Pečená hus
Grobská pečená hus
Autor receptu: redakcia
Zajtra je sviatok sv. Martina, s ktorým sa spája aj tradícia pečenej husi. Urobte si doma husacie hody, máme pre vás recept
od profesionálov zo Slovenského Grobu.
6 porcií |
10 (+ odležanie) minút príprava |
170 minút na 150-180 °C |
Suroviny
- 1 ks (ideálne 3,5-3,8 kg) hus
- 2 hrste soľ
- 250 ml voda
Postup
- Večer pred pečením hus dôkladne očistíme a nasolíme. Jednu hrsť soli použijeme na vnútro a jednu na vonkajšok. Odložíme do chladničky.
- Rúru vyhrejeme na 150–180 °C, hus uložíme na pekáč a podlejeme vodou. Pečieme dve hodiny.
- Po dvoch hodinách časť výpeku odoberieme, hus obrátime a pečieme ešte 45–50 minút. V Slovenskom Grobe sa tradične k pečenej husi podávajú lokše a kapusta. Podobne ako hus si doma môžete upiecť aj kačicu.
- V mysliach mnohých je hus
neodmysliteľne spätá najmä s burčiakom, ale jeho väčšie množstvo spolu s kapustou môže narobiť
v organizme šarapatu. Lepšou voľbou je víno – suché biele alebo ľahšie červené.
- K dobrej pečenej husi neodmysliteľne patria aj lokše. Recept na tradičné zemiakové lokše nájdete TU.