Foto: rennatte
Ak by ste zabudli na zajtra kúpiť nejaké chrumkanie k hokeju, tak ešte hodinu pred zápasom stihnete domáce čipsy.
15 minút
príprava
príprava
30 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Očistené zemiaky nastrúhame na tenké plátky
-
2
umyjeme v studenej vode od škrobu
-
3
vysušíme na čistej utierke
-
4
polovicu ochutíme soľou, druhú polovicu grilovacím korením, dobre premiešame, vyprážame na horúcom oleji, alebo vo fritovacom hrnci, hotové vyberáme do misy so servítkou, ktorá vysaje prebytočný tuk
-
5
solených mi vyšlo 130g
-
6
korenených 180g
-
7
tak už len fandiť našim hokejistom " Nech Bože dá ten víťazný góóóóóóóóóól".
Vďaka za pripomenutie, musím ich niekedy urobiť o prestávke medzi dvomi tretinami.
@renatte , máš ich pekné, chrumkavé, ja ich cítim....dobrý nápad, tieto domáce. Predpkladám, že sú zo starých zemiakov.
Ale som vďačná @Rennatte že mi ich týmto pekným receptíkom pripomenula.
ako deti, skolacky sme po skole chodili na ne do hotela Zahoran, terajsi Atrium, tam ich robievali v kuchyni a tiez boli v celofanovych sackoch :-)
nuž hokejové chrumkanie - spomínam na začiatky TV, v činžáku bola len v jednej domácnosti,´´ pri hokeji alebo aj iných prenosoch sa zišli viacerí susedia aj so svojimi polvičkami,niekedy ich bol aj do tucta, obrazovka bola malá, sedelo sa na šamerlíkoch, štokerlách a stoličkách,tak usporiadaných, aby každý videl (hlava pri hlave), no a my dve kamošky (8- 10 ročné )sme mali na starosti "občerstvenie", pre pivo sa išlo čapované s veľkými krhlami na mlieko , nuž a k tomu sme robili , ako sme tomu hovorili opečené zemiačiky, strúhadlo sme nemali, pekne sme ich rezali na lopáriku, nechali tzv. spotiť, vyutierali utierkou a vysmážali z oboch strán na masti v palacinkáčoch (tak sme volali panvicu)naraz na troch na plynovom sporáku.
Radi sme mali krasokorčulovanie, pretože tam sme museli len uvariť čaj, do ktorého sme naliali malinovú šťavu a uvarili kávu pre mamičky (tie vždy doniesli niečo napečené., takže sme sa mohli aj my dívať , popíjať čajík a papkať).
Áno, dievčence, krčmové a staničné, moje najmilovanejšie, tam kde súrodenci mali chuť na čokoládu, ja na zemiačiky a na "staničné žemle". Moje rovesníčky si ich budú pamätať, prekrojené, vložený plátok masla (asi nemal kto rozotrieť) a pár krúžkov turistickej salámy, najlepšie na svete, preto som vždy milovala cestovanie.
@ninatko , máš pravdu, v Nitre sa dali kúpiť ešte aj v osemdesiatich rokoch a ak som tam mala cestu, nikdy som bez nich neodišla.
@radulienka , naposledy som ich jedla v januári, predstav si, práve v Prahe.
V bode 4 pises, ze dopredu pred vysmazenim sa osolia zemiaky. Ja som doteraz vedela, ze chipsy sa solia az po vysmazeni, aby boli chrumkave. Sol viaze vodu Vyskusam podla Teba a ukladam do KK, pekne foto