Foto: sracz
Čo robiť keď nemám bryndzu zo Zvolenskej Slatiny? Počkať na ďalší „prísun“? Ale čo keď chuť na halušky je hneď, fčuleky, takoj už, v Zobraziť celý popisČo robiť keď nemám bryndzu zo Zvolenskej Slatiny? Počkať na ďalší „prísun“? Ale čo keď chuť na halušky je hneď, fčuleky, takoj už, v tim momence, práve teraz! Zrealizujem plán „B“. Škála prípravy halušiek, strapačiek, trepaniek, či hičkošov, u nás doma je pestrá. To sa týka aj o „spojmateriále“. Pripravoval som už halušky s kapustou sladkou aj kyslou, bryndzou, tvarohom, strúhaným ovčím syrom, s oštiepkom, gigant kalerábom, taveným syrom, tak prečo nie aj tunajším obľúbeným vidieckym tvarohom!?
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
150-200 g prerastená |
|
4-5 PL čerstvé |
|
680 g |
|
900-1 000 g staré veľké |
|
500-600 g |
|
1 PL |
|
1 ks čerstvé |
|
podľa potreby PL hustá |
|
podľa potreby ČL čerstvá nasekaná |
|
Postup
-
1
viem, že na halušky je tu už naozaj „haďa_bej“ rcp a rešpektujem aj narážky a pripomienky ortodoxných vyznávačov a realizátorov ich prísnej a presnej receptúry podľa slovenských tradícií. Moje rozhodnutie zverejniť môj variant (s vajíčkom, pretlášaním cez „haluškátor“ a s tunajším výrobkom) vzišlo z faktu, že miestnemu denníku „The Des Moines Register“ hodlám ponúknuť otvoriť aj rubriku „Slovenské jedlá s Iowa_skými potravinami“. Prezentáciu chcem začať práve haluškami s „tvarohom“ a keďže halušky podľa ich mena poznáme iba my, doma na Slovensku, použijem tu známejší výraz „potatos gnocchi with cottage cheese“! Nuž a pri jednej ceste, budem mať tri osohy: poblicitu, čiarku na Varecha.sk a ďalší rcp v mojej KK. Susedom, priateľom a známym som už halušky zo pár razy navaril, zatiaľ vedú šarišské gazdovské strapačky s kyslou kapustou a dusenou bravčovinou (vynikajúco ich pripravujú aj v Carrefoure v Košiciach). Začínam pomalým vyškvarením potrebného množstva údenej prerastenej slaniny
-
2
veľké 680 g balenie (container) „cottage cheese“ nechám odkvapkať v sitku, inak by halušky mali veľmi mazľavú konzistenciu (scedený zvyšok za studena vypijem)
-
3
do hlbokého veľkého hrnca dám zvrieť vodu a hneď za studena do nej vložím jeden olúpaný veľký zemiak pokrájaný na ~ 10 mm kocky (liptovská obyčaj, ktorú som si dávno obľúbil)
-
4
než bude voda vrieť, stihnem očistiť a postrúhať dva naozaj veľké zemiaky (spolu okolo kila), posypať ich asi polovičným (podľa potreby pridám) hmotnostným množstvom polohrubej múky (môj nebohý otec ich najradšej pripravoval z múky hrubej), pridať zarovnannú PL soli a „vbuchnúť“ jedno vajíčko; vymiešať a nechať oddýchnuť
-
5
do masti po opečených a vybratých škvarkách slaniny (ak je jej veľa, odoberiem) pridám 3÷4 PL masla a nechám spražiť na „voňavo“
-
6
voda vrie, teraz do nej pridám 3 PL soli a cez „haluškátor“ prepasírujem zemiakové cesto a na záver opatrne premiešam
-
7
podľa tradície nechám vodu tri razy speniť a halušky vyplávať na povrch, priebežne jemne premiešan, sitkom povyberám, nechám vodu odkvapkať, zásadne nepremývam, uložím do „vajndlingu“,
-
8
polejem horúcou masť_maslovou „emulziou“ (panvicu odmastím troškou halušiek a pridám ich k ostatným), priložím odkvapkaný vidiecky tvaroh (!?či chalupársky syr!?) a finálne zmiešam
-
9
naporcujem do hlbokých tanierov, na halušky rozložím opraženú slaninu, pridám kopček kyslej smotany, ak mám, posypem čerstvo pokrájanou pažítkou a horúce podávam! Jeme, spoločne s mojou krajšou ½, až sa nám tvoria hrče za ušami, zapíjajúc studeným kefírom alebo kyslým mliekom, zásadne veľkými lyžicami (verte_neverte, mám aj z lipového dreva vyrezávanú, viac ako polstoročnú pamiatku na mojeho starého otca Tatuša z vachtárne pod Šarišským hradom)
Dobré jedlo si navaril priateľu a som veľmi rád,že naše slovenské jedlá
propaguješ aj v ďalekom zahraničí.Máš môj veľký rešpekt.
Mne sa velmi osvedcili , hlavne ked ich ponukam nasim am. priatelom . Nenasla som este zemiaky , ktore po nastruhani v kratkom case nestmavnu.
Vyskúšam aj s cottage... Ešte som také nejedla. KK5*