Hovädzie kocky na dubákoch (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dostala som dubáčiky od priateľky, časť rodiny chcela maďarský guláš a časť zase mäsíčko na dubákoch, tak som spravila kompromis a s papaníčkom, ktoré dostali, boli všetci veľmi spokojní :-) Tie dubáky krásne rozvoniavali, štipľavá paprika a zelenina dodali celému ešte lepší šmrnc a s čerstvo uvarenou domácou kysnutou knedľou bola dokonalá a ľahko pikantná lahôdka s úžasnou chuťou a nádhernou vôňou dubákov na stole.

4
porcie
30 minút
príprava
150 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Mäso som umyla a osušila. Na guláš sa používa nožina, tiež známa pod názvami glejovka, ľudovo "móčing" z nemčiny, kližka po česky.
  2. Pokrájala som ho na veľké kocky asi 4x5 cm.
  3. Namočila som dubáky do teplej vody na 30 minút.
  4. Na rozpustenej bravčovej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu takmer do hneda za stáleho miešania na strednom plameni asi 15 minút, - nespáliť!!!, jedlo by zhorklo. Podliala som malým množstvom horúcej vody a vydusila znovu až na tuk - asi 7 až 8 minút, tento postup som opakovala celkom 3x, týmto spôsobom sa cibuľa rozvarí a rozpadne, čo vo výsledku zahustí šťavu a dodá na chuti.
  5. Plameň som dala na maximum, pridala som hovädzie kocky a opekala som ich sprudka za stáleho miešania...
  6. ...až do hneda - asi 10 minút. Prudké opekanie je dôležité preto, aby sa mäso opieklo, čím neunikne z neho voda a zostane pekne šťavnaté, nerozvarí sa, nebude ako vyžmýchaný vecheť, len zmäkne pri pomalom dusení neskôr.
  7. Hrniec som odtiahla z plameňa, pridala som obe papriky, nechala som ich rozpustiť v tuku za stáleho miešania - asi 1 minútu.
  8. Potom som mäso opekala v tomto paprikovo-cibuľovom základe na strednom plameni - asi 10 minút, treba usilovne miešať, aby sa nespálila paprika a mäsko sa krásne ochutilo cibuľou a paprikou.
  9. Podliala som malým množstvom horúcej vody a dusila som prikryté celkom asi 2 a 1/2 hodiny na strednom plameni. Podľa potreby som premiešala a podlievala vždy malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušil var.
  10. Pokrájala som papriku na kolieska, paradajky na štvrtiny.
  11. Asi 1/2 hodiny pred dohotovením som pridala scedené dubáky a podlievala vodou z ich namočenia, ktorú som predtým zachytilla, zase som dusila prikryté, aby tá nádherná vôňa dubákov neunikla. Osolila som až teraz, aby mäsko zostalo naozaj veľmi šťavnaté.
  12. Asi 15 minút pred koncom dusenia som pridala pokrájané papriky a paradajky, to stačí, nemajú sa rozvariť na kašu, ale zostať pekne al dente.
  13. A bolo hotovo, po byte sa linula nádherná dráždivá vôňa a nám všetkým už tiekli slinky na túto dobrotu :-)
  14. Podávala som s čerstvo uvarenou domácou knedľou, každý si pridal ešte kyslú smotanu podľa vlastnej chuti, k výbornému obedu sa dobre šmýkalo vynikajúce suché červené vínko Cabernet Sauvignon.
  15. Nezahusťovala som žiadnou múkou, nepoužila som cesnak a ani žiadne koreniny navyše, - netreba!, zamatovú chuť dodáva paprika s cibuľou, vylepšená paprikami a paradajkami, hustotu šťavy rôsolovitosť dáva rozpustený glej z nožiny spolu s cibuľou, jedlo je ľahko pikantné, harmonicky doplnené úžasnou chuťou a vôňou dubákov. Odporúčam uvariť - dobrú chuť prajem!