Harrisa - pálivá pasta

Autor receptu: pusta

Máme radi pikantné jedlá a koreniace zmesi. Viem, že sa to vyrába aj vo veľkom priemyselne a dostať kúpiť v rôznych špecializovaných predajniach už hotové. Niet však nad čerstvo vyrobené doma, sú určite lepšie ako hotové výrobky. Harrisa je pálivá pasta, ktorá sa používa ako príloha ku kuskusu, ako chuťovka k rôzne upravenej zelenine, k marinovaniu mäsa, používa sa pri grilovaní a pečení jahňaciny a hydiny. Tiež sa pridáva do jedál zvlášť ostrej chuti - do polievok a gulášov.

1 dávka
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Sušené chilli papričky odstopkujeme, ostrým nožom rozrežeme po dlžke na polovice a vyškriabeme z nich semienka. Zalejeme vriacou vodou, aby zmäkli. Necháme 5 minút odstáť
  2. Do nádoby pridme korianer, rímsky kmín, sladkú mletú červenú papriku, soľ a scedené chilli papričky. Ponorným mixérom zmes rozmixujeme za postupného prilievania olivového oleja tenkým prúdom.
  3. Plníme do sklených nádobiek, na povrchu ešte zalejeme vrsrvičkou oleja a vzduchotesne uzavrieme. Skladujeme v chladničke, kde vydrží aj niekoľko mesiacov. Podávame a používame pri izbovej teplote. Pripravila som podľa vysielania Tv-paprika. Harrisa je charakteristická pre Libanon, Maroko a Alžírsko.