Holandská jablková torta fotorecept

janger - fotkajanger, 7. júna 2013
Holandská jablková torta (fotorecept)
Foto: janger

Tuto klasicku holandsku jablkovu tortu ma snad kazdy rad. Myslim, ze je to najznamejsia a najpopularnejsia torta. Ak by ste povedali Holandanovi, aby vymenoval Zobraziť celý popisTuto klasicku holandsku jablkovu tortu ma snad kazdy rad. Myslim, ze je to najznamejsia a najpopularnejsia torta. Ak by ste povedali Holandanovi, aby vymenoval nejake torty, tak som si ista, ze tato mu napadne ako prva...Jednoducha a chuti pri kazdej prilezitosti. Receptov, variacii je vela, kazdy ma tu najlepsiu... Toto je taky tradicny zaklad, jednoduchy, ale vyborny...

75 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g (+extra na podsypanie)
200 g (+na vymazanie formy)
100 g
3/4 ks
1/2 ČL
2 - 3 PL
Plnka:
1 kg
100 g
2 PL
2 PL (pudingový prášok)
70 g
60 g
Na potretie:
1/4 ks
2 PL
1 PL




Postup

  1. 1

    Najprv spravime cesto. Na dosku dame muku, zmiesame ju so solou a s cukrom. Do stredu dame asi 3/4 z rozmiesaneho vajicka. 1/4 si nechame na potretie. Pridame na kusky pokrajane studene maslo, studenu vodu (dala som ju najprv do chladnicky). Mne stacili 2 PL, ale vajce bolo dost velke. Moze byt, ze vody bude treba trosku viac.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spravime cesto. Nemiesime dlho. Snazime sa pracovat so studenymi rukami, aby sa cesto nezohrievalo. Cesto trosku stlacime, zabalime do folie a dame do chladnicky. Minimalne na pol hodinu.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatial spravime napln. Jablcka ocistime. Je dobre pouzit take, ktore sa moc nerozpadnu pri tepelnej uprave. Ja som mala Jonagold. Pokrajame ich na mensie kusky, viac na take platky. Tieto budu pri krajani hotovej torty lepsie drzat dokopy, kocky by viac vypadavali.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do jablk pridame skoricu, umyte a dobre odtecene hrozienka. Hrozienka som vopred nemocila. Pri peceni jablka pustia stavu a suchsie hrozienka to trosku budu absorbovat. Pridame aj skrobovu mucku, alebo pudingovy prasok. Mozete kludne pouzit napriklad aj Zlaty klas, ved to je tiez skrob. Primiesame aj cukor. Ak mate radi kyslejsie, dajte cukru menej. Vsetko dobre premiesame.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zo studeneho cesta oddelime 1/3. To bude na mriezku. Ostatne cesto vyvalkame na pomucenej doske. Pomocou valceka prenesieme do formy (24cm), ktoru sme vytreli troskou masla.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto vo forme upravime, vycnievajuce kusky zrezeme. Kde by sa cesto zdalo trosku tenke, tak z tych zbytkov tam este prilepime.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na cesto nasypeme struhanku. Bude sa to zdat vela, ale nebude to po upeceni vobec citit. Ta struhanka absorbuje stavu, ktoru pustia jablka.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyvalkame zbytok cesta. Nakrajame na pasiky.

  9. 9

    Naplnime tortovu formu. Ak by sa z jablk uvolnila nejaka stava, tak tu tam nedavajte. Jablka potlacte.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ozdobime pasikmi cesta. Cesto odstranime z okrajov formy a potrieme ho zbytkom rozslahaneho vajicka. Dame do rury, vyhriatej na 180st.C. Tato teplota plati pre klasicku ruru. Pecieme asi 75 minut. Ak by sa vam zdalo, ze povrch torty pocas pecenia moc tmavne, prikryte to alobalom.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pocas pecenia sa moze stat, ze sa z jablk uvolni moc stavy a moze to zacat pretekat. Alebo ak su v ceste dierky. Mozete sa poistit tym, ze date pod formu napriklad alobal (spravite z neho taku vanicku). Nebude to potom kvapkat na dno rury. Dost to zalezi od toho, ake jablka pouzijete. Niektore pustia viac stavy, niektore menej. Alebo si napln pripravte dlhsie dopredu, jablcka pustia stavu a tu potom vylejete (a samozrejme vypijete) :-).

  12. 12

    V kastroliku rozmiesame marhulovy lekvar s troskou vody, uvedieme do varu. Tortu po vybrati z formy tymto potrieme. Nie je to nevyhnutne, lebo sme tie pasiky uz potreli pred pecenim vajcom. Ale touto marhulovou polevou natriete aj jablka a tym sa bude cela torta pekne lesknut.

  13. 13

    Ak vyskusate, prajem dobru chut. Je to vyborne aj s kopcekom slahacky.

    Holandská jablková torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pouzila som (po malej uprave) recept od R.van Veen a vlastne skusenosti.

Diskusia k receptu

prhlavka
mňáááám :D chrumkavé cestíčko už na pohľad, paráda :D
siskam
Úžasná torta. A ešte aj tá marhuľová poleva, no super.
janger
Dakujem, som velmi rada, ze sa vam taka jednoducha torticka paci :-).
jerica
@janger recept je už tam kde má byť , KK . Za mesiac budem mať už vlastné letné jablká , vyskúšam, určite dám vedieť . :-)
radost
...je to niečo ako krehké linecké...takúto jablkovú plnku nerobievam..tak ma to láka vyskúšať...máme konečne slniečko..všetkým ho želám v duši...:-)
evusik
tak to už áno... jednoduché a krásne a určite výborné .-) veľmi sa mi tvoja torta páči...
mesiar50
Veď podobnú predávajú aj v Jumbe..ale v menšom.Tvoja je 100x krajšia .. Je naozaj úchvatná.Janka pekný víkend tebe.. aj rodinke
janger
@mesiar , Laci, jasne, vsade ju predavaju :-). Aj v obchodoch, aj v pekarni, aj sa vsade podava....A uz si kostoval? Dakujem ti pekne za pochvalu, vazim si to. Aj tebe krasny vikend, idem si tusim este na chvilku sadnut do zahradky, vyuzit to slniecko, kym sa da. Ahojcek!
mesiar50
Samozrejme som ju jedol nie-raz.Je plná jablk.Rcp je už uložený.Nemáš čo ďakovať ..
pochvalu som zadal na správne miesto.Idem aj ja trochu chytať bronz.Pá pá
elekra
Krásny koláčik. Jablkové sú obľúbené v našej rodine.
ywett
@janger- Janka, nádherná torta a aj u nás sú jablkové obľúbené :)...pozdravujem :-)
irenaw
nádhera, podobnú si dávam v jednej kaviarni, ale táto domáca, to bude "iné kafe" aj bez kafe ;-)
babidka
@janger , myslim , ze takejto torte nikto neodola:-))Vyzera velmi pekne a nie je narocna ani na suroviny ani na pracu . Pockam si na nove jablka a urobim ju ...dakujem za recept .
janger
@irenaw , @babidka , som rada, ze sa vam paci, dakujem. Vobec nie je narocna, za chvilu je hotova (ak netreba pri tom fotografovat), nie je hakliva na uskladnenie :-).
frezia68
Vyskúšam ešte tento týždeň tú dobrotu,len miesto strúhanky pridám orechy,ktoré čakali na iný recept :-) ,lebo si dobre vymyslela.
janger
@frezia , orechy mozes kludne dat, dokonca aj posekane orechy medzi jablka su vyborne. A recept som nevymyslela ja :-). Ten je uz dost stary a ja som tiez odkukala ;-). Uz som ich tiez vyskusala kopu. Tej struhanky davam obycajne menej, ale niekedy sa stane, ze je ten spodok taky mokry a ona to tak fajn absorbuje. Ale aj tak je dobra. A s orechami to bude nepochybne moc chutne. @laurika1 , a preco mas Holandsko rada, ak sa smiem spytat :-)? Tak ti posielam holandsky pozdrav :-).
orchidea
Výborná torta...robievam tiež tak ale niekedy pridám aj orechy alebo kokos...
janger
@orchidea , no s touto tortou sa da robit hocico. Vsetko, co pasuje s jablckami, mozes do nej dat... Toto je taky zakladny, najjednoduchsi sposob :-).
mesiar50




Ahoj Janka.Spravil som si tvoju tortu.Nie je taká pekná
ako tvoja,ale chlapcom chutila.Ďakujem Ti za výborný recept.Prajem ti pekný zvyšok nedelného dňa



janger
Ahoj @mesiar , Laci. No to si ma nesmierne potesil :-). Krasne sa ti podarila. A nebud skromny, moja veru nie je krajsia :-). Som rada, ze aj chutila. Dakujem, ze si dal vediet a ze si pridal este aj fotky. A dodatocne blahozelam k Dnu otcov. Hoci nedela uz pomaly konci...a moc pozdravujem. Ahojcek :-).
mesiar50
@janger
Ahoj Janka.Naozaj nemáš čo ďakovať.Ja ďakujem tebe.
Je to moj najmilší koláčik tu v Nl.Nebyť teba nikdy by som sa nebol nedozvedel z čoho sa vlastne skladá táto
dobrotka.O dva týždne idem domov..spravím ju
znova pre mojich doma.Ďakujem za blahoželanie.
Prajem ti krásny letný večer.Pá pá
janger
Laci, @mesiar , dufam, ze ked pojdes domov, tak sa ti zase tak krasne podari spravit a ze bude chutit aj tvojej rodinke. Ahojcek :-).
@babav , Vlasti, dakujem a pozdravujem:-).
mesiar50
@janger



Ahoj Janka.Spravil som tortu aj druhý raz.Keďže som čakal návštevu tak som si dal záležať.Tvoja torta chutila každému.Ešte raz velmi pekne vďaka za recept.Prajem ti všetko dobré.
julica
Wau vám obom. A recept - uz aj do KK, ako mi mohol doteraz uniknut.
janger
@mesiar , Laci, no to je supeeeer, ako sa ti podarila! Krasna, vysoka! Ani nevies, ako som rada :-). Dakujem za fotku a pozdravujem :-). Prajem pekny zbytok vikendu. @julica , dakujem, aj za @mesiar a, on ju ma krajsiu, ako ja :-))). Je to jednoducha, ale velmi chutna torta...
mesiar50
@janger
Ahoj Janka.Bola si ku mne zhovievavá,ale ten prvý pokus bol asi na 42%.Bolo to unáhlené.Dnes som si dal záležať aby som si reputáciu napravil.Ďakujem Ti za Tvoje pekné ohodnotenie.Teším sa na tvoje ďalšie výborné recepty.Prajem Ti aj ja pekný víkend
@julica
Ďakujem Ti pekne.Torta je naozaj skvelá.Vrelo odporúčam.
janger
Ahoj Laci, @mesiar , no tak ti poviem, ze ani za tu tvoju prvu tortu sa hanbit nemusis. Ozaj... A keby si vedel, kolke jablkove torty som uz videla :-). Iste by si pochutil nejeden Holandan, tak by chvalili: 'lekker' :-))).
janger
@nazarboncuk , no tak drzim vsetky palce :-), na svokru treba zaposobit ;-), ale to sa tebe iste uz davno podarilo tvojimi ostatnymi krasnymi receptami, ktore robis :-). Iste sa ti aj tato torta podari. Ak mas moznost, tak jej ju ponukni, ked bude este trosku tepla a s kopcekom slahacky, mnam...Ale aj studena je dobra. A toto je vlastne taka 'ludova' torta, aj ked vzhladovo nie je nejaka krasavica, dobra je aj tak...A jej vyhodou je aj skladovanie. Netreba ju dat do chladnicky...
nazarboncuk
jaaaj vdaka janger za podporu :), pecenie sa preklada na chladnejsie dni dnes sme si uzivali slniecko a svokrusa ma ani do kuchyne nepustila, tak nech si muzicek uziva maminkinu stravu a ja mam konecne day off :)) ale po upeceni podam info ;)
janger
@nazarboncuk , no tak zbytocne som drzala palce :-))) a tak som sa snazila :-)))...No jasne, v horucavach by sa ani mne nechcelo stat pri rure. A aspon si si oddychla. Pozdravujem.
nazarboncuk
Pomoc pomoc dala som asi 100g muky naviac a stale je to cesto riedke. lepi sa na ruky ...poradte ktokolvek mate skusenosti s tymto cestom :((
marianne
:-))) @eli ono sa to lepit aj asi ma:-) je tam velky pomer masla,vodu tam zatial nedavaj,kym to nevypracujes..
lusinkab
daj do chladnicky alebo mraznicky nech maslo stuhne trosku a potom prepracuj a zabal do folie a daj do chladnicky.No a potom uz sa bude dat s cestom robit.
janger
@nazarboncuk , nechapem, ako je to mozne. Od coho je take riedke? Ono je to cesto skor huste...Ved do toho nejde skoro ziadna tekutina...Mala si maslo studene? Daj to na chvilu do chladnicky stuhnut. Aku muku si pouzila? Drzim palce, daj vediet...
janger
A dlho nemies. Pracuj so studenymi rukami. Ono sa ti to maslo asi prilis topi. Rozmyslam, cim by to mohlo byt...
nazarboncuk
jej janger super ze si online :) vsetko bolo z chladnicky, studene. muka hladka vsetko podla receptu..asi to bude tym maslom.uz odpociva v chlade tak uvidime..dakujem za rady dam vediet ako som dopadla :))) pozdravujem
nazarboncuk
no ja hluupucka. uz viem kde je problem... teraz citam postup postup po stykrat...namiesto 3/4 vajicka som dala 3 vajicka :D ahhh som to dilino....
janger
Nechaj to teraz dobre odpocinut v chladnicke. A potom, ked to uz das do formy, tesne pred naplnenim jablkami, daj to este na chvilu do chladnicky. Ono je zrejme rozdiel aj v maslach. Myslim, ze niektore obsahuju viac vody...Este ho vo folii dobre postlacaj, nech je z neho taka placka, lepsie sa cele prechladi. A potom sa ti bude aj lepsie valkat.
nazarboncuk
:))) to je zakon schvalnosti...na svokrusu som teda dojem urobila,....sulame sa tu od smiechu vsetci traja..no co uz ;)
janger
Oooooo. No tak to je trosku moc ;-)))). To mozes hned spravit cesto na 3 torty :-).
janger
No ale fakt, ak mas v zasobe este maslo, tak si sprav cesta viac. A kludne mozes dat do mraznicky. Len si to dobre prepocitaj ;-))). @marianne , @lusinkab , ako fajn, ze ste pribehli na pomoc :-))).
janger
:-), a este raz dobre citaj...Co si inac ta tvoja svokra bude mysliet ;-)))? Este si pokazis reputaciu :-).
janger
Prva pomoc pri peceni PPPP, :-))). Ja som v zahradke vytrhala burinu, ta rastie rychlejsie, ako kvety, pridem dnu a reku, co sa to pre pana krala robi :-)))....
janger
To len tak odhadom, @marianka...Trosku si ho najprv rozmiesam. Nedavaj cele, potom budes musiet na potieranie rozbit dalsie. Ale ked das aj cele, nic sa nestane, len tej vody potom trosku menej. A ja som mala take poriadne velke vajcisko ;-).
janger
:-))), ako chces...Ked som starsia, to neznamena, ze som mudrejsia ;-). To len tak, ze skoda vajca, ked netreba :-).
marianne
ved Ti vravim,ze posluchnem, ty si vyborna kucharecka...vsetko mi vzdy vyslo z tvojich receptov,ved vies...neposluchnem a potom aj ja budem kricat pomoc:-))
julica
A zase si prezeram tento recept :) Prisamvacku, ked sa vratim domov, upečiem ju ako prvu mojim doma. To by uz mohli byt aj tie vonave padavky so svetlozelenou supkou, tesim sa.
janger
@marianka , no to ma tesi :-).
@nazarboncuk , tak robis pre istotu z polovicnej davky ;-)))? Mas formu nizsiu? Alebo rovnako vysoku a mensiu? Myslim, ze bude stacit kratsie. Hlavne, ak bude torta taka ploskejsia. Cesto sa ale musi prepiect.
janger
Este mi napadlo...Vies, co ja niekedy spravim. Ked ju uz vyberiem z rury, dam dolu tu formu z boku....Ak sa mi zda trosku bleda, tak ju dam este na chvilku do rury, len tak, bez toho kruhu.
janger
@julica , len si dobre precitaj recept :-). Vid komentare vyssie ;-))). Kedy sa vracias domov? Uz sa iste tesis...
nazarboncuk
forma je rovnako vysoka ale mensi priemer :)) myslim ze hodka bude stacit.. achh tak uz je v rure s bozou pomocou sa upecie..kebyze fajcim tak si teraz dam aj tri za sebou :))) svokra za chrbtom to je iny stress faktor :) vdaka janger
janger
No, myslim tiez, ze jej hodinka bude stacit. Mrkni na nu pre istotu trosku skor, ci moc netmavne. Normalne mam aj ja nervy :-), a tiez nefajcim, ja v takom pripade maskrtim :-). A este nedakuj, este nie je hotova, hahaha. Tak strasne dufam, ze sa podari a ze budes spokojna :-). @marianne a @lusinkab su nasa PPPP :-). A pozdravuj svokru ;-).
nazarboncuk
jaj tato jablkova odysea nakoniec dopadla vyborne, torta je vyborna dala som kyslejsie jablka a uvarila som trochu vanilk. pudingu. veelmi dobra kombinacia. mila @janger vdaka za vyborny recept a aj za pomoc pri dramatickej priprave. ani vo sne by ma nenapadlo ze ma raz zlozi jablkovy kolac :D vsetkym odporucam! svokra najedena muz najedeny ja spokojna :) tak to ma byt.. pekny vecer kocky
janger
No to si ma potesila, mila @nazarboncuk. Uz som mala nervy :-))). Som strasne rada, ze chutilo. Dakujem, za spravu. A dobry napad s tym pudingom. To si viem predstavit, ze chutilo...No, pekny vecer! A potom kludne snicky :-).
tinca
@janger krásna tortička,ukladám až teraz nebolo stihu ísť skôr na Varechu,škoda mohla si mať bodík aj odo mňa ?:)
adojko
Tak na toto by som sa hneď nechala nahovoriť ...
janger
@adojko , uz som ju davnejsie nepiekla, tiez by som si dala :-). Dakujem za komentik :-).
damianda
ďakujem za skvelý recept, včera som robila a je výborná .-)
slavka2012
Milá Janger, práve som vytiahla z rúry holandsky jablkový koláčik podľa Tvojho receptu. Voňia nádherne!


slavka2012
Chcela som aby sa z jabĺk odparila tekutina, uvoľnila som formu, kým bola totrka ešte horúca a začala sa rozchádzať - popraskalo mriežka a na jednej strane sa uvoľnili okraje. Nabudúce ju nechám najskôr vychladnúť, až potom uvoľním formu.
janger
@slavka2012 , dakujem ti za spravu a za fotku. Dufam, ze chutila. A prasklinky si mohla neskor zamaskovat s poriadnym kopcekom slahacky :-). Ja budem v blizkej dobe tiez piect. Srdecne pozdravujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia