Holúbky alias plnené kapustné listy

Autor receptu: anina6

Toto je naše obľúbené jedlo, je ho veľa, je chutné a nie je až tak náročné na suroviny, možno na čas. A kde majú okolo stola riadny počet stravníkov sa oplatí ho variť.

45 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. takže najprv si obaríme prebranú ryžu. To znamená, že nech trošku zovrie a schladíme pod studenou vodou. Potom si pripravíme kapustu, ak je menšia hlávka, tak aj dve. Kapustu očístím od vrchných poškodených lístkov. V časti kde sa nachádza hlubik urobím dieru, to znamená, že ho trochu vydlabem. Takto očistenú kapustu vložím do vriacej osolenej vody a povarím, až sa mi začú lístky postupne oddeľovať. opatrne, aby sme sa nepopálili tie lístky pekne odkrajujem a ukladám na čistý tanier.
  2. Pripravím si cibuľu, spením na červenej paprike a oleji. Ochladenú ryžu postupne zmiešam s mletým mäskom, vajíčkom, osmaženou cibuľkou, paradajkovou šťavou alebo pretlakom. Môže byť aj šťava aj pretlak, kto aké má rád kyslé. Osolíme, pridáme čierné mleté korenie a vegetu. Dobre túto zmes premiešame a plníme.
  3. Kapustné lístky si môžme rozkrojiť aj na polovičky ak je kapusta väčšia. Na kapustný list položíme 1-2 lyžice ryžovej zmesi, podľa toho kto aké veľké "holúbky" ľúbi a zvinieme do ruličky. Obidve konce ruličky zatlačíme do vnútra. Začíname ukladať do väščieho hrnca pekne dookola jeden na vrch druhého. Spodok hrncamôžeme vyložiť zvyšnými lístkami,m ktoré nám zostali, alebo sa potrhali. Ked máme všetko naplnené a hrniec naplnený. Rozmiešame si paradajkový pretlak vo vode asi 1 litrový hrnček a zalejeme holúbky, tak aby boli celkom ponorené vo vode. Ešte som zabudla, ak máme kyslú kapustu môžme jednotlivé vrstvy prekladať aj ňou. Na vrch ešte polejeme trochu olejom a dáme variť. Ja varím v "zepterovom hrnci" tak asi hodinku na miernom plameni. No a potom sa už len papá a papá. Najlepšie sú s bielym perovým koláčom.