Guľa plnená mangovým sorbetom fotorecept
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 19. augusta 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Čokoládová guľa: | |
300 g |
|
Mangový sorbet: | |
750 g |
|
240 g |
|
240 g |
|
50 g |
|
Čierne omrvinky: | |
80 g |
|
40 g |
|
40 g |
|
20 g |
|
Biele omrvinky: | |
80 g |
|
40 ml |
|
50 g |
|
Grapefruitový gél: | |
200 g |
|
40 g |
|
2 g |
|
Postup
-
1
Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Roztopenú vlievame do pripravených foriem v tvare pologule. Naplnené formy obrátime opačne, zlejeme prebytočnú čokoládu, až kým nevznikne tenký film. Takto pripravené vložíme na hodinu do mrazničky. Stuhnuté pologule vyberieme opatrne z foriem a naplníme pripraveným sorbetom. Okraje po obvode opatrne mierne nahrejeme a dve pologule spojíme a ihneď dávame do mrazničky. Pracujeme čo najrýchlejšie a najlepšie v studenej miestnosti.
- 2
Sorbet: Čerstvé mango ošúpeme, nakrájame na kúsky a rozmixujeme na hladké pyré. Do varnej nádoby nalejeme vodu, pridáme cukor a zvaríme na sirup. Potom necháme vychladnúť, pridáme šťavu z citróna, pyré z manga, zmes nalejeme do mraziaceho stroja a zamrazíme do pevnej konzistencie. Hotový sorbet preložíme pomocou špachtle do vhodnej nádoby a vložíme do mrazničky.
- 3
Čierne omrvinky: Všetky suroviny spolu premiešame, vznikne kompaktná hmota, ktorú dáme na plech a pečieme pri 170 °C 8 až 10 minút. Po upečení a vychladnutí krátko rozkutrujeme.
- 4
Biele omrvinky: Z cukru a vody urobíme rozvar, ktorý zohrejeme na 144 °C. Do takto pripraveného karamelu pridáme čokoládu, dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom krátko rozkutrujeme.
- 5
Gél: Všetky suroviny povaríme, schladíme, rozmixujeme dohladka a dáme do plastovej fľaše, pomocou ktorej zdobíme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu