Orechový koláč
Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Tento koláč robievala ešte
svokra, ktorá ho kedysi piekla aj
na svadby.
Postup
- Najprv pripravíme hnetené cesto. Všetky potrebné suroviny dáme do misy a zhnetieme cesto. Necháme ho chvíľu odpočívať pri izbovej teplote.
- Zatiaľ pripravíme orechovú plnku. Všetko spolu zmiešame, vznikne nám hmota, ktorá sa dá rozotrieť.
- Cesto rozvaľkáme a nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 35 x 23 cm.
- Na cesto natrieme marhuľový lekvár. Lekvárom nešetríme. Na lekvár rozotrieme orechovú plnku.
- Teraz je na rade piškótové cesto. Bielky oddelíme od žĺtkov. Do bielkov dáme štipku soli a vyšľaháme dotuha. Pridáme kryštálový cukor a dobre vyšľaháme. Pridáme žĺtky a opäť prešľaháme. Nakoniec zľahka zamiešame múku, v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok.
- Piškótové cesto nanesieme na koláč a pečieme 35 - 40 min. na 180 °C do zlatista. Necháme vychladnúť a navrch dáme čokoládovú polevu.
- Už sa len zahryznúť.
- A na záver náš Monty :-)