Guláš zo zajaca
Autor receptu: rybarkuchar
V nedeľu sa ukazovalo celkom pekne, tak som si povedal, že by nezaškodilo zvrtnúť nejaký gulášik v kotlíku. Mal som však rozmrazeného zajaca, opýtal som sa ho či by mu nevadilo ak ho miesto na smotane pripravím na spôsob gulášu. Chvíľu sa zdráhal, ale nakoniec privolil.
|
180 minút príprava |
150 minút tepelná úprava |
Postup
- Zajaca vykostíme. Moc som sa s tým nepáral, keďže kosti išli na polievku a tam sa kúsok mäsa zíde. Polievku som robil na spôsob kuracej a bola naozaj výborná. Ako dôkaz poslúži dcéra, ktorá zajačinu nezje za nič na svete. „ Zabudol“ som jej pri obede povedať z čoho je polievka - zjedla ju bez mihnutia oka.
- Príprava je rovnaká ako do klasického gulášu. Veľa cibule, paprika, tento krát som prižmúril oko a pridal aj koreňovú zeleninu. Cibuľu podusiť cibuľu na masti, pridať mäso, podliať červeným vínom, po chvíli pridať zeleninu, červenú papriku, korenie, soľ a dusiť, miešať, dusiť, miešať, podlievať, koštovať .... podľa veku zajaca 1 až 2 hodiny. Môj zajac už niečo pamätal, takže to trvalo dve a pol.
- Ako prílohu som zvolil zemiakové knedle: 3 zemiaky, kávová lyžička soli, jedno vajce, lyžica masti, polohrubá múka ( cca. 2 dcl hrnček - záleží od zemiakov koľko majú vody ), vymiesiť tuhšie cesto, vytvarovať valčeky o priemere 5 cm, vložiť do vriacej vody a po 15 až 20 min. vybrať. Keďže je éra medvedieho cesnaku – neodolal som. Základ je klasický uhorkový šalát, sladkokyslý nálev a v pomere 1 k 1 pridaný na rezance nakrájaný medvedí cesnak.