Grilovaný losos s pomarančovo-vanilkovým confit a bazalkovým prelivom
Toto jedlo som sa naučil pripravovať počas môjho letného pobytu na pobreží Mainu, kde som pracoval v jednej malej "lobster village" ako pomocný kuchár Zobraziť celý popisToto jedlo som sa naučil pripravovať počas môjho letného pobytu na pobreží Mainu, kde som pracoval v jednej malej "lobster village" ako pomocný kuchár v reštaurácii na pobreží Atlantického Oceánu. Šéfkuchárom pod ktorým som pracoval bol absolvent prestížnej americkej kulinárskej akadémie CIA, takže som pri ňom zažíval vysokú školu varenia...verím, že Vám bude chutiť.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Umyté pomaranče zbavíme vrchnej, ale taktiež spodnej šupky. S malým nožíkom vykrajujeme kúsky dužiny a to spôsobom, že kopírujeme mesiačiky (táto časť je najpracnejšia zo všetkých).
- 2
Červený ocot v ktorom rozmiešame 2-4 lyžičky hnedého cukru (podľa chuti a taktiež sladkosti pomarančov) postavíme na sporák a privedieme do varu, po privedení do varu znížime plameň a redukujeme až kým sa zmes nestane hustejšou (približne o polovičku). Do zredukovanej zmesi pridáme pomarančovú dužinu a vyškrabanú dužinu z vanilkového struku, krátko povaríme a odstavíme z plameňa.
- 3
Medzičasom si umyjeme lososové filety, zbavíme kože, vysušíme a poukladáme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, jemne posolíme a vložíme na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po 10 minútach skontrolujeme a podľa chuti vyberieme alebo necháme v rúre na ďalších pár minút.
- 4
Bazalkový olej pripravíme nasledovne: do mažiara vložíme na jemno nakrájané lístky bazalky, štipku soli, olivový olej a spoločne premiešame. Zmes vylejeme na panvicu, 3-4 minútky povaríme a odstavíme. Necháme vychladnúť.
- 5
Na tanier položíme plátok lososa, prelejeme pomarančovo vanilkovou zmesou a s bazalkovým olejom vytvoríme nejaký pekný vzor (zelená mriežka na oranžovom podklade vyznie zaujímavo). Ako prílohu servírujeme ryžu s hráškom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu