Orechový koláč
Orechový koláč

Hnetený orechový koláč s piškótou fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 9. decembra 2017
Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept)
Foto: monty469

Tento koláč robievala ešte svokra, ktorá ho kedysi piekla aj na svadby.

35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Hnetené cesto:
250 g
150 g
1 ks
80 g
1/2 bal.
Plnka:
200 g
140 g
2 bal.
2 Pl
100 ml
50 g
Piškótové cesto:
4 ks
120 g
160 g
1/2 bal.
štipka
Ďalšie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme hnetené cesto. Všetky potrebné suroviny dáme do misy a zhnetieme cesto. Necháme ho chvíľu odpočívať pri izbovej teplote.

    Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ pripravíme orechovú plnku. Všetko spolu zmiešame, vznikne nám hmota, ktorá sa dá rozotrieť.

    Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme a nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 35 x 23 cm.

    Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto natrieme marhuľový lekvár. Lekvárom nešetríme. Na lekvár rozotrieme orechovú plnku.

    Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz je na rade piškótové cesto. Bielky oddelíme od žĺtkov. Do bielkov dáme štipku soli a vyšľaháme dotuha. Pridáme kryštálový cukor a dobre vyšľaháme. Pridáme žĺtky a opäť prešľaháme. Nakoniec zľahka zamiešame múku, v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok.

    Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Piškótové cesto nanesieme na koláč a pečieme 35 - 40 min. na 180 °C do zlatista. Necháme vychladnúť a navrch dáme čokoládovú polevu.

    Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Už sa len zahryznúť.

    Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A na záver náš Monty :-)

    Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Skvostný recept ze tvé dílny, jako vždy bych hned ochutnala! Krásná práce, postup, fota a finální rez vypadá tak chutně a šťavnatě, že mi slinky tečú!! Montík je milučký, aj když spinká! Krásný den přeji tobě i celé rodině! Díky za receptík, jsi šikulka!!
No a dosť!!! Ja sa nehrám...To čo má zas znamenať?My dnes len o pudingu a aha ju,potvorku prešíbanú.Orechovie sa zachcelo,že?..Ty sa fakt nezastavíš.Koláčik pekný a Montík najkrajší❤Pozdravujeme.Pa
... a vieš Ty Montyčku, že aj ja som bol zákazník jednej šikovnej Pani kolačkárky v TV (adresu a meno sa dozvieš pri návšteve na Jarkovej 20)? To keď som v r. 1999 vydával svoju bábiku, milovanú dcérku Angeliku a ona sa mi 25. 7. 2 000 odmenila bľižňakami vnúčencami Lillynkou a Samkom. ... nuž ale aj Tvoj kolačok vipatra bars fajňe až prešmačňe!
Ja má tento recept od mamy, v jej písanke je pod názvom Berlínske rezy a rozpis surovín je totožný s Tvojim, niekedy ho robievala aj s citrónovou polevou.
Naozaj je to chutný šťavnatý koláčik (...a Motymu predlož nejaké mäsko, nebude podriemkávať ...).
Milá @Monty , tebe z tých úžasných, dobových koláčov vôbec neubúda ! Ale na druhej strane sa teším, vždy čakám čo príde nabudúce :) Vyzerá veeeeľmi dobre !
Srdečne pozdravujem, chcem sa opýtať na fotografii som si všimla nejakú plnku pod čokoládou. A plnka sa neobjavuje v popise. Ale tá plnka dobre vyzerá. To ste použila iba na vyrovnanie nerovností? Dakujem za odpoveď.
Mária
Piekla som tento super koláč teraz na Veľkú noc a môžem potvrdiť že je veľmi dobrý šťavnatý a priam sa rozplýva na jazyku :) Ďakujem za super receptík určite ho budem ešte piecť ;)



Pridaj komentár k receptu: