveze mám veľa času na všetko ostatne. Ale za 45 minút by to Maso bolo tvrdé. Musí sa krásne rozplynut na jazyku. Nebicko v papulke. :-)
No len mi daj potom vediet gazdina že jak sa Vám lubilo. Uvidis, chut bude iná.
ono to masko to potrebuje dlho varit. krasne zmakne. nebicko v papulke
neviem co by s tym urobilo mlieko, je tam zelenina a chut je trosku kysla. raz to vyskusam urcite. len si to nevim predstavit co to s tym urobi. dakujem.
hehe, no ja tiez na sobotu sa chystam s ryzou pre zmenu.
plne suhlasim! S tlakacom nemam skusenosti, ako vsade vravim, rucna praca je rucna praca.
...a inak mas tu vsetky rcp. fantasticke, normalne sa vzdy tesim, ze co sem dohodis :-))
Ďakujem veľmi ma to teší.
Aj taliani maju tarhonu ale vola sa "acini di pepe" (korenie..)
en.wikipedia.org/wiki/Acini_di_pepe...