Hobak-juk – tekvicová hustá polievka (kaša) s ryžovými knedličkami
Foto: Shutterstock
porcie
Suroviny
650 g (alebo iná tekvica |
|
1/4 šálky (alebo lepkavá ryžová múka) |
|
4 a ¾ šálky |
|
1 PL |
|
1/4 šálky (alebo iná fazuľa) |
|
|
|
podľa chuti |
|
Ryžové halušky (20 – 25 ks s priemerom 1,2 cm): | |
1/2 šálky (alebo lepkavá ryžová múka) |
|
3 pl (alebo viac, ak potrebné) |
|
1/4 čl |
|
Postup
-
1
Pokrájajte tekvicu a vyberte jadierka. Tekvicu nakrájajte na menšie kúsky. Dajte pariť 20 minúť do mäkka do parného hrnca. Tekvica je mäkká, ak sa vidlička ľahko do nej zapichne. Tekvicu nechajte vychladnúť. Pridajte 2 šálky vody a rozmixujte. Pridajte ďalšie 2 poháre vody a mixujte, pokým sa zmes tekvice začne lepiť na mixér. Zmes vylejeme do rovnakého hrnca.
- 2
Varte pri stredne vysokej teplote. Dobre premiešajte a uberte z teploty na stredne nízku.
- 3
V malej miske zmiešajte 1/4 hrnčeka sladkej ryžovej múky a 3/4 hrnčeka vody. Za stáleho miešania tekvice pomaličky pridajte ryžovú zmes. Miešajte dôkladne, aby ste zabránili tvorbe hrčiek. Keď zmes začne vrieť, stíšte plameň a varte 10 minút. Pravidelne miešajte, aby sa zmes neprilepila ku dnu. Tekvicová zmes by nemala byť príliš hustá. Môžete pridať vodu podľa potreby.
- 4
Kým sa polievka pomaly dovára, pripravte si ryžové halušky. Zmiešajte ½ šálky sladkej ryžovej múky a 3 polievkové lyžice vody a vymieste mäkké cesto (ako plastelína). Vyformujte 1,2 cm veľké guľôčky. Aby sa guľôčky nelepili môžete použiť trochu dodatočnej múky .
- 5
Pridajte do uvarenej tekvice hnedý cukor a soľ. Pridajte ryžové guľôčky. Varte ich okolo 5 minút na slabom ohni (keď vyplávajú na povrch sú uvarené). Mali by mať podobnú konzistenciu, ako slovenské halušky. Môžete pridať uvarenú fazuľu a povariť na slabom ohni 1 minútu. Fazuľa nie je povinná.
- 6
Ak je potrebné, pridajte soľ. Odložte zo sporáka a servírujte. Polievku ozdobte opečenými tekvicovými jadierkami (opekáme na suchej panvici) a podľa chuti jemne posypte hnedým cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu