Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 5. septembra 2015

Dnes skôr sviatočný obed z domácej hovädzinky, ktorú som robila na domácom hroznovom lekvári z čierneho hrozna a s vínom ešte z domáceho zdroja..

5-6
porcií
10 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
1
50 g
2 PL
1/2 dl.
1
1
1 KL
1 strúčik
Príloha:




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso som umyla, osušila...pripravila slaninu a cibuľu..

    Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pokrájala na kocky..

    Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    slaninu som dala roztopiť a pridala som pokrájanú cibuľu a opiekla..

    Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridala som pokrájané mäso a nechala som odpariť úplne všetku tekutinu...do stredu som pridala lekvár...miešala som a znížila plameň..

    Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom som podliala troškou vína...osolila, okorenila, pridala rascu,borievky drvené,červenú mletú papriku a nechala som pomaly dusiť..počas dusenia som ešte podliala raz vínom a potom už iba horúcou vodou, malým množstvom...

    Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridala som pokrájanú papriku a paradajku..paradajku krájam na malé kocky, vtedy netreba sťahovať šupku..

    Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    tesne pred dokončením som ešte pridala pokrájaný cesnak...paprika a paradajka sa úplne zozvarili a zahustili šťavu..perkelt sa pripravoval na slabom plameni 70 min.

  8. 8

    pokiaľ sa dusilo mäso, pripravila som si ako prílohu nokerle..hotový perkelt..

    Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    jedlo som uložila na taniere..prajem vám dobrú chuť..

    Hovädzí perkelt s hroznovým lekvárom a vínom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

afataga
jujha, to musela byt naramna dobrota, som preglgla naprazdno :-)
patroveckypitrs
Veľká dobrota robievam podobne. Priznám sa hroznový lekvár som ešte neskúsil. Ja využívam slivkový a šípkový. No ale hroznovým to musí tiež dobre chutiť. Vedel by som si predstaviť aj bažanta (jarabicu) takto uvareného. Skvelý 5***** recept.
izabella929
@afataga , presne si to pomenovala a správne, bol to skutočne výborný obed..)@terinka55 , teším sa, že sa ti páči.-)@patroveckypitrs , s hroznovým lekvárom to malo celkom inakšiu chuť...robila som už bravčový perkelt so slivkovým lekvárom, ale toto bolo úplne niečo iné..no aj iná divina by bola takto veľmi chutná..všetkým vám ďakujem pekne za milé komentáre.-)
alena45
ak ešte doma nájdem pohárik hroznového lekváru, tak určite takéto niečo pripravím.
frezia68
Fíííha,to som ešte nejedla,lebo nemám správny džem,ani patričnú fantáziu :-) .
izabella929
@alena45 ,hroznový lekvár má špecifickú chuť a teda dodá mäsu šmrnc v spojení s vínom..@panvicka21 ,ďakujem..@medulienka122 ,teším sa z toho, že sa ti recept páči..)@kukulienka71 , veľmi chutný lekvár, len škoda, že už ho mám málo..)@frezia68 ,si ma rozosmiala a nie prvý krát..ďakujem, že mi dávaš silu..) všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre..)
sracz
No tak ani ja hroznový nemám (ale už naberám odvahu na jeho uvarenie), no dobrú hovädzinku splaším bez problémov; budem "fušovať" dľa Tvojich 5* "direktív", milá @izabella929 a pripravím s brusnicovým (toho som si "nadžgal haďabej") alias cramberry_ovým!
babkamt
zaujímavý recept. Mám rôzne lekváre, ale hroznový medzi nimi chýba.
izabella929
@sracz ,budem rada, ak ochutnáš toto jedlo aj ty...brusnice nemám, ale za to, dostávam každý rok od švagrinky brusnicový lekvár..@babkamt , robila som ho z hrozna,,talian,,ktoré som pestovala okrem iného ešte v mojom rodnom kraji..je výborný..) ďakujem vám obom za veľmi milé komentáre.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia