Halušky s cottage cheese fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. mája 2015
Halušky s cottage cheese (fotorecept)
Foto: sracz

Čo robiť keď nemám bryndzu zo Zvolenskej Slatiny? Počkať na ďalší „prísun“? Ale čo keď chuť na halušky je hneď, fčuleky, takoj už, v Zobraziť celý popisČo robiť keď nemám bryndzu zo Zvolenskej Slatiny? Počkať na ďalší „prísun“? Ale čo keď chuť na halušky je hneď, fčuleky, takoj už, v tim momence, práve teraz! Zrealizujem plán „B“. Škála prípravy halušiek, strapačiek, trepaniek, či hičkošov, u nás doma je pestrá. To sa týka aj o „spojmateriále“. Pripravoval som už halušky s kapustou sladkou aj kyslou, bryndzou, tvarohom, strúhaným ovčím syrom, s oštiepkom, gigant kalerábom, taveným syrom, tak prečo nie aj tunajším obľúbeným vidieckym tvarohom!?

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Suroviny

150-200 g prerastená
4-5 PL čerstvé
680 g
900-1 000 g staré veľké
500-600 g
1 PL
1 ks čerstvé
podľa potreby PL hustá
podľa potreby ČL čerstvá nasekaná




Postup

  1. 1

    viem, že na halušky je tu už naozaj „haďa_bej“ rcp a rešpektujem aj narážky a pripomienky ortodoxných vyznávačov a realizátorov ich prísnej a presnej receptúry podľa slovenských tradícií. Moje rozhodnutie zverejniť môj variant (s vajíčkom, pretlášaním cez „haluškátor“ a s tunajším výrobkom) vzišlo z faktu, že miestnemu denníku „The Des Moines Register“ hodlám ponúknuť otvoriť aj rubriku „Slovenské jedlá s Iowa_skými potravinami“. Prezentáciu chcem začať práve haluškami s „tvarohom“ a keďže halušky podľa ich mena poznáme iba my, doma na Slovensku, použijem tu známejší výraz „potatos gnocchi with cottage cheese“! Nuž a pri jednej ceste, budem mať tri osohy: poblicitu, čiarku na Varecha.sk a ďalší rcp v mojej KK. Susedom, priateľom a známym som už halušky zo pár razy navaril, zatiaľ vedú šarišské gazdovské strapačky s kyslou kapustou a dusenou bravčovinou (vynikajúco ich pripravujú aj v Carrefoure v Košiciach). Začínam pomalým vyškvarením potrebného množstva údenej prerastenej slaniny

    Halušky s cottage cheese (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    veľké 680 g balenie (container) „cottage cheese“ nechám odkvapkať v sitku, inak by halušky mali veľmi mazľavú konzistenciu (scedený zvyšok za studena vypijem)

    Halušky s cottage cheese (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    do hlbokého veľkého hrnca dám zvrieť vodu a hneď za studena do nej vložím jeden olúpaný veľký zemiak pokrájaný na ~ 10 mm kocky (liptovská obyčaj, ktorú som si dávno obľúbil)

    Halušky s cottage cheese (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    než bude voda vrieť, stihnem očistiť a postrúhať dva naozaj veľké zemiaky (spolu okolo kila), posypať ich asi polovičným (podľa potreby pridám) hmotnostným množstvom polohrubej múky (môj nebohý otec ich najradšej pripravoval z múky hrubej), pridať zarovnannú PL soli a „vbuchnúť“ jedno vajíčko; vymiešať a nechať oddýchnuť

    Halušky s cottage cheese (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do masti po opečených a vybratých škvarkách slaniny (ak je jej veľa, odoberiem) pridám 3÷4 PL masla a nechám spražiť na „voňavo“

    Halušky s cottage cheese (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    voda vrie, teraz do nej pridám 3 PL soli a cez „haluškátor“ prepasírujem zemiakové cesto a na záver opatrne premiešam

    Halušky s cottage cheese (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    podľa tradície nechám vodu tri razy speniť a halušky vyplávať na povrch, priebežne jemne premiešan, sitkom povyberám, nechám vodu odkvapkať, zásadne nepremývam, uložím do „vajndlingu“,

    Halušky s cottage cheese (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    polejem horúcou masť_maslovou „emulziou“ (panvicu odmastím troškou halušiek a pridám ich k ostatným), priložím odkvapkaný vidiecky tvaroh (!?či chalupársky syr!?) a finálne zmiešam

    Halušky s cottage cheese (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    naporcujem do hlbokých tanierov, na halušky rozložím opraženú slaninu, pridám kopček kyslej smotany, ak mám, posypem čerstvo pokrájanou pažítkou a horúce podávam! Jeme, spoločne s mojou krajšou ½, až sa nám tvoria hrče za ušami, zapíjajúc studeným kefírom alebo kyslým mliekom, zásadne veľkými lyžicami (verte_neverte, mám aj z lipového dreva vyrezávanú, viac ako polstoročnú pamiatku na mojeho starého otca Tatuša z vachtárne pod Šarišským hradom)

    Halušky s cottage cheese (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mesiar50
@sracz
Dobré jedlo si navaril priateľu a som veľmi rád,že naše slovenské jedlá
propaguješ aj v ďalekom zahraničí.Máš môj veľký rešpekt.
venusa
S tým kockatým tvarohom to mám odsúšané. Z núdze dá sa. Do pravých zemiakových halušiek sa vajce nedáva, Halušky sú potom úplne iné. Skús si ich len tak bokom pre skus zmiešať s tou slaninkou a uvíš tu dobrotu, ktorá sa dá zniesť, ale iba trošku.
1x ilusa
babav
@sracz , chutne su aj bez bryndze, ktoru ani tu ,v PA ,nedostanem kupit . Pekny recept , ale ak smiem poradit , kedze pridavas do cesta vajicko , ktore vraj do strapaciek nepatri , mozes ich pre krajsi vzhlad ( aby po uvareni nestmavli ) uvarit takto: varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-halusky-s-feta-syrom/...
Mne sa velmi osvedcili , hlavne ked ich ponukam nasim am. priatelom . Nenasla som este zemiaky , ktore po nastruhani v kratkom case nestmavnu.

janger
No len pekne propaguj slovensku kuchynu :-)....A bryndza veru chyba aj mne. Juj, tiez by som si dala, a to hned :-).
venusa
Nastrúhané zemiaky zvyknú tmavnúť dlhším státim, treba s nimi rýchlejšie pracovať a mať všetko prichystané aby sa venovalo len ich prírpave, resp. poprášiť ich múkou. Treba si všímať, aký druh zemiakov je na čo vhodný
ajay
Najlepsia nahrada na bryndzu je feta cheese. Inaksie mozes kupit bryndzu v polskych alebo ruskych obchodoch na internet. Nie je to ta nasa slovenska ale nieco podobneho....
marika21
Všetky suroviny mám pripravené, voda na vyváranie skoro zovretá, alebo tesne pred zovretím. Mixérom spustím zemiaky na najdrobnejších slzičkách. Dám do misky zmiešam múku zo zemiakmi a hneď zovrie voda a robím halušky. Na dva- či trikrát urobim halušky. Všetko je už pripravené, halušky pekné bledé.
Vyskúšam aj s cottage... Ešte som také nejedla. KK5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia