Foto: evusik
Zo záhrady som si priniesla tekvice Hokkaido a začala som hľadať recepty, už som robila polievku, piekla s mäsom, so zemiakmi, na sladko a Zobraziť celý popisZo záhrady som si priniesla tekvice Hokkaido a začala som hľadať recepty, už som robila polievku, piekla s mäsom, so zemiakmi, na sladko a už som nevedela čo ďalej... pomohol mi ale ujo Gúgl ktorý mi poradil a ja som si vybrala takúto nátierku.... ten beťár mi poradil vskutku dobre :-)
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
tekvicu Hokkaido umyjeme, dužinu vyberieme a nakrájame na kocky aj so šupou, Hokaido sa nešúpe... uložíme na plech a polejeme slnečnicovým olejom
-
2
a dáme piecť do horúcej rúry 15 minút.
-
3
upečené Hokaido spolu s cesnakom a trochou slnečnicového oleja rozmixujeme... ja som nemixovala, len som roztlačila vidličkou, keď som videla tú krásnu slniečkovú farbu bolo mi ľúto mixovať, veď som neni bezzubá :-)
-
4
pridala som petrželku, soľ a mleté čierne korenie a za lyžicu kyslej smotany aby bola nátierka krémovitejšia... odporúčam veľa cesnaku
-
5
podávame natreté na hrianky...
"Podľa orientálnej medicíny je liečivá hlavne pre oblasť sleziny a žalúdka. Je bohatá na karotén. Dužina obsahuje veľmi veľa draslíka a málo sodíka, čo má priaznivý účinok pri liečení kardiovaskulárnych ochorení. Konzumácia tejto tekvice priaznivo ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. V semenách má mimoriadne vysoký obsah zinku. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva." A na dôvažok je ešte aj veľmi chutná :-)
@kimlo išla by som hneď pozrieť sa na Hokkaidó aj na Kjúšú, Honšu, Šikoku.... a nemuseli by mi núkať hokkaido tekvice, stačila by mi aj dobrá rybka :-)