Holúbky alias plnené kapustné listy

anina6 - fotkaanina6, 22. septembra 2012

Toto je naše obľúbené jedlo, je ho veľa, je chutné a nie je až tak náročné na suroviny, možno na čas. A kde Zobraziť celý popisToto je naše obľúbené jedlo, je ho veľa, je chutné a nie je až tak náročné na suroviny, možno na čas. A kde majú okolo stola riadny počet stravníkov sa oplatí ho variť.

45 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1-2 ks
3/4 kg
1 ks
1/2 lyžičky
  väčšia




Postup

  1. 1

    takže najprv si obaríme prebranú ryžu. To znamená, že nech trošku zovrie a schladíme pod studenou vodou. Potom si pripravíme kapustu, ak je menšia hlávka, tak aj dve. Kapustu očístím od vrchných poškodených lístkov. V časti kde sa nachádza hlubik urobím dieru, to znamená, že ho trochu vydlabem. Takto očistenú kapustu vložím do vriacej osolenej vody a povarím, až sa mi začú lístky postupne oddeľovať. opatrne, aby sme sa nepopálili tie lístky pekne odkrajujem a ukladám na čistý tanier.

  2. 2

    Pripravím si cibuľu, spením na červenej paprike a oleji. Ochladenú ryžu postupne zmiešam s mletým mäskom, vajíčkom, osmaženou cibuľkou, paradajkovou šťavou alebo pretlakom. Môže byť aj šťava aj pretlak, kto aké má rád kyslé. Osolíme, pridáme čierné mleté korenie a vegetu. Dobre túto zmes premiešame a plníme.

  3. 3

    Kapustné lístky si môžme rozkrojiť aj na polovičky ak je kapusta väčšia. Na kapustný list položíme 1-2 lyžice ryžovej zmesi, podľa toho kto aké veľké "holúbky" ľúbi a zvinieme do ruličky. Obidve konce ruličky zatlačíme do vnútra. Začíname ukladať do väščieho hrnca pekne dookola jeden na vrch druhého. Spodok hrncamôžeme vyložiť zvyšnými lístkami,m ktoré nám zostali, alebo sa potrhali. Ked máme všetko naplnené a hrniec naplnený. Rozmiešame si paradajkový pretlak vo vode asi 1 litrový hrnček a zalejeme holúbky, tak aby boli celkom ponorené vo vode. Ešte som zabudla, ak máme kyslú kapustu môžme jednotlivé vrstvy prekladať aj ňou. Na vrch ešte polejeme trochu olejom a dáme variť. Ja varím v "zepterovom hrnci" tak asi hodinku na miernom plameni. No a potom sa už len papá a papá. Najlepšie sú s bielym perovým koláčom.

Diskusia k receptu

anina6
no samozrezjmé je to viac mäskovitejšie, ja tiež ked varím pre dvoch dávam ryže menej. Lenže ked treba naysýtiť 7 ľudí , tak to robbím z 1 kg.
jeka
@anina6 ,skús niekedy dať do holúbkov surovú nakrájanú papriku(môže byť aj štipľava ,ak mate ju radi),je to tiež dobré.
marta09
Plnená kapusta je aj naše najobľúbenejšie jedlo, ja ten pomer mäsa a ryže robím od oka, podľa toho, koľko mám mäsa, ale niekedy ho dám menej, my sme tiež veľká rodina a dospievajúce deti toho vedia spapať neúrekom, každý robí podľa svojich možností a každému chutí niečo iné, ja robím plnenú kapustu presne ako ty, len pridávam ešte do plnky cesnak, ale ostatné prísady tak isto ako ty
sneica
moj drahy ma priam na rukach nosi ked mu toto uvarim...nieje to sice casto ale je o to vzacnejsie jedlo...moja polovicka pochadza prave s Humenneho a ja som zo Spisa takze tento tvoj receptik ukladam a urobim najblizsie podla teba...tesim sa ...:)))
anina6
super, teším sa, že vás ten receptík oslovil, takisto aj ja to robím od oka, tiež nedávam presne všetkého na gramy. marta aj ja som niekedy dávala cesnak, ale veľmi ho nemôžeme s manželom dobre stráviť, tak to robím bez neho, inak samozrejme s cesnačikom to má lepšiu chuť ale kto ako môže. s tou paprikou to tiež môže byť zaujímavé, vyskúšam a dakujem za rady kočky. prajem vám všetkým krásny deň. čaute.
evanaaa
Naposledy som jedla plnené kapustné listy ešte u mamy a to sú desiatky rokov. Ale kilo ryže na menšie množstvo mäsa? Myslela som, že to má byť mäsová plnka a ryža je tam ako doplnok a pojivo ( okrem vajca). Aj ja som robila napr. gule do plnenej papriky, je to tá istá plnka (ale bez cesnaku, ten dávam akurát do fašírok), ale ryže len tak za hrsť. Nás bolo 10 aj s rodičmi, preto sa divím. No, ale, ako to kto má rád a je pravdou, že každý má svoj recept.
anina6
no ved samozrejme, že nemusí byť kg ryže, to som len tak od oka. ked dám kg ryže tak aj mäsa treba viac. ved nie všetko presne v kuchyni vážime. niektoré jedlá máme proste už v oku, ako sa vraví.
ursula4
@anina6 ,ďakujem za tento recept.Toto fantastické jedlo som prvý krát jedla na svadbe v Továrnom nad Topľou a nevedela som sa toho dojesť.Dnes som ich varila na obed a veľmi mi pripomínali tie svadobné




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia