Pečená hus

Grobská pečená hus

Autor receptu: redakcia

Zajtra je sviatok sv. Martina, s ktorým sa spája aj tradícia pečenej husi. Urobte si doma husacie hody, máme pre vás recept od profesionálov zo Slovenského Grobu.

6
porcií
10 (+ odležanie) minút
príprava
170 minút
na 150-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Večer pred pečením hus dôkladne očistíme a nasolíme. Jednu hrsť soli použijeme na vnútro a jednu na vonkajšok. Odložíme do chladničky.
  2. Rúru vyhrejeme na 150–180 °C, hus uložíme na pekáč a podlejeme vodou. Pečieme dve hodiny.
  3. Po dvoch hodinách časť výpeku odoberieme, hus obrátime a pečieme ešte 45–50 minút. V Slovenskom Grobe sa tradične k pečenej husi podávajú lokše a kapusta. Podobne ako hus si doma môžete upiecť aj kačicu.
  4. V mysliach mnohých je hus neodmysliteľne spätá najmä s burčiakom, ale jeho väčšie množstvo spolu s kapustou môže narobiť v organizme šarapatu. Lepšou voľbou je víno – suché biele alebo ľahšie červené.
  5. K dobrej pečenej husi neodmysliteľne patria aj lokše. Recept na tradičné zemiakové lokše nájdete TU.