Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept)

Strapačky s kyslou kapustou (fotorecept)
Foto: jerica
jericaJerica, recept pridal: 12. apríla 2010 9:02Ďalšie jeho recepty

Síce je to skôr zimné jedlo , ale mala som takú chuť na strapačky , nedalo mi , aby som neskočila na centrálne, kúpiť kyslú kapustu , ktorú máme radi na akýkoľvek spôsob.

Postup prípravy receptu

1

Pripravím si všetko, aby mi to išlo ako po masle, vodu do väčšieho hrnca, zemiaky, múku, soľ, haluškovač, sito na vyberanie halušiek, kastról na hotové halušky, pokrájanú na kocky údenú slaninu,masť, pokrájanú kyslú kapustu.

2

Očistené zemiaky, mala som 5 veľkých ks, postrúhame na strúhadle, niekto dáva do mixéra, ja dávam prednosť strúhaniu.

3

Pridala som na to množstvo zemiakov hladkú múku cc.45 dg (450g), soľ, dobre premiesiť, masa nemá byť ani riedka, ale ani veľmi hustá.

4

Zatiaľ voda zovrela, hneď som hádzala cez haluškovač, niekedy som halušky robievala klasicky na doštičke. Halušky povarím cca pol minúty, vyberiem (neoplachujem!!) dám do kastróla s trochou masti.
>

5

Na halušky dám surovú pokrájanú kyslú kapustu, a to všetko zalejem horúcou usmaženou na masti, údenú slaninku, potom všetko dobre premiešam, môžeme hneď podávať. Takto robievam aj halušky s bryndzou, na halušky dám bryndzu, zalejem usmaženú slaninku s masťou, premiešam.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • frezia68, 12. apríla 2010 o 11:23
    Ešte mám zvyšok kapusty v súdku a veru využijem na strapačky.Ďakujem,že si mi pripomenula :-))


  • jerica, 12. apríla 2010 o 11:34
    Ahojko @frezia68 , len málo k receptu, na kapustu nalejem hneď horúcu masť s údenou slaninkou , na kapuste to musí "zaškvrčať",premiešam,tak ma to naučila teta z Hýb pri LM.


  • frezia68, 12. apríla 2010 o 12:10
    Ja kyslú kapustu trochu podusím a to by už taký efekt nemalo.A masť zo slaninky nalejem na halušky a až na hotové halušky na tanieri nasypem chrumkavé škvarky.Robíme trocha odlišne,ale sú fajné :-))


  • sjuz, 12. apríla 2010 o 14:32
    jój, tak toto jedlo milujem:) Minulý víkend sme išli do Žiliny, stavili sme sa na obed v Terchovej v jednej novej reštaurácii - krásny interiér, a mali kapustové, tak som si natešená objednala. Priniesli plnú misu - ale už keď somich zbadala, vedela som, že to "nie je ono"....a aj tak bolo.Tvrdé, okolo zemiakov ani len nešli, kapusta tvrdá, priveľa rasce...no tak som si nepochutila. Ale tieto na obrázku vyzerajú fantasticky:))!


  • sjuz, 12. apríla 2010 o 14:32
    frezia, aj dusím kapustu, je ľahšie stráviteľná...


  • honestka, 12. apríla 2010 o 19:00
    Mozem a budem!!! mnamky...


  • ches, 12. apríla 2010 o 19:04
    Aj ja podusim na slaninke sudovu kapustu a zamiesam halusky so zemiakoveho cesta a na to nalejem vyprazenu slaninku.Dame si ktomu cierne pivecko a mame plne bruska.;


  • cukrarka, 12. apríla 2010 o 20:06
    joj dnes sme mali na obred v praci, tiež boli super, ale cesto bolo z prašku, ale domace, keď robim nemajú chybu.... kapustu tiež trošku dusím, aby nebola mäkká, aby trošku chrumkala pod zubami a domácaa slaninka... uf...namá chybu takéto jedlo..


  • jerica, 13. apríla 2010 o 00:09
    Nič lepšie na strapačkách nie je ako surová kapusta , ja som tiež dusila kapustu, ale keď som skúsila tento recept , nerobím inak , je to super, treba vyskúšať. dôležité na kapustu naliať horúcu masť s údenou slaninkou, kto má rád ešte na strapačkách slaninku, pri servírovaní dám ešte na halušky . Je to super.


  • hannah22, 13. apríla 2010 o 07:40
    bože dievčatá fantázia ,je ráno a ja slintám nad haluškami na nete , veru dobré halušky to je vzácna vec a toto nemá chybu ... :))))))


  • bozulka, 13. apríla 2010 o 14:24
    Ja robievam tak,že spením cibuľku do červena,pridám pokrájanú kapustu okorením ,osolím troškou vegety,špetkou cukru a len chviľku miešam, nezakrývam ,nepodlievam len kapusta aby chytila šmak a hodím na horúce halušky ,dobre zamiešam a na tanier si sá osmaženú slaninku každý podľa chuti,ale dosť.


  • bozulka, 13. apríla 2010 o 14:27
    @jerica ešte som zabudla pochváliť krásnu prípravu a postup a určite dobrú chuť halušiek !!!


  • sherin, 14. apríla 2010 o 08:26
    mnam Jaruska :-) tie halusky spievali, si sikulka, pa


  • cistinka, 14. apríla 2010 o 10:14
    Jarka musím pochváliť výborný recept, peknú fotodokumentáciu a tiež super výsledok....Mám rada tie tvoje receptové seriály...lepšie než Dallas :-))


  • honestka, 29. apríla 2010 o 21:18
    Tak halusky mozem na vsetky sposoby, na druhy den pripecene snad este viac... ale s kyslou kapustou ako ich podavas su prda len moje NAJ, A TO SME SA UZ KONECNE DOPRACOVALI AJ TU K DOBREMU OVCIEMU SYRU. takze vdaka za inspiraciu, urcite ich varim cez weekend, pride nasa nevesta a ta ich tak rada, ze sa jej robia gulky za uskami... pozdravujem ta, aj tvoju zrucnost!


  • honestka, 1. mája 2010 o 17:25
    Jarka, hakusky budu dnes decka pridu na veceru... teraz je tu 9.23 AM pekne sobotnajsie ranko, aj slniecko sa zacina stverat na oblohu....


  • honestka, 1. mája 2010 o 17:28
    Jarka, halusky budu dnes - decka pridu na veceru... teraz je tu 9.23 AM pekne sobotnajsie ranko, aj slniecko sa zacina stverat na oblohu, aj obrazok (zo stvrtka) mozem zmenit, lebo sneh sa uz takmer stopil....


  • honestka, 3. mája 2010 o 00:38
    Jarka, halusky boli vyborne a urobila som si pre seba dvojitu davku s kapustou, aby som mohla prihriat...

    dakujem aj za doporucenie radia, pocuvam rada tuto stanicu, napr, dnes bolo medzi 10-11hod literarne rozhlasove citanie, kede som po dlhom case pocula "nazivo" oblubene hlasy nasich milacikov (eg. kroner...)
    je to fajn.ked nieco robim s computerom, mam to vzdy v pozadi alebo nieco z youtube. Dakujem, ze si spomenula, lebo keby som ju nemala, mrzelo by ma to; ozaj sme vyskusali viacej stanic, ale tato ostala oblubena. dnes som mala sama obed a urobila som si pre zmenu inu "pasta" ako tu hovorime veciam z cestovin, dam asi recept, tak nakukni. pozdravujem!


  • jerica, 3. mája 2010 o 09:01
    Ďakujem , za pozdrav , v nedeľu sme boli u svatovcov , svatka mala super koláč z rebarbory, ja som dala na varechu jablkové pyté,budem ho robiť, ale miesto jabĺk dám rebarboru , perfektná kyselkavá chuť .


  • jerica, 3. mája 2010 o 09:06
    a čo sa týka "rozhlasu" nedopustím na SR1 , veľa hovoreného,literárne žánre , samozrejme dobrá hudba. Túto stanicu počúvam aj z mobilu,slúchadlá mám vždy v kabelke , keď niekde dlhšie čakám , tak som stále s mojou obľúbenou rozhlasovou stanicou .


  • talia, 26. októbra 2010 o 11:43
    Dakujem za napad,ale ja ešte davam na strapačky dusene mäsko alebo dusene kura je to svele a pochutia si na tom aj chlapi.


  • janulala, 7. februára 2012 o 10:03
    Prefektné! už aj idem variť...!!:))dakujem za inšpiráciu dávam do kk..:)


  • jarbra, 28. októbra 2012 o 12:51
    ...dakujem za receptik, takto robievala moja mama a stale nam chutili,takze idem varit,, tvoje halusticky,,...dik :-)


  • stankoko, 6. decembra 2012 o 15:08
    Otázka znie: aký je rozdiel medzi strapačkami a haluškami. V názve tohoto receptu sú "strapačky" a v celom recepte a v diskusii sa hovorí o haluškách. Halušky sú identické so strapačkami alebo sú to rozdielne potraviny? Ak sú identické je lepšie použiiť jedno pomenovanie, lebo potom neznalý terminológie (ako napríklad ja) má z toho chaos.


  • stankoko, 6. decembra 2012 o 15:15
    Otázka znie: aký je rozdiel medzi strapačkami a haluškami? V názve tohoto receptu sú "strapačky" a v celom recepte a v diskusii sa hovorí o haluškách. Halušky sú identické so strapačkami alebo sú to rozdielne potraviny? Ak sú identické je lepšie použiiť jedno pomenovanie, lebo potom neznalý terminológie (ako napríklad ja) má z toho chaos.


  • hajajel, 5. januára 2013 o 13:38
    strapačky s kyslou kapustou som práve dojedla, kapustu tiež dusím a vyškvarenú slaninku dávam hneď na hotové strapačky, mňamkové jedlo to je a veruže sa z toho najedia aj chlapi


  • jerica, 2. mája 2013 o 21:41
    @stankoko , strapačky sú s kapustou, halušky s bryndzou, kapusta je strapatá, bryndza hladká .
    @jarbra , @talia , @janulala , @hajajel ďakujem aj ked po funuse , za to úprimne :-)




Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Slovinská kuchyňa: Malá krajina s veľkými možnosťami
Krajina podobná tej našej – slovenskej, ešte i jej názov si s tou našou často pletú. Reč je Slovinsku, kde žije naša Varecháčka Marijanna.

Varné dosky: Elektrina verzus plyn
Ako vybrať energeticky úspornú varnú dosku a zároveň takú, aby sa nám na nej čo najlepšie varilo?

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist