Hovädzie kocky na dubákoch fotorecept

pusta - fotkapusta, 15. novembra 2013
Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept)
Foto: pusta

Dostala som dubáčiky od priateľky, časť rodiny chcela maďarský guláš a časť zase mäsíčko na dubákoch, tak som spravila kompromis a s papaníčkom, ktoré Zobraziť celý popisDostala som dubáčiky od priateľky, časť rodiny chcela maďarský guláš a časť zase mäsíčko na dubákoch, tak som spravila kompromis a s papaníčkom, ktoré dostali, boli všetci veľmi spokojní :-) Tie dubáky krásne rozvoniavali, štipľavá paprika a zelenina dodali celému ešte lepší šmrnc a s čerstvo uvarenou domácou kysnutou knedľou bola dokonalá a ľahko pikantná lahôdka s úžasnou chuťou a nádhernou vôňou dubákov na stole.

4
porcie
30 minút
príprava
150 minút
na 90 °C

Suroviny

500 g (móčing, glejovka, kližka)
500 g
1 veľká hrsť
1 ks
2 ks
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa potreby
3 PL (olej)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Mäso som umyla a osušila. Na guláš sa používa nožina, tiež známa pod názvami glejovka, ľudovo "móčing" z nemčiny, kližka po česky.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som ho na veľké kocky asi 4x5 cm.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Namočila som dubáky do teplej vody na 30 minút.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na rozpustenej bravčovej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda za stáleho miešania na strednom plameni asi 15 minút, - nespáliť!!!, jedlo by zhorklo. Podliala som malým množstvom horúcej vody a vydusila znovu až na tuk - asi 7 až 8 minút, tento postup som opakovala celkom 3x, týmto spôsobom sa cibuľa rozvarí a rozpadne, čo vo výsledku zahustí šťavu a dodá na chuti.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plameň som dala na maximum, pridala som hovädzie kocky a opekala som ich sprudka za stáleho miešania...

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...až do hneda - asi 10 minút. Prudké opekanie je dôležité preto, aby sa mäso opieklo, čím neunikne z neho voda a zostane pekne šťavnaté, nerozvarí sa, nebude ako vyžmýchaný vecheť, len zmäkne pri pomalom dusení neskôr.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hrniec som odtiahla z plameňa, pridala som obe papriky, nechala som ich rozpustiť v tuku za stáleho miešania - asi 1 minútu.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som mäso opekala v tomto paprikovo-cibuľovom základe na strednom plameni - asi 10 minút, treba usilovne miešať, aby sa nespálila paprika a mäsko sa krásne ochutilo cibuľou a paprikou.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podliala som malým množstvom horúcej vody a dusila som prikryté celkom asi 2 a 1/2 hodiny na strednom plameni. Podľa potreby som premiešala a podlievala vždy malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušil var.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pokrájala som papriku na kolieska, paradajky na štvrtiny.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Asi 1/2 hodiny pred dohotovením som pridala scedené dubáky a podlievala vodou z ich namočenia, ktorú som predtým zachytilla, zase som dusila prikryté, aby tá nádherná vôňa dubákov neunikla. Osolila som až teraz, aby mäsko zostalo naozaj veľmi šťavnaté.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Asi 15 minút pred koncom dusenia som pridala pokrájané papriky a paradajky, to stačí, nemajú sa rozvariť na kašu, ale zostať pekne al dente.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A bolo hotovo, po byte sa linula nádherná dráždivá vôňa a nám všetkým už tiekli slinky na túto dobrotu :-)

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som s čerstvo uvarenou domácou knedľou, každý si pridal ešte kyslú smotanu podľa vlastnej chuti, k výbornému obedu sa dobre šmýkalo vynikajúce suché červené vínko Cabernet Sauvignon.

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Nezahusťovala som žiadnou múkou, nepoužila som cesnak a ani žiadne koreniny navyše, - netreba!, zamatovú chuť dodáva paprika s cibuľou, vylepšená paprikami a paradajkami, hustotu šťavy rôsolovitosť dáva rozpustený glej z nožiny spolu s cibuľou, jedlo je ľahko pikantné, harmonicky doplnené úžasnou chuťou a vôňou dubákov. Odporúčam uvariť - dobrú chuť prajem!

    Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

megdesign
Aj by som dal neaku tu hviezdicku, len ten basnicky, strasne lepkavy, zbytocny opis mi prsty zalepil.
lubkabubka
Ja dávam 5 hviezdičiek. Veľmi rada si prečítam aj detailný opis jednotlivých krokov. Pretože rada načerpám skúsenosti Pusty, aj keď len čítaním jej receptov. Každý mi dodá nejakú novú vedomosť a recepty, ktoré som od nej vyskúšala boli výborné!!! Ale každý dokáže oceniť niečo iné. Je pravda, že sto ľudí, sto chutí. A jedlo je určite 100 bodové!!!
1x sracz
methi
Vyzera to vynikajuco. Ja k takemuto masku uprednostnujem zemiakove pyre. Skoda, ze nemam moznost kupit dubaky :(
1x sracz
pusta
@lubkahubka , delím sa o svoje skúsenosti, lebo sú tu aj menej skúsení a mne tiež dobre padne, ak je recept písaný tak, že sa môžem spoľahnúť a bezpečne podľa neho aj navariť. teší ma, že recepty, ktoré si odo mňa uvarila, boli výborné. :-))))) a toto jedlo považuješ za 100 bodové :-))))
dakujem za uznanie i za 5*****
1x sracz
pusta
@methi , vyzerá vynikajúco, aj je toto jedlo vynikajúce. osobne tiež uprednostňujem zemiakové pyré, ale naši chceli knedľu.
hádam sa dostaneš k dubákom aj ty, ked prídeš do SR.
dakujem za pochvalu.
concord
Pani Pusta, sorry, ale tá vstupná fotka to má čo byť? Je tam naspodu nejaká kopa niečoho neposúditeľného a navrchu nejaká biela čiapočka.V tejto súvislosti ma napadajú všelijaké myšlienky, ale o tom potom ako hovorí jeden Vám známy politik.
babkamt
Chutný obed si uvarila.Mäso na hríboch je aj u nás obľúbené.
1x sracz
pusta
@babkamt , hej bol to chutný obed, k dubákom som primiešala aj kvalitné suchohríby, tiež sú to pravé hríby :-) a u nás sú tie pravé hríbové, tak ako u vás, tiež veľmi obľúbené
dakujewm ti za pochvalu.
piskotka
Moc hezky napsané,pro ženy,ale i muže,kteří začínají vařit je tento postup k nezaplacení.
1x sracz
pusta
@piskotka , som rada, že sa ti páči práve to, ako je to napísané, neviem , čo by som za to dala v mladosti, keby som našla recept takto podrobne napísaný, ked som bola tiež začínajúca kuchárka doma :-)
preto myslím najmä na začínajúcich, ked vkladám recept, aby mohli uvariť bez obáv na prvý šup, rovnako ženy, ako aj muži. pre mňa osobne taký recept je vždy k nezaplateniu, ak ho robím po prvýkrát.
dakujem za pochvalu a za uznanie.
1x sracz
sracz
... aj keď mi vo výčte surovín chýba pri mäse chába jeho originálne pomenovanie nás, rodených Košičanov, "labsár", vždy buden bársaké hovädzie na hubách (nie iba na dubákoch, suchohríboch, kozákoch, kuriatkách, ...) považovaž za skvost a šperk každej slovenskej kuchyne! Tvoja vynikajúca práca, @pusta milá opäť volá po pochvale pod hviezdnatou oblohou!
pusta
@mil ý@sracz - ferikém drágám, ale toto je skvost madarskej kuchyne, k budem niečo z lábszáru nabudúce, tak ten názov nezabudnem zaradiť do výčtu surovín určite :-))))) a bude aj od Košičanov, priateľ môj :-)
som rada, že hodnotíš ako vynikajúcu prácu a dakujem ti za pochvalu pod hviezdnatou oblohou :-)
1x sracz
mesiar50
Nepoznám lepšie mäso na perkelt ako je móčing.Tvoje jedlo vyzerá lepšie ako super. 5 * * * * *
1x sracz
evanaaa
@pusta , predstavujem si vôňu a chuť akoby som už mala na jazyku....ja mám suchohríby, snáď by neboli zlé. Popis je síce zdĺhavý ale niekedy je predsa len lepšie ísť do detailov ako nechať na predstavivosti čítajúcich a pre začiatočníkov - ani nehovorím. Len pán @concord si asi tvoj postup neprečítal, keď nevie, že tá kopa niečoho naspodu sú tie dobré hríby a tá čiapočka je smotana, hlavne, že má plnú - s prepáčením - papuľu žlče.
1x sracz
evanaaa
A ešte - dá sa na guľáš použiť aj slabinka ( tú mám), alebo tá je len na polievku dobrá?
1x sracz
pusta
@evanaaa , slabina je ten kus hovädzieho mäsa, ktoré sa volá aj ako hovädzí pupok, nedávno som z neho robila roládu na dubákoch, tam som o ňom podrobne písala. moja mama ho používala na španielsko vtáčky, tiež je vhodné na mletie a sú z neho vynikajúce guláše, takže samozrejme ho môžeš použiť - je to veľmi chutné mäsíčko. môžeš síce aj na polievku, osobne by som z neho robila roládu alebo guláš.
1x sracz
pusta
@evanaaa , vynikajúco vonia, vynikajúco chutí. suchohríby sú veľmi kvalitné, fantasticky chutné, úžasne voňavé, delikatesné hríby, ktoré sa radia k pravým hríbom. ja som ich primiešala k dubákom, vidno dobre aj na fotke.
áno, vždy si dám záležať na tom, aby môjrecept bol zrozumiteľný pre každého, najmä pre začiatočníkov.
čo sa Pána @concorda týka, v BA ho dávno oželeli, na Záhorí nemajú radi a neprijali, vyjadrili sa tak samotní Záhoráci na vareche, varecháči ho nemusia, prezentuje svoj šovinizmus pod pokrievkou varenia, on sám nevie, čí je a kam patrí :-))))) prevracia kabát, ako mu kedy prepne.
netreba si ho vôbec všímať :-) on sa nezmení.
dakujem ti za pochvalu i za uznanie.
1x sracz
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, ani ja nepoznám lepšie mäso na guláš ako móčing, ty si však odborník od fachu :-)
jedlo vyzerá i bolo super - už iba bolo:-)))
tvoje uznanie si veľmi cením a dakujem i za 5*****
1x sracz
evanaaa
@pusta , takže to je ten "pupok", aj ten recept som videla, aj to delenie mäsa, inak, tuším všade iné.....teda - kupujem slabinu na ten chystaný guľášik, dík. A možnože dám doň aj pár hríbov, bude to také pele-mele:-)
1x sracz
pusta
@evanaaa , áno, to je ten "pupok" - zaužívaný obchodný názov u mäsiara a mäsiarmi uznávaná lahôdka, ktorú si najčastejšie berú pre seba :-)
môžeš dať akékoľvek hríby, ktoré ti chutia a budeš mať úžasne chutný voňavý gulášik
1x sracz
root
Chuderka knedľa, akási je neduživá, na pohľad horšie vykysnutá, ale autorka všetkých spolustolovníkov opila Cabernet Sauvignon, takže tú tragédiu ani nestihli zbadať (bez toho by im tá knedľa asi nešla dole krkom).
megdesign
ok, tak po odlepeni prstov davam jednu *, nakolko dubak je suchohrib a pridala si aj ine odrody suchohribov (kozaky, modraky, zabaky, a.i.), takze "Hovädzie na suchohríboch" dostava *.
1x sracz
pusta
@lubkahubka , pravdu máš, trafila si kliniec po hlavičke :-)
málo si povedala, ale presne :D
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia