Holandská jablková torta (fotorecept)

Autor receptu: janger

Tuto klasicku holandsku jablkovu tortu ma snad kazdy rad. Myslim, ze je to najznamejsia a najpopularnejsia torta. Ak by ste povedali Holandanovi, aby vymenoval nejake torty, tak som si ista, ze tato mu napadne ako prva...Jednoducha a chuti pri kazdej prilezitosti. Receptov, variacii je vela, kazdy ma tu najlepsiu... Toto je taky tradicny zaklad, jednoduchy, ale vyborny...

75 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv spravime cesto. Na dosku dame muku, zmiesame ju so solou a s cukrom. Do stredu dame asi 3/4 z rozmiesaneho vajicka. 1/4 si nechame na potretie. Pridame na kusky pokrajane studene maslo, studenu vodu (dala som ju najprv do chladnicky). Mne stacili 2 PL, ale vajce bolo dost velke. Moze byt, ze vody bude treba trosku viac.
  2. Spravime cesto. Nemiesime dlho. Snazime sa pracovat so studenymi rukami, aby sa cesto nezohrievalo. Cesto trosku stlacime, zabalime do folie a dame do chladnicky. Minimalne na pol hodinu.
  3. Zatial spravime napln. Jablcka ocistime. Je dobre pouzit take, ktore sa moc nerozpadnu pri tepelnej uprave. Ja som mala Jonagold. Pokrajame ich na mensie kusky, viac na take platky. Tieto budu pri krajani hotovej torty lepsie drzat dokopy, kocky by viac vypadavali.
  4. Do jablk pridame skoricu, umyte a dobre odtecene hrozienka. Hrozienka som vopred nemocila. Pri peceni jablka pustia stavu a suchsie hrozienka to trosku budu absorbovat. Pridame aj skrobovu mucku, alebo pudingovy prasok. Mozete kludne pouzit napriklad aj Zlaty klas, ved to je tiez skrob. Primiesame aj cukor. Ak mate radi kyslejsie, dajte cukru menej. Vsetko dobre premiesame.
  5. Zo studeneho cesta oddelime 1/3. To bude na mriezku. Ostatne cesto vyvalkame na pomucenej doske. Pomocou valceka prenesieme do formy (24cm), ktoru sme vytreli troskou masla.
  6. Cesto vo forme upravime, vycnievajuce kusky zrezeme. Kde by sa cesto zdalo trosku tenke, tak z tych zbytkov tam este prilepime.
  7. Na cesto nasypeme struhanku. Bude sa to zdat vela, ale nebude to po upeceni vobec citit. Ta struhanka absorbuje stavu, ktoru pustia jablka.
  8. Vyvalkame zbytok cesta. Nakrajame na pasiky.
  9. Naplnime tortovu formu. Ak by sa z jablk uvolnila nejaka stava, tak tu tam nedavajte. Jablka potlacte.
  10. Ozdobime pasikmi cesta. Cesto odstranime z okrajov formy a potrieme ho zbytkom rozslahaneho vajicka. Dame do rury, vyhriatej na 180st.C. Tato teplota plati pre klasicku ruru. Pecieme asi 75 minut. Ak by sa vam zdalo, ze povrch torty pocas pecenia moc tmavne, prikryte to alobalom.
  11. Pocas pecenia sa moze stat, ze sa z jablk uvolni moc stavy a moze to zacat pretekat. Alebo ak su v ceste dierky. Mozete sa poistit tym, ze date pod formu napriklad alobal (spravite z neho taku vanicku). Nebude to potom kvapkat na dno rury. Dost to zalezi od toho, ake jablka pouzijete. Niektore pustia viac stavy, niektore menej. Alebo si napln pripravte dlhsie dopredu, jablcka pustia stavu a tu potom vylejete (a samozrejme vypijete) :-).
  12. V kastroliku rozmiesame marhulovy lekvar s troskou vody, uvedieme do varu. Tortu po vybrati z formy tymto potrieme. Nie je to nevyhnutne, lebo sme tie pasiky uz potreli pred pecenim vajcom. Ale touto marhulovou polevou natriete aj jablka a tym sa bude cela torta pekne lesknut.
  13. Ak vyskusate, prajem dobru chut. Je to vyborne aj s kopcekom slahacky.
  14. Pouzila som (po malej uprave) recept od R.van Veen a vlastne skusenosti.