Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dostala som dubáčiky od priateľky, časť rodiny chcela maďarský guláš a časť zase
mäsíčko na dubákoch, tak som spravila kompromis a s papaníčkom, ktoré dostali, boli
všetci veľmi spokojní :-)
Tie dubáky krásne rozvoniavali, štipľavá paprika a zelenina dodali celému ešte lepší šmrnc
a s čerstvo uvarenou domácou kysnutou knedľou bola dokonalá a ľahko pikantná
lahôdka s úžasnou chuťou a nádhernou vôňou dubákov na stole.
4 porcie |
30 minút príprava |
150 minút na 90 °C |
Postup- Mäso som umyla a osušila. Na guláš sa používa nožina, tiež známa pod názvami glejovka, ľudovo "móčing" z nemčiny, kližka po česky.
- Pokrájala som ho na veľké kocky asi 4x5 cm.
- Namočila som dubáky do teplej vody na 30 minút.
- Na rozpustenej bravčovej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda za stáleho miešania na strednom plameni asi 15 minút, - nespáliť!!!, jedlo by zhorklo.
Podliala som malým množstvom horúcej vody a vydusila znovu až na tuk - asi 7 až 8 minút, tento postup som opakovala celkom 3x, týmto spôsobom sa cibuľa rozvarí a rozpadne, čo vo výsledku zahustí šťavu a dodá na chuti.
- Plameň som dala na maximum, pridala som hovädzie kocky a opekala som ich sprudka za stáleho miešania...
- ...až do hneda - asi 10 minút. Prudké opekanie je dôležité preto, aby sa mäso opieklo, čím neunikne z neho voda a zostane pekne šťavnaté, nerozvarí sa, nebude ako vyžmýchaný vecheť, len zmäkne pri pomalom dusení neskôr.
- Hrniec som odtiahla z plameňa, pridala som obe papriky, nechala som ich rozpustiť v tuku za stáleho miešania - asi 1 minútu.
- Potom som mäso opekala v tomto paprikovo-cibuľovom základe na strednom plameni - asi 10 minút, treba usilovne miešať, aby sa nespálila paprika a mäsko sa krásne ochutilo cibuľou a paprikou.
- Podliala som malým množstvom horúcej vody a dusila som prikryté celkom asi 2 a 1/2 hodiny na strednom plameni. Podľa potreby som premiešala a podlievala vždy malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušil var.
- Pokrájala som papriku na kolieska, paradajky na štvrtiny.
- Asi 1/2 hodiny pred dohotovením som pridala scedené dubáky a podlievala vodou z ich namočenia, ktorú som predtým zachytilla, zase som dusila prikryté, aby tá nádherná vôňa dubákov neunikla. Osolila som až teraz, aby mäsko zostalo naozaj veľmi šťavnaté.
- Asi 15 minút pred koncom dusenia som pridala pokrájané papriky a paradajky, to stačí, nemajú sa rozvariť na kašu, ale zostať pekne al dente.
- A bolo hotovo, po byte sa linula nádherná dráždivá vôňa a nám všetkým už tiekli slinky na túto dobrotu :-)
- Podávala som s čerstvo uvarenou domácou knedľou, každý si pridal ešte kyslú smotanu podľa vlastnej chuti, k výbornému obedu sa dobre šmýkalo vynikajúce suché červené vínko Cabernet Sauvignon.
- Nezahusťovala som žiadnou múkou, nepoužila som cesnak a ani žiadne koreniny navyše, - netreba!, zamatovú chuť dodáva paprika s cibuľou, vylepšená paprikami a paradajkami, hustotu šťavy rôsolovitosť dáva rozpustený glej z nožiny spolu s cibuľou, jedlo je ľahko pikantné, harmonicky doplnené úžasnou chuťou a vôňou dubákov.
Odporúčam uvariť - dobrú chuť prajem!
|