Guláš z pečeňovca dubového.

peter64 - fotkapeter64, 19. januára 2011

Ďalší recept od českého kamaráta a spolupracovníka a preto sa ospravedlňujem za preklad.

Suroviny

500 g
2 ks
3 PL
4 ks
50 g
1 KL
2-3  - strúčiky
1 PL
1/8 l




Postup

  1. 1

    Pečeňovec nakrájame na väčšie kocky a opražíme na masti s cibuľou a slaninou, osolíme a pridáme rascu,cesnak pretlačený zo soľou a mletú červenú papriku, mierne podlejeme vodou a pridáme na kocky pokrájané zemiaky.

  2. 2

    Dusíme do mäkká. Zahustíme strúhankou a zalejeme smotanou, necháme to prejsť varom, dochutíme soľou a podávame z pečivom.

Diskusia k receptu

altyn
@Peter64 čo je to "pečeňovec dubový"? Ja tipujem že huba... A prosím ťa neuraz sa, ale máš aj v názve receptu veľkú hrúbku ktorá priam kole oči. Ale dá sa to opraviť a tak, prosím ťa si prepíš "zo" na "z". Ako 7. pád, "z koho, z čoho". V texte sa to dá prehliadnuť, no v nadpise je to moc okaté. Dúfam že si sa neurazil... :-))))))))
altyn
@js9mxd máš pravdu, druhý pád, pomýlil som si klávesnicu, ale podstata je tá, že tam má byť "z"... :-)))
duschko
Ale aj tak som sa nedozvedel, co je to ten pecenovec dubovy.
peter64
Pečeňovec je huba farbu ma takú istú ako pečeň zato sa to potom aj volá pečeňovec pozri si atlas húb. Ospravedlňujem sa za chybu v nadpise ale je to preklad z češtiny lebo všetky recepty sú písané po česky lebo sú od spolupracovníka z Čiech tak ešte raz prepáčte.
altyn
@peter64 takú hubu som ešte nevidel a dokonca som o nej ani nepočul a to poznám zopár vášnivých zberačov. Ale ak sa o nej bude niekde rozprávať, tak budem hrať "frajera" akože ju poznám... ha-ha-ha :-)))
ela77
Pečeňovec rastie ako parazitná huba na starých dubových pňoch. Vyzerá ako prilepený bravčový jazyk, aj na reze je taký ako keď rozrežiete jazyk naprieč. Niekde sa udáva, že ju možno jesť aj za surova v šalátoch. Moje prvé stretnutie s touto hubou však dopadlo veľmi zle. Rodina ma síce presviedčala, že otrava bola spôsobená tým, že ostatné huby sa niesli v košíku s tým pečeňovcom. Nepoužili sme ho musela som ho vyhodiť, ale zato sa varila polievka z podpňovky, či peniazovky???, ktorá u niektorých ľudí môže vyvolať problémy a ja som asi bola obeťou práve jej, čo nikto kto jedol polievku nechcel dopustiť, ale problémy sme mali všetci. Potom mi dlho trvalo, kým som mohla zjesť aj 100 % pravý dubák. Takže ten guláš z toho môže byť vynikajúci, len pečeňovca treba najsť.
ujomiro
prave vcera som bol vhore ale po hriboch ani stopy,ale zato pecenovec dubovy rastie a priniesol som ho asi1 kg.fain na gulas.
ujomiro
ja som si ho dal naranajky s tofu . namiesto cukety som dal pecenovec.pisem to vecer takze som prezil den bez taskosti a preto vam ho doporucujem,jedzte ho bez obav.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia