Milujem huby, a je jedno aké, len nech sú jedlé. Preto sa vždy poteším, keď môj manžel príde z rínku a prinesie čerstvé hlivy. Zobraziť celý popisMilujem huby, a je jedno aké, len nech sú jedlé. Preto sa vždy poteším, keď môj manžel príde z rínku a prinesie čerstvé hlivy. Viem, že budú hody.
Suroviny
1 kg |
|
3 - 4 ks - stredne veľká |
|
5 - 6 ks |
|
4 - 5 ks |
|
1 pol. lyžička |
|
dľa chuti |
|
medzi prsty |
|
2 - 3 ks |
|
Postup
-
1
Hlivy očistíme, nakrájame, speníme cibuľku ako na guláš, pridáme červenú papriku, zamiešame, nasypeme hlivy, znova zamiešame, jemne osolíme, okorením mletým korením,potom jemne podlejeme,dusíme asi hodinku. Potom prisypeme nakrájané papriky a rajčiny , nezabudneme aj na zemiačiky, ktoré tiež nakrájame.Pridáme trošku vody a zase necháme dusiť.
- 2
Ak je všetko uvarené akurát, dokončujeme - ak je málo slané - prisolíme, pridáme majoránku, ak má niekto rád Vegetu, prisolí Vegetou a nakoniec upravujeme obsah šťavy, ak sa nám zdá, že jej je málo, do nádoby nalejeme vody toľko, aby z toho nebola polievka, do vody pridáme trošku hladkej múky, rozhabarkujeme a pridáme do hrnca, necháme zovrieť a hotovo. A nakoniec ochutnávame, dáme si trošku do misky, ak sa nám , že nášmu jazýčku niečo chýba, tak doložíme. Môjmu dzedkovi obyčajne chýba trošku toho čípeš, ak paprika nebola ostrá. Tak tam jednoducho ponorí nakladanú feferónku. Alebo si na tanieri "našroubuje " z koreničky trochu toho "chlapského". A to je všetko.Dobrú chuť. Jaaaj, nič sa nestane, ak náhodou nezoženiete hlivy, kľudne to uvarte z čerstvých šampionov.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Inak, ja si pochutím aj na hríboch na hrubej krupici.určite to poznáš. Ale ako sa snažím, tak sa snažím, nikdy to neviem uvariť tak,ako to vedela moja nebohá svokra.Musí to byť tak pripravené, aby to nebolo príliš suché, ani veľmi mazľavé. Jedno viem, že základom je cibuľa, aby jej bolo toľko, že vytvorí dostatok šťavy a samozrejme i dobrú chuť. Dnes som objavila v mrazničke peknú porciu hríbov - tak to vyskúšam, hádam sa mi to podarí.
A teraz ten recept:
čerstvé huby - cca pol kila očistených a nakrájaných na plátky
cibuľa: cca 4 kusy väčšie
hrubá krupica: na toto množstvo húb aspoň 1,5 klasického hrnka
mleté korenie: na poprášenie
cesnak: aspoň 2 strúčiky, možno i 3 ks, ale cesnak nie je podmienkou, ale ja ho odporúčam
Postup: speníš cibuľku na oleji, dostatočne dlho na slabšom ohni, aby sa celá vyšťavila - hovorí sa u nás - speniť do sklovita,
pridáš nakrájané čisté huby
/ dobré sú aj šampiony, ak niet húb iných /
podusíš, jemne osolíš, poprášiš troškou mletého korenia.
Keď sú huby "vydusené", zoberieš hrubú krupicu, pomaly sypeš na huby a miešaš. Premiešavaš, nechávaš tú krupicu , aby sa tou šťavou napila,pomaly sa pri miešaní nadbytočná šťava vyparila a nakoniec zamiešaš pretlačený cesnak.
Jedlo je vtedy hotové, keď sa z krupice vytvoria rozsýpavé hrudky, a keď to nakladáš na tanier, nie je to mazľavé,.Dobre pripravené huby na krupici by mali byť rozsýpavé, ale nie suché. Je to rýchle jedlo,chutné a môžeš k tomu dať kyslé uhorky, alebo aj iný šalát.U nás vedú uhorky.
Sandratamer, s tou krupicou musíš len skúšať. Pripomenuli ste mi časi, keď sme na dedine chovali zajace a môj muž zabíjal nekoľko naraz. Porcovali sa zvlášť stehná, chrbty, a predný diel na polievku, alebo prekelt. Keď bol perkelt uvarený pred podávaním, sme do šťavy pridávali krupicu. Bolo to výborné.
varecha.pravda.sk/zazitky/veniec-/1006-clanok.html#koment...
Vopred ďakujem za radu aj ostatným
@julica nemáš nejaký recept?