Orechový koláč

Hnetený orechový koláč s piškótou (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Tento koláč robievala ešte svokra, ktorá ho kedysi piekla aj na svadby.

35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme hnetené cesto. Všetky potrebné suroviny dáme do misy a zhnetieme cesto. Necháme ho chvíľu odpočívať pri izbovej teplote.
  2. Zatiaľ pripravíme orechovú plnku. Všetko spolu zmiešame, vznikne nám hmota, ktorá sa dá rozotrieť.
  3. Cesto rozvaľkáme a nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech s rozmermi 35 x 23 cm.
  4. Na cesto natrieme marhuľový lekvár. Lekvárom nešetríme. Na lekvár rozotrieme orechovú plnku.
  5. Teraz je na rade piškótové cesto. Bielky oddelíme od žĺtkov. Do bielkov dáme štipku soli a vyšľaháme dotuha. Pridáme kryštálový cukor a dobre vyšľaháme. Pridáme žĺtky a opäť prešľaháme. Nakoniec zľahka zamiešame múku, v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok.
  6. Piškótové cesto nanesieme na koláč a pečieme 35 - 40 min. na 180 °C do zlatista. Necháme vychladnúť a navrch dáme čokoládovú polevu.
  7. Už sa len zahryznúť.
  8. A na záver náš Monty :-)