Guláš zo zajaca

rybarkuchar - fotkarybarkuchar, 16. apríla 2012

V nedeľu sa ukazovalo celkom pekne, tak som si povedal, že by nezaškodilo zvrtnúť nejaký gulášik v kotlíku. Mal som však rozmrazeného zajaca, opýtal Zobraziť celý popisV nedeľu sa ukazovalo celkom pekne, tak som si povedal, že by nezaškodilo zvrtnúť nejaký gulášik v kotlíku. Mal som však rozmrazeného zajaca, opýtal som sa ho či by mu nevadilo ak ho miesto na smotane pripravím na spôsob gulášu. Chvíľu sa zdráhal, ale nakoniec privolil.

180 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

  domáci
Príloha:
2 hrnček
1 ks surové
3 až 4 ks varené (v šupke)




Postup

  1. 1

    Zajaca vykostíme. Moc som sa s tým nepáral, keďže kosti išli na polievku a tam sa kúsok mäsa zíde. Polievku som robil na spôsob kuracej a bola naozaj výborná. Ako dôkaz poslúži dcéra, ktorá zajačinu nezje za nič na svete. „ Zabudol“ som jej pri obede povedať z čoho je polievka - zjedla ju bez mihnutia oka.

    Guláš zo zajaca - obrázok 1
  2. 2

    Príprava je rovnaká ako do klasického gulášu. Veľa cibule, paprika, tento krát som prižmúril oko a pridal aj koreňovú zeleninu. Cibuľu podusiť cibuľu na masti, pridať mäso, podliať červeným vínom, po chvíli pridať zeleninu, červenú papriku, korenie, soľ a dusiť, miešať, dusiť, miešať, podlievať, koštovať .... podľa veku zajaca 1 až 2 hodiny. Môj zajac už niečo pamätal, takže to trvalo dve a pol.

    Guláš zo zajaca - obrázok 2
  3. 3

    Ako prílohu som zvolil zemiakové knedle: 3 zemiaky, kávová lyžička soli, jedno vajce, lyžica masti, polohrubá múka ( cca. 2 dcl hrnček - záleží od zemiakov koľko majú vody ), vymiesiť tuhšie cesto, vytvarovať valčeky o priemere 5 cm, vložiť do vriacej vody a po 15 až 20 min. vybrať. Keďže je éra medvedieho cesnaku – neodolal som. Základ je klasický uhorkový šalát, sladkokyslý nálev a v pomere 1 k 1 pridaný na rezance nakrájaný medvedí cesnak.

    Guláš zo zajaca - obrázok 3

Diskusia k receptu

modrykamen
A komu by chýbalo niečo smotanové, nech si na tanier pridá jogrt, či kyslú smotanu, alebo tatárku. Dakedy dávno moje deti takú chutnú polievku ešte nejedli (z kostí zo zajaca) a nevedeli, že aj zajac sa dá jesť. Ďakujem za pripomenutie.
ipso55
a mladeho zajka, asi 4-mesacneho by si ako pripravil? neviem ako by som ho mal pripravit, tak porad ak vies...dakujem
rybarkuchar
4 mesiace - to musí byť mini zajko. Piecť sa neoplatí, lebo Ti zostanú len kosti, skús paprikáš.
safira
Je to dobrota práve ho máme na obed. Ďakujem za super recept :D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia