Hlivový guláš s príchuťou leča

arasidka - fotkaarasidka, 31. októbra 2011

Milujem huby, a je jedno aké, len nech sú jedlé. Preto sa vždy poteším, keď môj manžel príde z rínku a prinesie čerstvé hlivy. Zobraziť celý popisMilujem huby, a je jedno aké, len nech sú jedlé. Preto sa vždy poteším, keď môj manžel príde z rínku a prinesie čerstvé hlivy. Viem, že budú hody.

Suroviny

1 kg
3 - 4 ks - stredne veľká
5 - 6 ks
4 - 5 ks
1 pol. lyžička
dľa chuti
medzi prsty
2 - 3 ks




Postup

  1. 1

    Hlivy očistíme, nakrájame, speníme cibuľku ako na guláš, pridáme červenú papriku, zamiešame, nasypeme hlivy, znova zamiešame, jemne osolíme, okorením mletým korením,potom jemne podlejeme,dusíme asi hodinku. Potom prisypeme nakrájané papriky a rajčiny , nezabudneme aj na zemiačiky, ktoré tiež nakrájame.Pridáme trošku vody a zase necháme dusiť.

  2. 2

    Ak je všetko uvarené akurát, dokončujeme - ak je málo slané - prisolíme, pridáme majoránku, ak má niekto rád Vegetu, prisolí Vegetou a nakoniec upravujeme obsah šťavy, ak sa nám zdá, že jej je málo, do nádoby nalejeme vody toľko, aby z toho nebola polievka, do vody pridáme trošku hladkej múky, rozhabarkujeme a pridáme do hrnca, necháme zovrieť a hotovo. A nakoniec ochutnávame, dáme si trošku do misky, ak sa nám , že nášmu jazýčku niečo chýba, tak doložíme. Môjmu dzedkovi obyčajne chýba trošku toho čípeš, ak paprika nebola ostrá. Tak tam jednoducho ponorí nakladanú feferónku. Alebo si na tanieri "našroubuje " z koreničky trochu toho "chlapského". A to je všetko.Dobrú chuť. Jaaaj, nič sa nestane, ak náhodou nezoženiete hlivy, kľudne to uvarte z čerstvých šampionov.

Diskusia k receptu

arasidka
Juj, zabudla som napísať koľko je z toho porcií, no u nás je to tak, keď nám chutí, nakladáme si toho viac a tak tých porcií je menej :))))
sandratamer
A ako sa to volá, keď je to bez leča a so smotanou? (kokosovým mliekom) Ja také jem už druhý deň, hlivu som nakrájala na veľké kusy, ja sa toho jedla neviem dojesť :-D Hlivu milujem a vraj je dobrá aj na imunitu, a na budúce vyskúšam tvoj recept @arasidka :)
arasidka
Sandra, neviem presný názov, ale my to voláme hlivová omáčka so smotanou.My hlivy obzvlášť máme radi. Dokonca moja mama s húb miluje iba jej vôňu, ale keď navaríme niečo z hlivy, alebo šampionov, tak to si veru pochutí.
Inak, ja si pochutím aj na hríboch na hrubej krupici.určite to poznáš. Ale ako sa snažím, tak sa snažím, nikdy to neviem uvariť tak,ako to vedela moja nebohá svokra.Musí to byť tak pripravené, aby to nebolo príliš suché, ani veľmi mazľavé. Jedno viem, že základom je cibuľa, aby jej bolo toľko, že vytvorí dostatok šťavy a samozrejme i dobrú chuť. Dnes som objavila v mrazničke peknú porciu hríbov - tak to vyskúšam, hádam sa mi to podarí.
sandratamer
Skôr som myslela, že paprikášový guláš. Dala som dve veľké cibule, strašne veľa hlivy, zo sedem zemiakov, mletú rascu, strašne veľa sladkej červenej mletej papriky a aj údenej, a na koniec indické korenie garam masala. Zahustila som múkou a zjemnila kokosovým mliekom miesto smotany, malo to byť čisto rastlinné, tak preto. Ale to s tou krupicou nepoznám... Tento rok sa mi zatiaľ nepodarilo ísť na huby, snáď sa ešte podarí, huby mám veľmi rada :)
arasidka
Sandra, začala sm ho písať ako nový recept, ale potom som si to rozmyslela, lepšie je to písať sem, lebo tie miery neviem presne podľa váhy.Preto ťa prosím, ak by to bolo možné - vymaž mi ho.
A teraz ten recept:
čerstvé huby - cca pol kila očistených a nakrájaných na plátky
cibuľa: cca 4 kusy väčšie
hrubá krupica: na toto množstvo húb aspoň 1,5 klasického hrnka
mleté korenie: na poprášenie
cesnak: aspoň 2 strúčiky, možno i 3 ks, ale cesnak nie je podmienkou, ale ja ho odporúčam
Postup: speníš cibuľku na oleji, dostatočne dlho na slabšom ohni, aby sa celá vyšťavila - hovorí sa u nás - speniť do sklovita,
pridáš nakrájané čisté huby
/ dobré sú aj šampiony, ak niet húb iných /
podusíš, jemne osolíš, poprášiš troškou mletého korenia.
Keď sú huby "vydusené", zoberieš hrubú krupicu, pomaly sypeš na huby a miešaš. Premiešavaš, nechávaš tú krupicu , aby sa tou šťavou napila,pomaly sa pri miešaní nadbytočná šťava vyparila a nakoniec zamiešaš pretlačený cesnak.
Jedlo je vtedy hotové, keď sa z krupice vytvoria rozsýpavé hrudky, a keď to nakladáš na tanier, nie je to mazľavé,.Dobre pripravené huby na krupici by mali byť rozsýpavé, ale nie suché. Je to rýchle jedlo,chutné a môžeš k tomu dať kyslé uhorky, alebo aj iný šalát.U nás vedú uhorky.
arasidka
Ešte dodám, že množstvo krupice, ktoré použijeme,môže byť aj iné, záleží na tom, ako sa nám podarilo vydusiť huby.Krupica sa nemusí dať naraz, pri miešaní zistíme,či jej je dosť, alebo ešte treba pridať.No a sme pri kameni úrazu - moja svokra to vždy presne vedela, ja sa to už dvadsať rokov učíííííím - bo takto pripravené huby nerobím tak často.
sandratamer
Tak to rozhodne musím vyskúšať, hneď ako opäť príde chuť na huby :) Ideálne keby som ich sama nazbierala v tých našich lesoch...
arasidka
a rastú vôbec? Je mi to ľúto, že sme tento rok neboli ani raz, akosi sa tam nevieme dostať a hlavne aj preto, že naša kondícia už toľko neznesie chodiť nerovným terénom.
anene
Nedám na huby dopustiť, len nemám s kým ísť zbierať aj keď rastú. Musím sa uspokojiť s hlivou, alebo šapionmi, dochucujem ich práškom, ktorý sme vlani dostali od priateľov z Tatier. Sú to pomleté dubáky, takže celá kuchyňa vonia.
Sandratamer, s tou krupicou musíš len skúšať. Pripomenuli ste mi časi, keď sme na dedine chovali zajace a môj muž zabíjal nekoľko naraz. Porcovali sa zvlášť stehná, chrbty, a predný diel na polievku, alebo prekelt. Keď bol perkelt uvarený pred podávaním, sme do šťavy pridávali krupicu. Bolo to výborné.
janger
Opravujem, v zazitkoch je to, nie v diskusii :-).
eraserhead
@arasidka ako odborníka na šípky sa ťa chcem spýtať čo by si mi poradila. Chcel by som si zavariť alebo inak uchovať prepolené a vnútra zbavené šípky, neskôr ich chcem používať do vínnych marinád a do omáčok k mäsu. S tým že by sa mi podarilo uchovať ich typickú chuť a tvar, čiže aby aj v tej fľaške boli pekné.
Vopred ďakujem za radu aj ostatným
alena45
ak by Ti nevadilo, že by boli sladké, skús použiť môj recept na Višňové varenie. Chcela som dať aj šípkové varenie na Varechu, ale mala som malé šípky a neboli pekné. Tak nabudúce.
arasidka
eraserhead, priznám sa ti, že toto som nikdy nerobila, ale pokúsim sa spýtať jednej známej, ktorá to robieva. Prepáč, až dnes som si našla tvoj príspevok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia