Hovädzí chvost à la perkelt fotorecept

sracz - fotkasracz, 29. januára 2016
Hovädzí chvost à la perkelt (fotorecept)
Foto: sracz

Kto z Vás, bez rozdielu veku (bez urážky, prosím) i pohlavia, nemôže piť správne vychladenú a dobre orosenú „Plzeň 12°“, iba tak na „čisto“, nech skúsi tento rcp! „Finále“ hovädzej chrbtice pripravené ako perkelt, je lahôdka, lepiaca prsty i pery, ale obšťastňujúca jazyk a „bruško“! Tak ich tým najslastnejším spôsobom nastaví na lekármi, zvlášť z odboru gastrológie, odporúčané slastné zapitie „horkastým, zlatým to, mokom“! Najväčší problém je nákup základnej ingredencie, ale príprava je prostá!

4 - 6
porcie
12 - 15 minút
príprava
150 - 180 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks strúhaná väčšia
2 - 3 PL
2 - 3 PL škvarená
1 200 - 1 500 g
2 - 3 ks šťavnatá
1 - 2 ks hrubostenná
1 PL
1 ML
1 ČL čerstvo mletá
1 PL
podľa chuti
2 - 3 ks pretlačené strúčiky
podľa potreby (alebo horúca voda)
Príloha:
podľa potreby
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    hovädzí chvost (oxtail) som si nechal rozrezať už pri nákupe a pred tepelnou úpravou som ho „nepredkoreňoval“; veľkú cibuľu, tentoraz červenú, som na veľkých „slzičkách“ postrúhal priamo do hrnca.

    Hovädzí chvost à la perkelt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridal ku nej olej, masť a krátko do „sklovita“ podusil; na priehľadnú cibuľu som uložil „valčeky“ chvosta,

    Hovädzí chvost à la perkelt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v priebehu 12÷15´ ich nechal zatiahnúť, posypal ich na drobno nakrájanými paradajkami a paprikou (aj s mäkkou časťou jadrovníka) a pretlačenými strúčikami cesnaku

    Hovädzí chvost à la perkelt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    po ďalších 12÷15´dostali „šanciu“ aj koreniny (PL sladkej mletej papriky, mokka lyžička {ML} klobásovo-gulášovovej zmesi pána Andreja Urblíka, po KL čerstvo mletej borievky (jalovca) a čierneho korenia, po zarovnanej PL korenia na hovädzie mäso „Szeged“ a soli); všetko som opatrne premiešal a nechal 33´ podusiť

    Hovädzí chvost à la perkelt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    takto „zladené“ chute jednotlivých ingrediencií som „korunoval“ ~ ¾ litrom (aby zakryl mäso) hovädzieho vývaru, ale nič by sa nestalo, keby som bol použil horúcu vodu, nechal prevrieť, zdroj tepla nastavil na režim „buľkokotanie“ (1. z 10°_vého kotúča) a už v zakrytom hrnci nechal skoro 3 hodiny (ako pri hovädzej polievke) dusiť, až už sa mäso dalo ľahko oddeľovať od kostí

    Hovädzí chvost à la perkelt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    podával som, ozdobené zelerovou vňaťou, s klasicky pripraveným orzom (slovenskou ryžou), ale prudko jedlé je to aj posypané čerstvo postrúhaným chrenom, prikusované domácim chlebíkom; s mojim krajším i lepším JA sme sa sestersko_bratsky podelili o tretinku „zes Plzně“; ako by povedali naši okolo malebnej Sniny: „no šo Vam budu lyčyty, bars fajne, šak poprobujte“!

    Hovädzí chvost à la perkelt (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

17 komentárov k receptu
nádhera od začiatku až do konca... odporúčanie môjho rodného Prazdroja gastroenterológmi môžem potvrdiť z vlastnej skúsenosti :-)
Veľká pravda hneď v úvodných slovách. Hovädzí chvost som za celý svoj život kúpila dva razy, ešte za totáča, po veeeeľkej protekcii. O tvojom recepte som vtedy, samozrejme ani netušila, tak som z neho varila polievku. Najlepšia na svete, z ničoho iného som takú neuvarila, takže verím, že tvoj perkelt bol úžasný.
Úsmev na záver. Naša Danka milovala kuracie krky uvarené v polievke. Keď som jej na tanier pridelila kus uvareného volského chvosta, ochutnala a uveličene vyhlásila: "Maminka, už vždy kupuj len takéto veľké a dobré krky!"
Super výborné jedlo! Ja zvyknem variť z chvostov polievku, ktorá je pre mňa top! Páčia sa mi Vaše úsmevné vsuvky prepojené s veľkou láskou k domovine... Želám Vám veľa hrejivých spomienok! Pekný deň!
pekný recept, chvosty kupujem v metre na polievku, ale dať ich do hrnca spôsobom, ako Ty ma veru nenapadlo, na pomalé pečenie varenie iný druh hovädzieho používam, ale toto môže byť, páči sa mi
takto pripravené chvosty by mi určite chutili. Škoda, že nie sú na mojom tanieri:-) Pokúsim sa ich kúpiť a recept vyskúšať. Posielam ti plný počet hviezdičiek.

Pridaj komentár k receptu: