Halušky s kyslou kapustou - strapačky fotorecept

mrcookiecook - fotkamrcookiecook, 10. júna 2013

Na prvom mieste sú samozrejme bryndzové halušky, no keď práve nebolo bryndze, mamina nám robievala tieto. Občas sme hundrali: "Zase kapustové...", ale vždy nám chutili a ešte sme si aj pridali. Priznám sa, že som ich do tejto chvíle nerobil a nejedol asi tak pätnásť rokov a musím dodať, že sa podarili a chutili ako od mamy... :-)

6
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

1 kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistíme zemiaky. Množstvo je ľubovolné. Ja robievam približne z 1kg zemiakov, možno aj viac...

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistené a umyté zemiaky postrúhame na strúhadle, pričom si dáme pozor na prsty. Ak náhodou nemáme strúhadlo (ribajzlík), kľudne môžme použiť mlynček na mäso alebo kuchynský robot.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do postrúhanej zemiakovej zmesi pridáme soľ (množstvo podľa chuti) a polohrubú múku. Ak máme v miske príliš veľa vody zo zemiakov, môžme ju odobrať. Čím viac vody v miske, tým viac múky treba použiť na zahustenie. Všetko dobre premiešame a vypracujeme cesto. Cesto by nemalo byť ani veľmi husté, ani riedke. Skrátka... tak akurát, aby sa halušky vo vode nerozišli alebo naopak, aby neboli tvrdé.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Neviem ako Vy, ale ja sa držím tradície a halušky hádžem pekne z lopára (drevená doštička, ktorá sa používa aj na krájanie cibule, slaniny, klobásky a iných potravín), ale dá sa použiť aj sitko na halušky. Takže v mojom prípade si dám na lopárik cesto a lyžičkou hádžem do hrnca s vriacou, osolenou vodou halušky. Keď vyplávajú na povrch vyberiem ich sitkom, troška potrasiem a dám do misy.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prerastenú, údenú slaninku si nakrájame na kocky, ako má kto rád - môžu byť menšie alebo väčšie. Ak chceme mať viacej výpeku zo slaniny, môžme do nej pridať trocha oleja. Potom slaninu opražíme.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na hotové halušky v miske dáme kyslú kapustu. Ak nemáme domácu a použijeme kupovanú, radšej si ju ešte trocha posekáme, pretože nie vždy sa nám podarí kúpiť jemne postrúhanú kapustu. Nakoniec pridáme opraženú slaninu aj s výpekom a všetko premiešame.

    Halušky s kyslou kapustou - strapačky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Áno, vo veku máš zrejme preklep :) inak pekný recept : kapustové halušky mám najradšej a veruže som ich dávno nejedol, tak poprosím mamku, aby v sobotu pripravila, pretože ona je u nás na halušky špecialistka :) vďaka za pripomenutie ! ;)
to si ich asi jedol este v minulom zivote :-)
ja mam najradsej s kapustou, bryndzove nemusim, len tie oskvarky mam rada viac uskvarene a nehovor, ze chutili ako od mamy, to sa nikdy nepodari :-)
1x pedrobn
Krásny postup, prišla som im na chuť až v staršom veku, ale teraz ich ľúbim, len kapustu podusím. Tvoja verzia je zdravšia.