Harrisa - pálivá pasta

pusta - fotkapusta, 23. februára 2011
Harrisa - pálivá pasta
Foto: pusta

Máme radi pikantné jedlá a koreniace zmesi. Viem, že sa to vyrába aj vo veľkom priemyselne a dostať kúpiť v rôznych špecializovaných predajniach už Zobraziť celý popisMáme radi pikantné jedlá a koreniace zmesi. Viem, že sa to vyrába aj vo veľkom priemyselne a dostať kúpiť v rôznych špecializovaných predajniach už hotové. Niet však nad čerstvo vyrobené doma, sú určite lepšie ako hotové výrobky. Harrisa je pálivá pasta, ktorá sa používa ako príloha ku kuskusu, ako chuťovka k rôzne upravenej zelenine, k marinovaniu mäsa, používa sa pri grilovaní a pečení jahňaciny a hydiny. Tiež sa pridáva do jedál zvlášť ostrej chuti - do polievok a gulášov.

1 dávka
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

100 g, sušené
6 strúčikov, prelisovaný
2 čajové lyžičky
1 ks
1/3 hrnčeka
1/3 hrnčeka mletý
2/3 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Sušené chilli papričky odstopkujeme, ostrým nožom rozrežeme po dlžke na polovice a vyškriabeme z nich semienka. Zalejeme vriacou vodou, aby zmäkli. Necháme 5 minút odstáť

  2. 2

    Do nádoby pridme korianer, rímsky kmín, sladkú mletú červenú papriku, soľ a scedené chilli papričky. Ponorným mixérom zmes rozmixujeme za postupného prilievania olivového oleja tenkým prúdom.

  3. 3

    Plníme do sklených nádobiek, na povrchu ešte zalejeme vrsrvičkou oleja a vzduchotesne uzavrieme. Skladujeme v chladničke, kde vydrží aj niekoľko mesiacov. Podávame a používame pri izbovej teplote. Pripravila som podľa vysielania Tv-paprika. Harrisa je charakteristická pre Libanon, Maroko a Alžírsko.

Diskusia k receptu

marianne69
...@pusta take super recepty vypisujes,ze sa neda nereagovat:-)...tuto pastu posuniem gazdovi:-),potesi sa,on taketo palive koreniny velmi rad....dakujem...
marianne69
....ale @pusta , ked teraz na tym tak rozmyslam,tak 100g susenych chilli je pekna zeravina:-)mam ich doma a vzdy jednu hlavne v zime pridavam do polievok a uz pistia,ze pali....
pusta
energizer, súhlasím s tebou a dakujem. harrisu mám mnohokrát vyskúšanú.
elenitsazante
ten rimsky kmin, to je ta druha rasca ta nazltla? alebo ta nasa? ja mam v tom kmine stale zmatok. dik za odpoved
pusta
naša rasca je to, čo mnohí poznajú pod názvom kmín, ale kmín je český názov pre slovensky nazývanú rascu. rímsky kmín, správne rímska rasca je tiež nazývaná a poznaná pod názvom cumin. ide o veľmi aromatické orientálne korenie, ktoré sa nedá nahradiť rascou, presnejšie naša rasca nie je identikcká s rímskym kmínom=rímska rasca=cumin. mne sa nezdá nažktlá, ale na vzhľad menšia ako naša rasca.
safran
urobím aj podľa Teba, ale teda, ani ma nenapadne semienka vyberať :-)
pusta
@safran , dnes by ma ani nenapadlo vyberať semienka, inde to nikdy nerobím, milujem ostroštipľavé :-)))
dodržala som pôvodný recept, už ani tu vyberať nemienim :-)
dakujem.
TS